'Google Stadia wordt straks mogelijk stopgezet'

'Google Stadia wordt straks mogelijk stopgezet'

Laura Jenny

door Laura Jenny

Laatst geüpdatet

Het was in 2021 al duidelijk dat het niet helemaal lekker liep bij Google Stadia, maar dit jaar heeft ook geen al te sterke start voor de gamestreamingdienst. Werknemers van Google zeggen tegen Business Insider dat Google Stadia wil opdoeken. Het zou de technologie beschikbaar maken aan andere bedrijven onder de naam Stream.

*Update 07/02: Op Twitter heeft Google Stadia gereageerd op de lekken. We hebben de reactie toegevoegd aan dit artikel.

Google Stadia

Op dit moment is Google Stadia een op zichzelf staand gameplatform: het is zelfs een van de eerste gameplatforms die het aanbood om in de cloud te gamen. Hierbij download je een spel niet op je eigen console of computer, maar speel je het vanaf een server ver weg. Het is dus vooral belangrijk dat je internetverbinding heel goed is: het systeem waarop je speelt hoeft geen veelheid aan geheugen te hebben. Er wordt immers niets groots opgeslagen.

Gerelateerde artikelen

Daarbij is het echter niet per se een abonnementsdienst: je kunt op Google Stadia ook zonder een abonnement games aanschaffen om in de cloud te spelen. Je betaalt dan het volle pond (soms zelfs nog iets meer, vergeleken bij andere gameplatforms) en dan heb je volledige toegang tot het spel. Met een abonnement heb je vooral meer privileges, zoals betere beeldopties en kortingen.

Gamestreamingdienst

Hoewel nu blijkt dat Google daarmee een goede kant op ging, kijkend naar het succes van Microsoft Xcloud, lijkt het er nu toch op dat Google Stadia geen toekomst heeft in zijn huidige status. De gamedienst zou worden opgedoekt, zo vertellen de medewerkers, waarbij de technologie vrij wordt gemaakt voor andere bedrijven om te gebruiken, en wel onder de naam Stream. Onder andere Peleton en Capcom zouden hierin geïnteresseerd zijn.

Gerelateerde artikelen

Het nieuws, als het waar is, komt niet als donderslag bij heldere hemel. Vorig jaar gingen al meerdere topmensen bij de gamedienst weg, naast dat het ook zijn gamestudio voor Stadia-titels sloot. Inmiddels blijkt nog maar twintig procent van het team achter Stadia ook daadwerkelijk aan de consumenten-Stadia werken. Terwijl volgens de bronnen van Business Insider aanzienlijk meer medewerkers zich hard (willen) maken voor het gameplatform.

Stadia reageert

In een tweet heeft Stadia gereageerd op de recente beweringen. De cloudgamingdienst benadrukt dat er nog steeds hard aan Stadia wordt gewerkt en dat spelers het bewijs daarvan zien wanneer ze via Stadia gamen. Stadia stelt dat er dit jaar meer dan 100 nieuwe gametitels bijkomen en dat zijn abonnementsdienst nu 50 games bevat.

Heb jij Google Stadia wel eens gebruikt? Wat vond jij ervan? Laat het nu achter in de reacties onder dit artikel.

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk