‘Huawei werkt aan een iPad Pro-concurrent met eigen PadOS’

‘Huawei werkt aan een iPad Pro-concurrent met eigen PadOS’

Jeffrey van de Velde

door Jeffrey van de Velde

Laatst geüpdatet

Apple kan zich inmiddels de ‘tabletkoning’ noemen: buiten Samsung zijn vrijwel alle merken die voorheen Android-tablets produceerde, daarmee gestopt. Huawei geeft eveneens niet op en zou werken aan een Huawei MatePad met zijn eigen ‘PadOS’ om met Apples iPad Pro te kunnen concurreren.

Huawei MatePad met PadOS

Consumenten die op zoek zijn naar een tablet komen in het middensegment snel uit bij de Samsung Galaxy Tab S6 Lite of de Apple iPad, terwijl je in het high-end segment de Samsung Galaxy Tab S7(+) en Apple iPad Pro zal tegenkomen. Huawei is nog wel actief in het tabletsegment, maar vormt door het missen van de Play Store geen groot gevaar (meer). Een aanstaande Huawei MatePad moet het concurrentieniveau in het high-end segment weer iets doen stijgen.

‘Huawei werkt aan een iPad Pro-concurrent met eigen PadOS’

Een rapport op Weibo stelt namelijk dat Huawei aan een nieuwe MatePad werkt met een 12,9-inch OLED-scherm en een 120 Hz-verversingsfrequentie. Het scherm zou ‘ultradunne randen’ hebben, mogelijk zelfs zonder een hole-punch notch voor de selfiecamera. Er wordt verder gesteld dat deze tablet een metalen behuizing heeft en thuishoort in het high-end segment.

Gerelateerde artikelen

Het meest interessante gegeven van de rapportage is dat er wordt gesproken over ‘PadOS’. Volgens verschillende bronnen is PadOS Huaweis eigen tablet-besturingssysteem en is de naam daarvan ook afgeleid van iPadOS. PadOS is vermoedelijk gebaseerd op HarmonyOS – het besturingssysteem van Huawei. Of PadOS simpelweg een aangepaste versie is van Android of dat Huawei daarmee echt zijn eigen besturingssysteem op de kaart zet is onbekend. Wel is het bekend dat Android-apps ook gaan werken op Huaweis HarmonyOS.

Razendsnelle Kirin 9000-chip

Huawei wil met zijn aanstaande MatePad concurreren met de Samsung Galaxy Tab S7(+) en de iPad Pro. Daarvoor zou de Chinese fabrikant gebruikmaken van de HiSilicon Kirin 9000-chipset, indien de fabrikant tijdig toestemming krijgt om deze chips weer te fabriceren. Andere details van deze tablet zijn vooralsnog onbekend. Voor de lancering van de tablet zal gewacht moeten worden op Huaweis P50-serie, die vermoedelijk in maart wordt geïntroduceerd.

‘Huawei werkt aan een iPad Pro-concurrent met eigen PadOS’

Huaweis Mate 40 Pro maakt eveneens gebruik van de kirin 9000-chipset

Als Huawei inderdaad de overstap maakt naar zijn besturingssysteem, dan zal de MatePad één van de eerste apparaten zijn die op een variant van HarmonyOS draait. Zou jij een tablet kopen die op een eigen besturingssysteem draait, of kies je dan toch sneller voor een tablet met Android of het iPadOS-besturingssysteem van Apple? Laat het ons weten in de reacties onderaan het artikel.

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk