Naar content
Trending apps
 • Inbox by Gmail

 • Maps: Navigatie en OV

 • WhatsApp Messenger

 • Messenger

 • Facebook

Trending games
 • Dr. Mario World

 • Harry Potter: Wizards Unite

 • Breaking Bad: Criminal Elements

 • The Elder Scrolls: Blades

 • Ghostbusters World

Trending smartphones
 • Xiaomi Mi 9T Pro

 • Samsung Galaxy Note 10 Plus

 • ASUS ZenFone 6

 • OnePlus 7 Pro

 • Google Pixel 3a XL

Nieuwste tablets
 • Samsung Galaxy Tab S6

 • Samsung Galaxy Tab A 10.5

 • Samsung Galaxy Tab S4

 • Samsung Galaxy Tab S3 9.7

 • Asus Zenpad 3S 10

HTC Desire Eye officieel: 13 megapixel-selfie-camera met dual-LED-flitser [hands-on]

· 08 oktober 2014

2014 is wel het jaar van de selfie-phone: vrijwel alle smartphonefabrikanten proberen de ultieme selfiemodus in hun software te bouwen en sommige fabrikanten passen zelfs hun hardware er op aan. HTC trekt met de HTC Desire Eye de ervaring van de camera aan de achterzijde gelijk met die van de frontcam: het toestel heeft maar liefst een 13 megapixel-camera met dual-LED-flash aan de voorzijde.

HTC Desire Eye

Tijdens een persevenement ('Double Exposure') in New York heeft HTC zojuist een nieuw toestel in de HTC Desire-reeks aangekondigd. Deze reeks bestaat uit 'betaalbare' toestellen en Desire-toestellen moeten het over het algemeen niet echt van hun specificaties hebben, maar vooral van hun uitstraling en redelijke prijzen. De Desire Eye moet het top-toestel van de Desire-reeks worden en is dat dan ook op papier zeker. 

Qua specificaties zit de Desire Eye erg dicht bij het HTC-vlaggenschip, de HTC One (M8). De Desire Eye heeft dezelfde chipset aan boord, de Qualcomm Snapdragon 801 met quad-core 2,3 GHz-processor, en beschikt over 2 GB aan RAM-geheugen. Er zit 16 GB aan opslag en deze is uit te breiden door middel van een SD-kaart. Het scherm van de Desire Eye is wel wat groter dan dat van de HTC One (M8): er is gekozen voor een 5,2 inch-scherm in plaats van 5 inch, maar de resolutie is hetzelfde. Beide apparaten beschikken over een full HD-scherm (1920x1080). 

Premium-uitstraling

We zagen de laatste tijd steeds geruchten langskomen over een nieuw HTC-toestel. In eerste instantie claimde men dat het zou gaan om een HTC One (M8), maar dan met 13 megapixel-camera duo-camera, later zou het gaan om een One (M8) met 13 megapixel-camera aan de voorzijde. Het toestel zou verder identiek zijn aan de M8, maar deze geruchten bleken niet waar: de HTC Desire Eye mag qua specificaties dan wel erg dicht op de One (M8) zitten, het uiterlijk van de twee toestellen zou haast niet méér kunnen verschillen. Waar de One (M8) gemaakt is van aluminium heeft de Desire Eye 'slechts' een plastic buitenkant.

Wanneer we zeggen 'slechts', dan bedoelen we dat niet letterlijk: de Desire Eye mag dan wel gemaakt zijn van hoogwaardig plastic (polycarbonaat), het toestel heeft wel degelijk een premium-uitstraling. Het materiaal van de Desire Eye lijkt op dat van het eerste One-toptoestel, de HTC One X. De soft-touch-afwerking zorgt er voor dat het toestel goed in de hand ligt en er erg strak uitziet en er zijn geen naden in het toestel te zien, omdat het een unibody heeft, dus uit één stuk bestaat. 

De Desire Eye heeft nog een feature die we kennen van de HTC One (M8): dubbele speakers aan de voorzijde. In tegenstelling tot bij de One (M8) zijn de speakers aan de voorzijde weggewerkt en vallen dus ook niet op. Uniek voor de HTC Desire Eye is dat het toestel waterdicht is: HTC bracht wel eerder in Azië de nieuwe J Butterfly uit, maar de premium One-serie is niet waterbestendig. De Eye is IP-X7-gecertificeerd, wat inhoudt dat het toestel minimaal een half uur op minimaal één meter diepte onder water kan. HTC raadt echter af het apparaat onder water te gebruiken. 

