Klasse in een compact pakketje met Xperia ray
De Xperia ray kwam als een verrassing. Sony Ericsson had eerder in het lage segment de Xperia mini en mini pro aangekondigd en in het hoge segment onder andere de Xperia arc. De ray valt hier min of meer tussen. Niet in termen van processorkracht, foto-kwaliteit of beeldkwaliteit, maar wel in termen van grootte.
Het scherm van de Xperia ray is bijzonder. Met een schermgrootte van 3,3 inch zou je een scherm met een lage resolutie verwachten. Niets blijkt echter minder waar: de ray heeft een resolutie van 854×480 pixels. In combinatie met de kleine schermgrootte betekent dat het Androidtoestel met de hoogste pixeldichtheid tot nu toe. Dat is ook wel te merken wanneer je het toestel bekijkt: het beeld is behoorlijk scherp. In combinatie met de mobiele BRAVIA-engine, die geleend is van moederbedrijf Sony, zorgt het voor erg mooie beelden. Dit kan wel voor kleine lettertjes op het beeld zorgen, aangezien er verder geen aanpassingen aan de Sony Ericsson-gebruikersinterface gemaakt zijn.
De camera van de Xperia ray is voorzien van een Exmor-R-sensor. Die sensor zorgt voor haarscherpe beelden en vooral ook behoorlijk goede beelden bij slechte belichting, iets waar veel smartphonecamera’s problemen mee hebben.
Het toestel is gericht op het middensegment en heeft dan ook goede specificaties en biedt een compact toestel met aardig wat impact, mede door de goede processor. Het apparaat is naast de besproken camerafunctionaliteit en beeldscherm ook uitgerust met een paar extraatjes, zoals een camera aan de voorkant om mee te videobellen (of je smartphone als ‘spiegel’ te gebruiken) en heeft ook een ruisonderdrukkingsmicrofoon. Deze tweede microfoon aan de achterkant vangt achtergrondgeluid op en filtert dat weg tijdens telefoongesprekken, zodat je ook in drukke omgevingen goed verstaanbaar bent. Tevens heeft de ray een extra boost voor de speaker, zodat het geluid nét wat minder blikkerig is dan we van de meeste smartphones gewend zijn.
Het nieuwste Sony Ericsson-toestel voelt stevig (wat zwaar, maar niet té zwaar) aan, door het aluminium frame. De achterkant is dan wel van plastic, maar voelt toch zeker wel stevig aan. De achterkanten van de verschillende uitvoeringen, met uitzondering van de witte uitvoering, voelen dan ook bijna metaalachtig en erg stevig aan. Het toestel is door het kleine scherm compact en dun, dus makkelijk mee te nemen.
De Xperia ray wordt waarschijnlijk in een viertal kleuren geleverd die je hieronder op onze foto’s kunt bewonderen. Het toestel zal rond de 369 euro gaan kosten.
Foto’s
Actieve lifestyle met Xperia active
Op het eerste gezicht is de Xperia active een toestel dat niet echt in de Xperia-lijn van design-toestellen past. Het toestel is vrij dik en heeft niet de rondingen die we gewend zijn van de andere nieuwe Xperia-toestellen. Zo heeft de active een vrij ongebruikelijk extraatje: een gat onderaan, waar een polsband aan te bevestigen is. Dat wil echter niet zeggen dat de active een lelijk toestel is. Het toestel is behoorlijk goed afgewerkt en het toestel dat wij in handen hebben gehad, had een vlotte uitstraling, onder meer door de oranje omranding. Hoe het toestel met zwarte achterklep en oranje omranding er uitziet kun je hieronder op onze foto’s bekijken. De active wordt voor zover bekend ook met witte achterkant en neutrale omranding geleverd.
Het 3 inch scherm van de active heeft een resolutie van 480×320 pixels, wat een redelijke resolutie is voor die schermgrootte. Het toestel reageert door de 1GHz-processor behoorlijk vlotjes en is voorzien van de interface die we eerder ook gezien hebben in de Xperia X10 mini-toestellen. Het beginscherm van deze interface heeft in de hoeken vakken waarmee bijvoorbeeld je mail te openen is, of speciaal ingestelde applicaties direct kunnen worden aangeroepen.
Voor mensen die een actievere levensstijl genieten is het niet altijd handig om een grote smartphone mee te slepen. De Xperia active is daarom vrij compact. Door een klein scherm in het toestel te gebruiken heeft Sony Ericsson het toestel op een redelijk formaat weten te krijgen, alhoewel het wel behoorlijk aan de dikke kant is.
Eén van de mogelijke toepassingen van de active is het gebruik tijdens het hardlopen. Voor het hardlopen levert Sony Ericsson een armband/telefoonhouder mee waarin de active gestopt kan worden. Deze armband heeft een doorzichtig gedeelte, waardoor het scherm van de smartphone goed te zien is. Sterker nog, de active blijkt, ook bij onze tests, behoorlijk goed te bedienen te zijn wanneer deze in de armhouder zit.
In haar persbericht hamert Sony Ericsson er op dat het toestel ook prima te bedienen is met natte handen. Dit hebben we niet getest, maar in combinatie met de waterbestendigheid van het toestel (tot een half uur op één meter diepte), is de Xperia active goed te gebruiken bij watersporten. Wanneer je de polsband gebruikt, zul je het toestel niet snel kwijt raken en wat spatwater (of het iets heftigere werk) zal geen probleem zijn.
Of er voor de active een groot publiek is, zal nog moeten blijken. Wij denken vooralsnog dat Sony Ericsson met het toestel zich op een niche richt. Of het wat dat betreft alleen gaat om de markt voor mensen met een active lifestyle is nog maar te bezien. Het toestel lijkt namelijk uitermate geschikt voor mensen die veel buiten, misschien in de regen, of in een stoffige omgeving werken. De meeste smartphones zijn niet geschikt voor dit soort omstandigheden en het is ook voor deze mensen interessant om een alternatief voor de good old Nokia’s en Motorola Defy te hebben.
De Xperia active zal in Nederland een adviesprijs gaan krijgen van rond de 309 euro.
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten
Bert is een mini forum zoals deze niet juist de lek voor dit soort vragen? Boven dat nog, is een forum er juist niet voor vragen?
Zal het ff googlen!
Wat is een dumbphone?
Kijk hier zaten we op te wachten….. eindelijk een echte sporttelefoon.
De Defy is nog steeds een leuke telefoon maar de Active heeft ( net als de rest van de Xperia lijn…. Ex X10) een werkende Ant+ chip aan boord. Dat wil zeggen we kunnen eindelijk onze hartslagmeter band of cadansmeter van oa Garmin aansluiten.
Dan hoef ik nog maar 1 ding mee te slepen met het sporten ipv telefoon , camera en horloge.
Ik kan niet wachten om hem te testen.
Maar verder mooie telefoons!
Het gat voor de polsband bij de ‘active’ lijkt me niet nodig. Doe de telefoon dan in een case of iets..