Samsung 2025? Maak nu kans op een Music Frame t.w.v. €449!

Let op: verwijder nu deze 11 apps met miljoenen downloads

Sebastien Marien
Sebastien Marien
20 juni 2022, 12:16
2 min leestijd
Let op: verwijder nu deze 11 apps met miljoenen downloads

Lees verder na de advertentie.

In de Google Play Store zijn er verschillende vormen van malware ontdekt in negen apps. Een ervan is ‘PIP Pic Camera Photo Editor’ dat miljoenen downloads had. Eén ervan is ook nog in de Play Store actief en ze kunnen ook nog op je telefoon staan. Verwijder deze 11 apps dus meteen.

Verwijder 11 malware-apps

De beveiligingsonderzoekers van Dr. Web zijn er opnieuw in geslaagd om van de Google Play Store een veiligere plek te maken nadat malware is ontdekt in negen apps. Google heeft de meeste apps inmiddels uit de Play Store verwijderd, maar daarmee blijven ze wel op je telefoon actief als jij ze eerder hebt geïnstalleerd.

We geven je de lijst van apps die je beter kan verwijderen. Als je controleert of een van deze apps op jouw telefoon staat, zoek dan onderstaande namen op via de Google Play Store. De apps kunnen in je applijst een andere naam hebben, dat gebeurt dan om je te misleiden. Dit zijn de 11 apps, waarvan één nog steeds beschikbaar is in de applicatiewinkel:

  • Wild & Exotic Animal Wallpaper – Kelomo Apps
  • Magnifier Flashlight – Milo Nader
  • PIP Pic Camera Photo Editor – Savoy
  • PIP Camera 2022 – Savoy
  • Camera Photo Editor – Savoy
  • Light Exposure Photo Editor – Dancma
  • ZodiHoroscope – Fortune Finder – Sarawaer
  • Recovery – DreevVadimApp
  • Driving Real Race – Yuriivasin555
  • Компенсация НДС – DreevVadimApp
  • Only Fans App OnlyFans Android – OnlyFans Z

Valse Facebook en verstoppertje spelen

In de app ‘Wild & Exotic Animal Wallpaper’ probeerde de malware zich te verstoppen met een ander icoontje dan aangegeven en door de onschuldige naam ‘SIM Tool Kit’ aan te nemen. De app probeerde ongevraagd reclame te tonen op je telefoon en hetzelfde gebeurde met de app ‘Magnifier Flashlight’.

Verder probeerden de vier bovenstaande fotobewerkers en horoscoop-app om via een vals inlogscherm van Facebook de inloggegevens van gebruikers te stelen. ‘PIP Pic Camera Photo Editor’ is de meest gedownloade app uit deze lijst en stond op miljoenen apparaten op het moment dat de malware is ontdekt.

Met de malware-apps ‘Recovery’, ‘Driving Real Race’ en ‘Компенсация НДС’ konden gebruikers ook echt geld verliezen. Die laatste app was wel alleen op Russische gebruikers gericht. Maak jij je zorgen om malware op je telefoon? Lees dan over 5 tekenen die kunnen wijzen op malware

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws over onveilige apps in de Play Store? Download dan onze Android-app en volg ons op FacebookInstagramYouTubeTelegram en Twitter.

Op de hoogte blijven?

Volg Androidworld nu ook op WhatsApp

Download de nieuwe Androidworld-app!

Reacties

14

Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten

20 juni 2022, 21:50

Aangezien deze apps in de play store stonden zou Google aansprakelijk gehouden moeten worden voor de schade die ze hebben veroorzaakt en ook iedere gebruiker een schadevergoeding moeten betalen van minimaal €10000. Dat kan makkelijk want Google heeft geld zat. Misschien dat ze dan iedere app grondig gaan onderzoeken voordat die in de play store komt. Als gebruiker moet je ervan uitgaan kunnen dat iedere app in de play store 100% veilig is. Gewoon iedere regel code controleren. Het is een kwestie van veiligheid gaat voor winst.

20 juni 2022, 21:36

Dit is allemaal de schuld van Google

20 juni 2022, 14:35

Iemand een idee wat advertentiefraude in een app betekent? ‘k heb daar een waarschuwing voor gekregen ivm een oude rekenmachine app. Maar die heeft niet eens advertenties. En ook geen speciale machtigingen. En al wat er wel is van machtigingen en meldingen heb ik uitgezet.