Het apparaat komt in eerste instantie in twee kleurvarianten: rood-wit en donker en -lichtblauw. Alleen deze tweede variant zal in eerste instantie in de Benelux te koop zijn. Mogelijk komt de rood met witte versie later nog naar de Lage Landen.  

HTC Desire Eye

Ultieme selfie-ervaring

De Desire Eye heet niet voor niets 'Eye'. Dat 'oog' slaat op de speciale camera aan de voorzijde. Deze 13 megapixel-camera heeft dezelfde beeldsensor als de camera aan de achterzijde en heeft zelfs nog een grotere aperture (f/2.2 tegen f/2.0). De lens aan de achterzijde is een 28 mm-lens en de lens aan de voorzijde 22 mm. 

De vraag is of het nuttig is om zo'n hogeresolutiecamera aan de voorzijde van het toestel te zetten. Dat er een grotere sensor en een betere lens gebruikt worden is niet meer dan logisch: nu er steeds meer selfies gemaakt worden mag de fotokwaliteit zeker omhoog. Waar die hoge resolutie voor nodig is, is niet zo een-twee-drie duidelijk. Selfies worden over het algemeen gemaakt van zeer dichtbij (hooguit een armlengte afstand) en dan heeft een hogere resolutie niet direct zin. Wel is deze resolutie handig voor wanneer je een selfie wilt maken met een bepaald landschap of een toeristische trekpleister op de achtergrond. 

HTC heeft softwarematig een aantal functies toegevoegd die het nut van de 13 megapixel-sensor bewijzen. Wanneer je videobelt, is de camera al handig vanwege de groothoeklens. De software voegt namelijk nog een aantal érg nuttige functies toe. Het is mogelijk om je door de camera te laten 'tracken'. Wanneer je de telefoon in een houder zet (en er komt een speciale houder van HTC zelf), kun je door een ruimte lopen. De camera volgt jou dan door op je in te zoomen. Normaal gesproken gaat dit ten koste van de videokwaliteit, maar door de hoge opnameresolutie van 13 megapixels is het mogelijk om in te zoomen zonder dat de kwaliteit van het videogesprek minder wordt. Je kunt ook gezichten laten volgen en dat kan tot vier gezichten tegelijkertijd. Het videobeeld wordt dan opgedeeld in vier stukken waar de individuele personen op te zien zijn, net alsof je met vier verschillende camera's opneemt. Deze videomogelijkheden zijn in een speciale HTC-applicatie te gebruiken, maar kunnen ook in andere apps als Skype en Hangouts gebruikt worden.

HTC Desire Eye

Meer cameraverbeteringen

Er zijn nog meer cameraverbeteringen gedaan. Zo is er een nieuwe morphingmodus toegevoegd. Hierbij maak je een foto van twee personen en kun je het gezicht van die twee personen en meer of minder mate samenvoegen. 

De nieuwe camerasoftware komt gedeeltelijk ook naar andere HTC-toestellen. Waar de hardware het toelaat zullen bijvoorbeeld HTC One-apparaten een update krijgen met een gedeelte van de nieuwe mogelijkheden. 

Interview

We spraken tijdens een preview-bijeenkomst met Graham Wheeler, Director of Commercialisation Product Management bij HTC. Naast de HTC Desire Eye hadden we het ook over de nieuwe camera van HTC, de HTC RE. 

HTC Desire Eye kopen

De Desire Eye zal vanaf november in Nederland in de winkels liggen en krijgt een adviesprijs van € 499 mee. Vooralsnog zullen we in Nederland  en België alleen de blauwe variant van de Desire Eye gaan zien. Het toestel kan onder meer hier worden aangeschaft.

De nieuwste artikelen over HTC Desire Eye

Android 6.0 voor anderhalf jaar oude HTC Desire Eye rolt uit

Android 5.0 voor HTC Desire Eye van start

Androidworld Update: HTC Desire Eye is gewoon goed, maar krijgt weinig liefde

Review HTC Desire Eye, misschien wel het beste HTC-toestel ooit

HTC Rapid Charger laadt 40% sneller op dan gewone lader

Spelfouten, taalfouten of inhoudelijke fouten ontdekt? Stuur dan een mailtje naar de auteur van dit artikel!

Reacties (25)
Bezig met laden van reacties...