Een smartwatch draag je de hele dag, dus je hebt de hele dag materiaal tegen je huid aan. Meestal is dat geen probleem, maar nu blijkt dat in sommige smartwatch-bandje PFAS zijn gevonden: giftige stoffen die de bandjes zo kunnen overbrengen op je huid. Het zijn chemicaliën die voor altijd in het lichaam blijven.
PFAS
Soms moeten ze vaak opladen, maar doorgaans draag je een smartwatch de hele dag. Sommige mensen dragen daarbij graag een stoffen bandje, anderen liever een kunststof bandje. Nu blijkt dat juist in vrij premium bandjes chemicaliën zitten die voor altijd bestaan en zich aan je hechten. PFAS (per- en polyfluoralkylstoffen) zijn inmiddels overal op de wereld te vinden. Ook in mensenlichamen. Afbreekbaar zijn ze dus bepaald niet: ze blijven je hele leven in je lijf bestaan. Deze stoffen worden in verband gebracht met meerdere ziektes.
Lees verder na de advertentie.
Een onderzoek van de Universiteit van Notre Dame (met dank aan Salon) blijkt dat consumenten zich niet bewust zijn van de aanwezigheid van PFAS in hun horlogebandjes. Ze zitten bovendien in veel horlogebandjes van heel bekende merken: Samsung en Apple, maar ook minder bekende merken. PFHxA vooral, gebruikt in oppervlaktebehandelingen voor vlekbestendige stoffen en verpakkingen en bekend als een afbraakproduct van andere PFAS, kwam veel voor. In 8 van de 13 geteste bandjes kwam het voor. Bij bandjes van Google niet.
Smartwatch-bandjes
Wel moeten we benadrukken dat er meer onderzoek nodig is naar PFAS. Wat het precies doet, dat weten we eigenlijk nog niet. Draagt het direct bij aan kanker of nierfalen? Er zijn mensen die zeggen van wel, maar onomstotelijk bewijs schijnt er nog niet te zijn. Het is dus aan jou of je uit voorzorg toch geen bandjes wil gebruiken met de nauwelijk onderzochte chemicaliën erin. De studie laat helaas niet weten welke bandjes grote hoeveelheden PFAS bevatten: dat komt niet naar buiten in de onderzoeken.
Lees verder na de advertentie.
Wat heb je er dan aan? Wel, kunnen wel wat zaken toelichten waardoor je een betere keuze kunt maken voor als je PFAS wil vermijden. Kies niet voor fluorelastomeer bandjes, siliconen is wel een goede mogelijkheid. Ook metaal of stof is waarschijnlijk een betere keuze.
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten
Ze moeten weer wat te zeuren hebben.
Nou daar geloof ik niet zo in. Buiten heb je veel meer last van pfas
Geloven doe je in de kerk. Het is bewezen dat er PFAS in het bandje zit. Punt.
Google er eens op. Je zult verbaasd staan.
Nou de pfas van mijn horloge bandje is wel het minste waar ik me druk om maak, we krijgen op een dag heel wat gekkere dingen binnen.