Google Play services
In 2012 bracht Google de zogenaamde Google Play services uit. Deze applicatie wordt automatisch geïnstalleerd op toestellen met Android 2.2 die de Google Play Store op hun toestel hebben staan. Met de Google Play services kunnen ontwikkelaars in hun applicaties gebruik maken van verschillende Google-diensten, zoals integratie met de nieuwste versie van Google Maps en het mogelijk maken van het inloggen bij applicaties met een Google-account.
➤ ‘Waarom heb ik een groen Google-icoontje op mijn toestel?’ en andere vragen over Google Play services
Door Google Play services te installeren op alle Androidtoestellen, kan Google er voor zorgen dat toestellen met oudere Androidversies langer relevant blijven. Nieuwe functies kunnen dan ook gebruikt worden op deze toestellen, ondanks dat fabrikanten vaak laks zijn met het updaten van Androidapparaten. Play services is echter bij lang niet iedereen populair. Dat heeft verschillende redenen. Ten eerste is het lastig om uit te leggen dat een applicatie ‘zomaar’ ineens geïnstalleerd staat op je toestel en automatisch wordt geüpdatet. Normaliter zou je weinig merken van het updaten van Play services, maar gebruikers met een malwarescanner op hun toestel zullen waarschijnlijk wel een melding krijgen. Ten tweede blijkt Google Play services nogal veel van je accu te vergen. Voor dit probleem zou nu een oplossing zijn.
Accu-verbeteringen
Regelmatig zien we klachten over het hoge accugebruik van Google Play services. Soms komt dit door een tijdelijk probleem, maar Play services gebruikt structureel redelijk wat van je accucapaciteit. Dit heeft onder andere te maken met de locatiediensten. Play services neemt namelijk de locatiebepaling van het systeem over. In plaats van dat het ‘Android-systeem’ dit accuverbruik veroorzaakt, komt Play services hoger in de lijst te staan van grootverbruikers.
Dat wil niet zeggen dat er niets aan de hand is: Google geeft aan in de aankondiging van de nieuwste versie van Google Play services, versie 4.1, dat er verbeteringen zijn in het accugebruik van Play services voor gebruikers die ‘Locatiemelding van Google’ hebben ingeschakeld. Deze instelling is te vinden bij ‘Locatie’, onder ‘Locatieservices’.
Turn-based games
Google Play services bevat ook Google Play game services. Hiermee kunnen ontwikkelaars bijvoorbeeld savegames automatisch laten opslaan in de cloud en kunnen achievements worden toegekend en gesynchroniseerd. Google Play game services bevat ook multiplayer-mogelijkheden. Hiermee kunnen ontwikkelaars eenvoudig multiplayer-games opzetten.
Met versie 4.1 is het ook mogelijk geworden om turn-based-multiplayer-games op te zetten. Het gaat dan bijvoorbeeld om virtuele bordspellen. Ontwikkelaars kunnen nu turn-based-games opzetten voor twee tot acht spelers. Wanneer iemands beurt is afgelopen, zullen alle andere spelers de beurtinformatie automatisch binnenkrijgen via Play services.
Advertenties, Google+ en Google Drive
Ontwikkelaars kunnen nu ook gebruik maken van de nieuwe Google Drive-api die geïntegreerd is in Google Play services. Daarmee kunnen ze bestanden opslaan en ophalen uit Google Drive. De Google+-functies in Play services hebben ook een update gekregen en het delen van content met Google+-gebruikers zou eenvoudiger moeten zijn geworden.
Ook zijn de advertentiemogelijkheden in Play services uitgebreid. Via Google Play services kunnen ontwikkelaars advertenties van Google Mobile Ads gebruiken. Deze advertenties kunnen nu gerichter gemaakt worden door locatiedata toe te voegen. Let wel op dat de ontwikkelaar toestemming (een permissie) moet hebben voor de locatiedata: ontwikkelaars kunnen zonder deze permissie geen locatiedata toevoegen aan ads. Er is nu ook volledige ondersteuning voor DoubleClick for Publishers, DoubleClick Ad Exchange en Search Ads for Mobile Apps.
Beschikbaarheid
De update naar Google Play Services 4.1 zal automatisch geïnstalleerd worden op je toestel, hier hoef je verder niets voor te doen. Kun je niet zo lang wachten, dan is hier een installatiebestand te vinden. Het versienummer, 4.1, heeft niets te maken met de Androidversie die je draait.
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten
Even een vraagje, hoe verwijder je deze update? Toestel wordt inderdaad erg warm. HTC One. Dank alvast.
Hij lijkt op mijn S4 inmiddels ook ge?nstalleerd. Staat laag in gebruik en lijk stukken langer met mijn batterij te doen. Batterij liep aardig snel leeg na de update naar 4.3 . Maar vandaag lijkt dit stukken beter!! (Gebruik m’n telefoon veel)
Op mijn nexus 5 houd ik mijn batterijverbruik in de gaten en ik zie sinds kort ook constant 20 tot 30 procent google play services. Verhelpt deze download dat?
Hoe kan je weer zien op welke versie je zit? Ik vind het nergens meer … Ik denk wel dat ik op de nieuwe ask zit want vroeger zat play services tss de 15a50% en nu nog maar 3%
Hoe kan je zien welke versie je al hebt?
Want sinds 2 dagen doet mijn energiegebruik meter helemaal verkeerd.
Heb vandaag 8 uur flink actief met me telefoon gezeten prima dat die dan op 54% nog maar staat.
Maar volgens mijn energie gebruik heb ik 84% android-systeem, 9% google play services en 3% whatsapp.
Ja whatsapp wel duidelijk meeste applicatie die ik heb gedraaid, maar ook redelijk veel facebook en browsen in Chrome, maar die komen niet eens terug met 1% ofzo :/
Normaal ben ik niet zo van de play store zelf updaten en de services, maar dit klinkt toch wel interesant.
Leuk! Sander, hoe weet ik welke versie ik heb geinstalleerd? Kan je dat ergens zien?
geinstaleerd op mijn galaxy note 10.1 2014
Geinstalleerd op m’n S4, bedankt.
Klinkt goed! Ik ben benieuwd of ik er iets van ga merken…
Ben benieuwd gelijk maar geïnstalleerd op mn Nexus 5.
Bedankt voor de link, download hem meteen, staat constant bij batterij verbruik tussen de 3 en 5%. Ben benieuwd.