Het kunnen sideloaden van apps is een belangrijke eigenschap van Android, een die ook vanuit de Europese Unie gesteund wordt. Tot nu toe kun je als gebruiker onbeperkt apps vanuit andere bronnen installeren. Maar in de afgelopen jaren moest je al wel door wat hoepels springen om dat voor elkaar te krijgen. Dat wordt nu nog moeilijker.
Sideloaden op Android verleden tijd?
Dat komt door veranderingen aan de Play Integrity-api (api’s zijn tools voor ontwikkelaars) die Google tijdens Google I/O 2024 aankondigde. Die biedt ontwikkelaars nieuw gereedschap in het kader van “veiligheid” en “beveiliging”. Het gebruik van apps zou hierdoor veiliger zijn, maar wat het in feite doet is sideloaden tegengaan.
Het zit zo: één van de nieuwe functies van de api checkt de integriteit van de app. Zodra blijkt dat een applicatie niet gelicentieerd is (ofwel: die komt niet uit Google Play), zorgt Android ervoor dat de app niet meer werkt. Ontwikkelaars hebben dan nog een stuk gereedschap tot hun beschikking waarmee ze mensen direct kunnen sturen naar de Play Store, waar ze de (gelicentieerde) app kunnen downloaden. Die pop-up hiervoor is helaas niet over te slaan; je moet dit doen.
Tenminste, als je de app in kwestie wil (blijven) gebruiken. Zodra je de officiële versie van de app installeert, wordt de vorige verwijderd. Sommige apps doen dit nu al, volgens Android Authority. Het bekendste voorbeeld is ChatGPT, al lijkt de prompt voor het vervangen van de sideloadvariant niet bij iedereen op te komen.
Riskante apps afsluiten
Daarnaast is dezelfde api voorzien van een onderdeel genaamd app access risk. Daarmee wordt een bij Google bekende versie van de app vergeleken met de variant die op jouw apparaat staat. Als daar een verschil in zit, is er mogelijk sprake van een risico en dan kan het systeem adviseren de app in kwestie af te sluiten. Zodoende probeert Google te voorkomen dat er data gestolen wordt.
De vraag is eigenlijk heel simpel: wat vind je van deze aanpassingen?
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten
Gaat niet gebeuren in Europa, de EU houd dat toch tegen (doen ze toch nog iets goed)
Als Google/Android sideloading blokkeert met de smoes van veiligheid, kan ik net zo goed (of slecht) voor iPhone kiezen.
Dacht het niet, Apple’s OS is daarnaast veel te regide voor mij.
Vanaf welke Androidversie gaat dit gelden? M.a.w. stel met Android 10 komt een app niet door de vergelijking. Dient de maker ( leverancier ) van bv een Chinese radio en app dan ook support te bieden op een alternatieve app? Ik kan nu al niet deze app vervangen door een versie uit de Google Playstore, omdat de standaard app niet te deinstalleren is!!
Dit soort situaties komen heel veel voor naar mijn mening, ben benieuwd naar jullie antwoord of speel dit door aan jullie kontact bij Google ?
Google gaat hiermee sowieso in de problemen komen met Europa. Maar als dat lastiger maken van sideloaden ervoor kan zorgen dat malafide apps minder kans maken om slachtofffers te maken, kan ik dat enkel toejuichen. Helaas zijn die malafide appmakers ook creatief en zullen ze deze hindernissen wel weer weten te omzeilen, en zo blijft het kat-en-muisspel duren.