iPhones worden betaalterminals: gevolgen voor Android-gebruikers

iPhones worden betaalterminals: gevolgen voor Android-gebruikers

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

Apple werkt aan een functie waarbij de iPhone kan werken als een betaalterminal. Klanten zullen met Apple Pay, hun bankpas of credit card kunnen betalen aan een winkelier die een iPhone in de hand heeft. 'Tap to Pay', zo heet het systeem en het is niet bekend wanneer het naar Nederland komt.

Update 09/02 om 15:30 uur: In de aankondiging van Apple vermeld Apple dat naast credit card en bankpas ook andere digitale portefeuilles met Tap to Play zullen werken. We hebben die nuance aan de tekst toegevoegd.

Apple Tap to Pay

iPhones dienen straks een betaalterminal voor contactloze betalingen, dat blijkt uit een blogbericht van Apple. De betalingen werken via NFC benodigd en winkeliers gebruiken een app op de telefoon. Er is dus geen extra hardware benodigd voor Tap to Pay. Klanten kunnen vervolgens contactloos betalen via Apple Pay, hun bankpas of credit card.

Het voordeel van deze oplossing is dat winkeliers geen dure betaalterminal hoeven te gebruiken en gewoon hun telefoon bovenhalen. Tap to Pay maakt volgens Apple gebruik van dezelfde beveiliging als Apple Pay en transacties zijn met end-to-end encryptie versleuteld via de beveiligingschip in iPhones. Kortom de informatie is beveiligd en Apple weet dus niet wat gebruikers aankopen.

De functie zal als eerste in de Verenigde Staten beschikbaar zijn en over een uitrol in Nederland maakt Apple nog niets bekend. Op dit moment werkt Apple al samen met appontwikkelaars en winkels voor Tap to Pay en het wil een software development kit (SDK) beschikbaar stellen voor zijn partners met een volgende bètaversie van iOS.

Android-gebruikers kunnen mogelijk enkel met een betaalpas of credit card betalen via Tap to Pay

Android-gebruikers kunnen mogelijk enkel met een betaalpas of credit card betalen via Tap to Pay

Wat betekent dit voor Android-gebruikers?

Momenteel nog niet zoveel omdat de functie nog in een stadium van ontwikkeling is en in eerste instantie enkel in de VS wordt uitgerold. Als Apple er in de toekomst in slaagt om heel wat winkeliers te overtuigen van zijn betaalterminal die in een iPhone zit verwerkt, dan zijn er wel gevolgen.

Het zal mogelijk betekenen dat Android-gebruikers in winkels die volledig op Apples oplossing overschakelen enkel zal kunnen betalen met je bankpas of credit card. Apple kiest voor veel van zijn diensten een gesloten ecosysteem, maar of dat ook voor deze betaaloplossing geldt is nog niet bekend. In zijn aankondiging vermeld Apple wel dat naast credit card en bankpas ook "andere digitale portefeuilles" ondersteund worden, maar welke dat zijn naast Apple Pay is nog niet bekend.

Wat denk jij van Apples idee? Denk je dat Google snel met een vergelijkbare betaalterminal-app komt die ook zal werken op iPhones? Heb jij zelf een winkel en wat denk jij van deze alternatieve betaalterminals? Laat het ons weten in de reacties onderaan dit artikel.

De populairste artikelen over Apple

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk