'iPhone 14 krijgt functie die 9 jaar op Android-telefoons te vinden is'

'iPhone 14 krijgt functie die 9 jaar op Android-telefoons te vinden is'

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

Met de aankomende iPhone 14 gaat Apple een always-on-scherm introduceren in iOS. Je kan dan informatie over onder andere meldingen aflezen terwijl je telefoon is vergrendeld. Dit scherm is al sinds 2013 op Android-telefoons te vinden.

Always-on-scherm iPhone 14

Vorig jaar lekten met de komst van de iPhone 13 de eerste berichten over het always-on-display (AOD) voor iOS. iPhones kregen voor het eerst wel LTPO-scherm, maar het AOD liet op zich wachten. Met de iPhone 14 komt het er eindelijk, schrijft iCulture.

Het Always-on-scherm was eerst een Nokia-functie voor het naar Android kwam, maar Motorola lanceerde het ook in 2013 met zijn eerste Moto X. Die flagship-telefoon had een AMOLED-scherm, waardoor pixels niet oplichten op de zwarte delen van het scherm. Dat is anders dan bij LCD-technologie waarbij altijd het volledige scherm oplicht. AMOLED maakte het AOD energiezuinig, hoewel LG de functie datzelfde jaar ook introduceerde bij de LG G3 met zijn LCD-paneel.

Samsung-gebruikers moesten wachten tot 2016 voor het AOD met Galaxy S7-serie en dat terwijl Samsung al van bij het begin met AMOLED-technologie werkte bij zijn toptoestellen. LG, dat destijds lang aan LCD-panelen bleef vasthouden, lanceerde in datzelfde jaar ook een vreemde vogel: de LG V20. Het toestel viel op doordat het een tweede scherm had: een horizontale strook met tekst boven het hoofdscherm. Dat kleine LCD-paneeltje had ook AOD-functionaliteit.

Het 'Active Display' zoals het heette bij de Moto X uit 2013

Het 'Active Display' zoals het heette bij de Moto X uit 2013

Beter vergrendelscherm

Toch komt Apple met het recent aangekondigde iOS 16 wel innovatief uit de hoek wat het vergrendelscherm betreft. Het bedrijf voegt een systeem van widgets toe waarmee je je vergrendelscherm kan personaliseren. En dat is een functie die ook in de bètaversies van Android 13 nergens te bespeuren is. Heel vaak komt bij Android de innovatie aan de kant van de fabrikanten en we zien ook dat Motorola met zijn My UX slim aan de slag gaat met het vergrendelscherm. Je leest het in de review van de Motorola Edge 30.

De populairste artikelen over Apple

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk