iPhone-gebruikers kunnen vanaf volgend jaar onderdelen zelf vervangen

iPhone-gebruikers kunnen vanaf volgend jaar onderdelen zelf vervangen

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

Apple gaat het voor iPhone-gebruikers makkelijker maken om zelf hun telefoon te repareren, want ze zullen officiële onderdelen rechtstreeks kunnen bestellen. Het gaat om te beginnen om de belangrijkste onderdelen van de iPhone 12 en 13.

iPhone-onderdelen

Apple bespreekt zijn nieuwe visie omtrent het repareren van iPhones in een blogbericht, dat weet iCulture. Vanaf volgend jaar zullen gebruikers zelf onderdelen voor de iPhone 12 en 13 kunnen bestellen om dan een reparatie uit te voeren. Apple start een webshop rond onderdelen die ook later uitgebreid wordt met onderdelen voor Mac-computers.

Apple benadrukt dat het voor de overgrote meerderheid van consumenten nog steeds aanbevolen is om langs een van de 2800 officiële reparatieshops te gaan, maar voor de handigste Harry's is zelf repareren dus straks mogelijk met officiële onderdelen.

Zo werkt zelf repareren

Eerst dienen ze de reparatiehandleiding te raadplegen en daarna kunnen ze zelf de benodigde componenten bestellen via de Apple Self Service Repair Online Store. Er zijn 200 verschillende onderdelen die bedoeld zijn voor de belangrijkste reparaties die soms nodig zijn: van het iPhone-scherm, tot de camera's en de accu.

De iPhone 13

De iPhone 13

Met het nieuwe systeem wil Apple ook inzetten op recycling. De onderdelen die je hebt vervangen, kan je weer inleveren in ruil voor korting op hun aankoop. Apple is niet de enige smartphonefabrikant die klanten begeleidt bij het repareren van telefoons, want het Nederlandse Fairphone doet al langer hetzelfde. Het heeft een webshop waar je onderdelen kan kopen voor je telefoon. Soms zijn er ook verbeterde onderdelen voor jouw specifieke model, zoals een vernieuwde camerasensor, waarmee je je telefoon kan upgraden. Al lijkt dat laatste niet de bedoeling van Apple te zijn.

Gerelateerde artikelen

Volgen meer merken?

Nu een grote speler als Apple het mogelijk maakt om iPhones te repareren met officiële onderdelen, is de kans groot dat andere fabrikanten dat voorbeeld volgen. Bovendien is er ook druk vanuit Europa, want de Europe Commissie wil dat elke smartphone tot vijf jaar na de lancering te repareren is. Dat wil zeggen dat er gedurende die tijd onderdelen beschikbaar moeten zijn.

Zou jij je zelf wegen aan een reparatie? Laat het ons weten in de reacties onderaan dit artikel.

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk