Google stopt met zijn Pixelbook Chromebooks: dit is waarom

Google stopt met zijn Pixelbook Chromebooks: dit is waarom

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

Google maakt bekend dat het voorlopig geen Pixelbooks meer zal maken. De productie van een volgende Chromebook is gepauzeerd en het team dat eraan werkte heeft zich op de ontwikkeling van andere producten en diensten gericht. Er zijn verschillende verklaringen voor die beslissing bij Google.

Pixelbook stopt

In de bekende stijl van Google zien we regelmatig producten of diensten komen, terwijl andere zich naar de uitgang begeven. Dit najaar nog verwachten we dat het merk een eerste smartwatch voorstelt, en na jaren een nieuwe Pixel-tablet. Het zat er al aan te komen, maar Google heef nu bij The Verge bekend gemaakt dat er voorlopig geen nieuwe Pixelbook komt. Dat zijn de Chromebooks die Google zelf maakt. Het Pixelbook-team is ontbonden en alle medewerkers zijn nu bij andere producten aan het werk.

De eerste Pixelbook is in 2017 op de markt gekomen en het product moest het toonbeeld zijn van een goede Chromebook. Hij was een convertible die je ook als een tablet kon gebruiken, in combinatie met Android-apps, en Google bracht het apparaat uit met een stylus.

De Pixel Slate, die een jaar later verscheen, leek nog meer op een tablet met zijn afneembaar toetsenbord. Toch kon dat apparaat met zijn softwarefouten, het matige toetsenbord en premium prijskaartje maar weinig mensen overtuigen. De voordelige Pixelbook Go, die in 2019 werd voorgesteld, kon zich dan weer weer weinig onderscheiden van concurrenten in dezelfde prijsklasse.

De originele Pixelbook uit 2017

De originele Pixelbook uit 2017

Chromebooks volwassen

"Het mooie aan deze productcategorie is dat ze volwassen is geworden", zegt Rock Osterloh, Googles hardwaretopman tegen The Verge. Het bedrijf stelt naar eigen zeggen vast dat de Pixelbook niet langer een functie heeft binnen de Chromebook-markt. Het heeft sinds 2019 geen Pixelbook meer uitgebracht en toch is de verkoop van Chromebooks gegroeid, in het bijzonder tijdens de coronapandemie. We zien nu Chromebooks in premium prijscategorieën, en ze hebben ook op de schoolbanken hun plaats geclaimd. En hoewel er geen nieuwe Pixelbook-hardware is uitgebracht, draaide de ontwikkeling van Chrome OS wel op vollen toeren.

Een tweede verklaring voor het schrappen van de Pixelbook, moeten we zoeken bij kostenbesparingen die de Google-CEO Sundar Pichai heeft aangekondigd, dat deed hij in juli tijdens een briefing van Googles aandeelhouders. De Pixelbook was maar in een beperkt aantal markten te koop en toch stopte Google veel middelen in de productontwikkeling. En anderzijds waren het ook weer te weinig middelen om behoorlijk te kunnen concurreren met andere laptopfabrikanten. Nu de Pixelbook is geschrapt komt er in theorie dus extra geld en meer manschappen vrij om smartwatches, tablets, telefoons en smarthomeproducten te maken.

De Pixelbook Go

De Pixelbook Go

Deur op een kier

Google noemt het officieel het "pauzeren" van de ontwikkeling van de Pixelbooks, maar toch kunnen we eruit verstaan dat de serie in feite een plaatsje krijgt in het goedgevulde en beruchte Google-kerkhof van producten en diensten. Het krijgt daar een plek naast YouTube Go, de lichtere YouTube-app waarvan we in mei afscheid namen. Toch houdt Google met de term "pauzeren" de deur nog op een kiertje. Eerder dit jaar kwam er onverwacht een herlancering van Google Wallet, een dienst die Google enkele jaren de rug toekeerde.

Op 6 oktober kunnen we dus geen Pixelbook verwachten, maar het merk lanceert tijdens zijn Made by Google-evenement wel onder meer de Pixel Watch, de Pixel 7-serie en een Pixel-tablet die ook dienst doet als een smart display.

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk