Sancties vanuit de VS
In mei 2019 werd Huawei voor het eerst geraakt met een handelsblokkade vanuit de VS, waardoor de samenwerking met Amerikaanse bedrijven – waaronder Google – stilgelegd moest worden. Voor Huawei, een fabrikant die in 2018 voor acht miljard dollar aan software en hardware in de Verenigde Staten heeft aangeschaft, was de handelsblokkade een flinke klap. Met enige complicaties werd het, met een groei van 24,4 procent in de eerste negen maanden van 2019, toch een succesvol jaar.
Huaweis P30 Pro New Edition was het laatste nieuwe Huawei-toestel met de Play Store
Toen de VS met de blokkade op chipleveringen aan Huawei kwam, werd de ‘genadeslag uitgedeeld’. Huawei is afhankelijk van de Kirin-chipproductie voor zijn telefoons em zijn netwerkapparatuur. Op 15 september moest het Taiwanese TSMC de chipproductie voor Huawei stopzetten, waardoor de fabrikant op korte termijn zonder chipsets zit. SMIC, een Chinese chipfabrikant, levert weliswaar chips aan Huawei, maar gebruikt daarvoor een minder geavanceerde techniek – daardoor zijn chips minder snel en gebruiken ze meer energie.
Weg van smartphones
Welke complicaties dit precies op zal leveren op de lange termijn, is nog onbekend. Ondertussen zijn er speculaties verschenen dat Huawei uit de smartphonemarkt zou stappen – om zich te focussen op technieken voor auto’s. In een persbericht laat Huawei weten dat: “Het bedrijf zijn best blijft doen om oplossingen te vinden, te overleven, vooruit te komen en zijn verplichtingen tegenover klanten en leveranciers na te komen.”
Buiten de chipleveringen van TSMC, mogen ook verschillende andere fabrikanten geen chips aan de Chinese techgigant leveren. Vanuit de Verenigde Staten is namelijk regelgeving gekomen waardoor fabrikanten die Amerikaanse hardware of software gebruiken bij hun chipproductie, geen chips aan Huawei mogen leveren. Fabrieken van geheugenchips en andere chips worden eveneens geraakt, en mogen sinds 15 september geen leveringen aan Huawei laten plaatsvinden.
Flinke impact op Huawei
Dat de sancties het succesverhaal van Huawei langzaamaan doet afbrokkelen, is goed te zien aan de groeicijfers van de eerste negen maanden van 2020, waarin het een groei van slechts 9,9 procent liet zien. Hoewel het nog een groei is, ligt de groei bijna 15 procentpunt lager dan één jaar geleden. Het is onbekend welke tak van Huawei heeft gezorgd voor de groei van de omzet, waardoor de omzet in 2020 tot op heden uitkomt op 98,57 miljard dollar.
Huawei heeft recent de Mate 40 Pro gelanceerd, mogelijk de laatste Huawei-telefoon
Hoelang Huawei nog kan groeien, blijft nog de vraag: door het verdwijnen van zijn chipproductie, zal de fabrikant mogelijk op korte termijn geen telefoons en telecomapparatuur kunnen aanbieden. Het bedrijf zal wellicht een voorraad aan chips hebben liggen, maar hoe lang het daarop vooruit kan met de sancties die niet lijken te wijzigen, is onbekend.
Impact op consumenten
Momenteel hebben consumenten nog relatief weinig last van de sancties die de VS heeft opgelegd – op sommige telefoons zullen updates beperkt blijven, gezien het niet meer met Google samen mag werken aan updates. Daarnaast draaien alle nieuwe telefoons, waaronder de Mate 40 Pro, op EMUI met Huawei Mobile Services en de AppGallery, in plaats van de Google Play Store.
Wat vind jij van de sancties die de VS tegen Huawei heeft genomen? Denk jij dat Huawei actief blijft in de smartphonemarkt, of verwacht je dat het bedrijf zal verdwijnen uit Europa? Laat het weten in de reacties onderaan het artikel.
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten