Huawei Kirin 930
De huidige Kirin 925-chipset van Huawei wordt gebruikt in enkele smartphones van het gelijknamige bedrijf zoals de Huawei Ascend Mate 7. Deze processor bevat twee quadcore-clusters, waarvan er één wordt gebruikt voor de zware taken en de ander voor de meer energiezuinige taken. Om het nog iets technischer te maken wordt er gebruikgemaakt van vier Cortex A7-kernen en vier Cortex A15-rekenkernen, elk dus met hun unieke eigenschappen.
Huawei is één van de weinige fabrikanten die zelf aan ontwikkeling van chipsets doet en de aankomende Kirin 930 zal waarschijnlijk worden gebruikt in onder andere de Huawei P8 die 15 april gepresenteerd zal gaan worden. Er werd vanuit gegaan dat deze octacore-processor gebruik zou gaan maken van vier Cortex A53- en vier A57-rekenkernen. De A53-cores staan bekend om hun energiezuinigheid en zouden dus gebruikt kunnen worden voor de afhandeling van wat minder intensieve taken om zo accuduur te besparen terwijl de andere vier kernen de zware taken afhandelen.
Cortex A53e
Niks blijkt minder waar, want Huawei had iets in petto waar niemand wat vanaf wist. De Hisilicon Kirin 930-processor wordt namelijk uitgerust met acht Cortex A53-rekenkernen, waarvan er vier het typenummer A53e krijgen. Deze zogenaamde enhanced cores hebben een kloksnelheid van 2,0GHz wat ze nagenoeg dezelfde performance geeft als A57-kernen, maar de energiezuinigheid wordt wel behouden.
De andere vier rekenkernen blijven gewoon geklokt op 1,2GHz en zullen nog steeds gebruikt worden voor de minder intensieve taken. Volgens Huawei zijn A57-kernen 56% krachtiger dan A53-varianten, maar wordt er ook tot 256% meer energie verbruikt en dat moet met deze aanpassing van de A53-cores tot de verleden tijd behoren. De theorie klinkt als bijna sprookjesachtig, nu is het afwachten op praktijkervaringen.
Bron: GizmoChina
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten
Deze komt ook in de one plus two
Het zal wel aan mij liggen, maar dan lijkt 4 53e kernen met een goede throttle/turboboost veel handiger. Het is minder complex om de kloksnelheid dynamisch aan te passen dan alles van het ene cluster over te schakelen naar het andere en de processor kan de helft zo klein worden, wat kosten scheelt (en waarschijnlijk ook warmte ontwikkeling)
Hmm het plaatje zegt me niet zoveel met al die Chinese tekens/letters