'Google en Android-oprichter Andy Rubin hebben seksueel wangedrag verzwegen'

'Google en Android-oprichter Andy Rubin hebben seksueel wangedrag verzwegen'

Claudia Rahanmetan

door Claudia Rahanmetan

Laatst geüpdatet

Seksueel wangedrag 

In 2014 vertrok Andy Rubin vrij onverwachts bij Google om het stokje door te geven aan Sundar Pichai. Rubin richtte het bedrijf Essential op en bracht de Essential Phone op de markt. Even later doken er geruchten op dat zijn vertrek bij Google toch niet geheel vrijwillig was. Andy Rubin zou Google moeten verlaten vanwege een ongepaste relatie op de werkvloer. Vanwege deze geruchten en het lopende onderzoek staakte Rubin tijdelijk zijn werkzaamheden bij Essential.

The New York Times meldt nu dat de top van Google die destijds onderzoek heeft gedaan, concludeerde dat de beschuldigingen geloofwaardig waren. De top ontsloeg Rubin niet op staande voet maar stuurde wel aan op zijn vertrek. Toen Rubin zijn vertrek aankondigde, kreeg hij zelfs, naast alle loftuitingen, 90 miljoen dollar mee. Toenmalig Google-directeur Larry Page zei bij de bekendmaking van het vertrek over 'zijn' Android Andy Rubin: "Hij maakte met Android iets heel opmerkelijks, met meer dan een miljard blije gebruikers."

De precieze aard van de buitenechtelijke relatie is nooit bekend gemaakt. Een woordvoerder ontkende tevens dat deze relatie onvrijwillig was. Hij erkent dus wel dat er een relatie is geweest, maar dat de liefde niet van twee kanten kwam en daardoor stuk liep. De vrouw gaf daarentegen aan dat Rubin haar in een hotelkamer in 2013 tot seks dwong. Na dit incident heeft zij, volgens The New York Times de relatie verbroken.

Zelf vertrokken

Volgens een woordvoerder van Andy Rubin is de topman destijds op eigen initiatief vertrokken en is hij niet betrokken geweest bij seksueel wangedrag. De woordvoerder verduidelijkt dat iedere relatie van Rubin binnen Google met wederzijdse instemming plaatsvond.

The New York Times heeft meer dan 30 (oud-)medewerkers bevraagd over eventuele seksincidenten. Daarnaast heeft de krant bedrijfsdocumenten en rechtbankstukken onderzocht. Hieruit is volgens de krant gebleken dat er meerdere seksincidenten hebben plaatsgevonden die in de doofpot zijn gestopt.

Reacties

Inmiddels heeft de huidige Google-topman Sundar Pichai maar ook Rubin zelf gereageerd op de aantijgingen. Pichai stelt in een e-mail gericht aan zijn personeel dat er in de afgelopen 2 jaar 48 Google-medewerkers vanwege seksueel misbruik zijn ontslagen. Van deze mensen bekleedden er 13 de fiunctie van senior manager of hoger. Geen van allen heeft een vertrekpremie ontvangen, aldus Pichai.

Reactie Sundar Pichai

Rubin tweette vanochtend dat het verhaal van The New York Times talloze onnauwkeurigheden bevat waaronder de compensatie die hij zou hebben ontvangen. Hij geeft aan nooit een vrouw tot seks te hebben gedwongen. Deze valse beschuldigingen maken volgens Rubin deel uit van een lastercampagne.

Tweet Andy Rubin

Bron: The New York Times

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk