Google probeert twee-staps-authenticatie via sms te verminderen

Google probeert twee-staps-authenticatie via sms te verminderen

Claudia Rahanmetan

door Claudia Rahanmetan

Laatst geüpdatet

Prompts? Hoe, wat, waar?

In juni 2016 kondigde Google Prompt aan, een functie die verwerkt is in Google Play Services en zodoende kan iedereen hiervan gebruik maken. Met Prompt wordt er een extra beveiligingslaag aangebracht bij het inloggen op je Google-account, ook wel twee-staps-authenticatie genoemd. Gebruikers krijgen op hun smartphone dan een melding dat er een poging is gedaan om in te loggen op zijn of haar Google-account. Via een van de twee knoppen kan de inlogpoging goedgekeurd of afgekeurd worden.

In februari werd er in de Prompt meer informatie getoond, namelijk het apparaat waar de inlogpoging op gedaan is, de locatie van dit apparaat en de tijd wanneer de inlogpoging is verricht. Ook hier kon na het controleren van de informatie door de gebruiker aangegeven of hij of zij dit was, of niet.

Twee-staps-authenticatie via sms

Een andere vorm van twee-staps-authenticatie die vaak gebruikt wordt, is het versturen van een sms'je met een wachtwoord of het genereren van extra inlogcode van een tweede app. Vanaf volgende week zullen de gebruikers die inloggen met een code via een sms'je een bericht krijgen om het nieuwe Google Prompts te gaan gebruiken in plaats van sms. Google doet dit omdat de sms'jes met de codes gevoelig zijn voor phishing-aanvallen. Overigens kan de gebruiker na het gebruik van Google Prompt er alsnog voor kiezen om via een code in een sms'je in te loggen.

Google hoopt hiermee meer gebruikers over te halen om het veel veiligere Google Prompt te gebruiken. Alleen gebruikers die twee-staps-authenticatie via een sms'je hebben aanstaan, zullen dus vanaf volgende week een uitnodiging ontvangen om over te stappen op Google Prompt. Google Prompt kan zowel op iOS als Android gebruikt worden om inlogpogingen te verifiëren. iOS-gebruiken hiervoor wel de Google Zoeken-app geïnstalleerd hebben.

Via: Google Suite Updates

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk