Google Study Kit is mogelijk Apple ResearchKit-tegenhanger voor medisch onderzoek

Google Study Kit is mogelijk Apple ResearchKit-tegenhanger voor medisch onderzoek

Google[x] en Google Life Sciences

Google heeft een onderzoeksafdeling die werkt aan geheime projecten. Deze afdeling, Google[x] genaamd, heeft eerder projecten voortgebracht als Google Glass, Project Loon (een soort weerballonnen die voor een internetverbinding in dunbevolkte gebieden kunnen zorgen) en de zelfrijdende auto van het bedrijf. De afdeling Life Sciences is onderdeel van Google[x] en richt zich op onderzoek naar het menselijk lichaam.

Google werkt serieus aan gezondheidsonderzoek. Een interessante oplossing die het bedrijf vorig jaar introduceerde, is de slimme contactlens die het glucoseniveau van mensen met diabetes kan meten.

Google maakte halverwege vorig jaar bekend te werken aan 'Baseline Study', een project waarmee het menselijk lichaam goed in kaart gebracht moet worden. Het bedrijf begon daarvoor vorig jaar met een test met 175 proefpersonen waarvan onder andere bloed-, speeksel- en urine-monsters werden afgenomen. Het doel van het project is het zo snel mogelijk kunnen voorspellen van ziektes als kanker en hartaandoeningen. Daarbij wordt onder andere gekeken naar genetische aanwijzingen. De proef moet snel worden uitgebreid met duizenden proefpersonen.

Vacatures bij nieuwe Life Sciences-projecten

Google heeft momenteel verschillende open vacatures op het gebied van medisch onderzoek. Daarbij zijn onder andere vacatures voor medisch-statistisch onderzoek te vinden, onder andere voor Google Baseline Study, maar ook 'vergelijkbare' projecten. Daarnaast is ook een nieuwe functie als Product Manager voor 'Special Projects' bij Google Life Sciences. Dat het niet gaat om de slimme contactlens of Google Baseline Study wordt duidelijk uit de omschrijving.

In de omschrijving wordt aangegeven dat het gaat om een project gerelateerd aan de twee genoemde projecten. De Product Manager wordt verantwoordelijk voor het ontwikkelen en lanceren van nieuwe producten op het gebied van sensor- en gezondheidszorg. Mogelijk gaat het daarbij om Google Study Kit.

Google Study Kit 

Wat Study Kit precies is, wordt niet direct duidelijk. Het lijkt goed mogelijk dat het een verlengstuk is van Google Baseline Study. Google zal veel informatie kunnen halen uit genetisch materiaal en monsters van lichaamssappen, maar andere informatie, bijvoorbeeld over veranderingen in levenswijze of activiteit zal waarschijnlijk ook voorspellende eigenschappen hebben.

De Google Study Kit-app heeft in ieder geval rechten om met bluetooth-apparaten te werken. Dat kan inhouden dat gebruik gemaakt wordt van externe hartslagsensoren of andere gezondheidsgerelateerde apparatuur. Daarbij kunnen we denken aan bloeddrukmeters, maar ook aan glucosemeters.

Wanneer we ons puur op de naam 'Study Kit' richten, lijkt de app in ieder geval de tegenhanger van Apple's ResearchKit te zijn. Bij ResearchKit kunnen gebruikers zich aanmelden voor bepaalde medische onderzoeken. Daarbij kunnen onder andere enquêtes worden ingevuld, maar er wordt ook gebruik gemaakt van sensordata. Dat kan om simpele dingen gaan als het aantal stappen dat een persoon loopt, maar kan ook geavanceerder zijn. Bij een onderzoek naar astma bijvoorbeeld worden GPS-gegevens gecombineerd met gegevens over de luchtkwaliteit in bepaalde gebieden en antwoorden op vragen over de symptomen die een astma-patiënt op dat moment heeft. Apple heeft al een indrukwekkende lijst van medische onderzoeksinstituten aan zich weten te binden.

Apple ResearchKit is open source, wat inhoudt dat de dienst uiteindelijk ook naar andere platformen dan alleen iOS kan komen. Ontwikkelaars en onderzoekers kunnen hun apps gebruik laten maken van ResearchKit, ongeacht welk platform ze gebruiken. De vraag is daarom of Google met Study Kit met een eigen oplossing komt, of dat beide diensten met elkaar samen gaan werken. Het lijkt hoogst onwaarschijnlijk dat Google pas ná de aankondiging van Apple ResearchKit aan Study Kit is begonnen, waarschijnlijk is Google al langere tijd bezig met deze app en dat zou in samenwerking met Apple kunnen zijn. In het verleden was er vaker nauwe samenwerking tussen Apple en Google, maar de laatste jaren zijn de goede onderlinge verhoudingen wat bekoeld.

Vooralsnog is het dus onduidelijk of Study Kit een verlengstuk is van Baseline Study, of het een alternatief is voor Apple ResearchKit, óf dat het een Android-tegenhanger is die juist samenwerkt met ResearchKit. We zien in ieder geval dat Google voor Baseline Study samenwerkt met Stanford, een instituut dat ook samenwerkt met Apple aan ResearchKit. Uiteraard is Stanford een enorm instituut, dus dit wil zeker niet noodzakelijk iets te betekenen hebben.

Beschikbaarheid

De Study Kit-applicatie is wel in de Google Play Store te vinden, maar niet in Nederland en België. Daarnaast werkt de app alleen voor mensen die door Google zijn uitgenodigd voor het Study Kit-programma. Wanneer Google nieuws naar buiten brengt over de research-app is nog niet bekend, maar we kunnen wel een inschatting maken. Eind mei houdt Google zijn jaarlijkse ontwikkelaarsconferentie Google I/O en het is gebruikelijk dat grote aankondigingen daar op het podium tijdens de keynote speech worden gedaan.

Lees meer over:
Gezondheid en fitness

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties