Huawei: 'Onze Kirin 980-chipset is beter dan de A12 Bionic van Apple'

Huawei: 'Onze Kirin 980-chipset is beter dan de A12 Bionic van Apple'
Huawei kondigde tijdens de IFA een nieuwe chipset aan. De opvolger van de Kirin 970-chipset die in de Mate 10 Pro en de succesvolle P20 Pro zit, heeft een nog krachtigere opvolger gekregen. Huawei is er naar eigen zeggen zeker van dat de Kirin 980-chipset uit de eigen fabriek beter is dan de recent aangekondigde chipset van Apple.

Kirin 980-chipset vs A12 Bionic-chipset

Tijdens de presentatie van de HiSilicon Kirin 980 noemde Huawei het al de meest geavanceerde mobiele ‘system on a chip’ ter wereld. Net als bij de Kirin 970 is er veel aandacht voor mobiele kunstmatige intelligentie (AI). Waar de Kirin 970-chipset er maar een had heeft de Kirin 980 twee Neuro Processing Units (NPU). Daarmee krijgt de nieuwe chipset veel meer rekenvermogen, waardoor de smartphones voorzien van deze chipset beter kunnen anticiperen op en 'meedenken'met de gebruiker.

Huawei had met de Kirin 980 ook een primeur want het is de eerste mobiele chipset die een 7 nanometer-architectuur gebruikt en tevens de eerste commercieel beschikbare chipset die de Mali-G76 als grafische processor heeft. Het nieuwe bakproces moet zorgen voor goede prestaties, optimale energie-efficiëntie en sneller dataverkeer.

Kirin 980

De acht kernen van de nieuwe chipset zijn gerangschikt in een drie clusters (2+2+4).  De twee sets van twee Cortex-A76 kernen hebben een kloksnelheid van 2.6 en 2.2 GHz. Beide sets krijgen andere taken toegewezen waarbij de set met de 2.6 GHz kloksnelheid de prioritaire korte termijntaken op zich neemt en de andere de langere termijntaken.  De andere vier Cortex-A55 cores hebben een kloksnelheid van 1.8GHz en nemen de eenvoudige dagelijkse taken op zich, en ze moeten vooral zorgen voor een hoge energiebesparing. De Kirin 980-chipset maakt gebruik van 6,9 miljard transistors.

[readmore articles="194745"]

De mijne is beter dan de jouwe

Tijdens een presentatie in Dubai waar de nieuwe chipset aan een  gezelschap gepresenteerd werd, heeft Huawei gezegd dat de Kirin 980-chipset beter is dan de A12 Bionic van Apple. Het is een bewering die verder niet met data of een testresultaat onderbouwt word. Apple beweerde tijdens de eigen presentatie dat de A12 Bionic de eerste chipset was volgens het 7 nanometer-procedé. Daarbij vergaten ze even dat Huawei zijn eigen Kirin 980 een aantal weken daarvoor al had gepresenteerd. Apple is wel de eerste met een toestel voorzien van een chipset volgens het 7 nanometer-procedé.

Bron: TechRadar

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties