Google Play Family
Ruim een jaar geleden werd Google Play Family geïntroduceerd, waarbij de mogelijkheid wordt geboden om tussen vijf mensen van een gezin betaalde content te delen. Dit betekent dat als er apps, games of films gekocht zijn via de Play Store, deze direct gedeeld wordt met de leden van de groep. Zo hoef je betaalde content dus niet meerdere malen aan te schaffen om te gebruiken binnen een gezin.
Ook al doet de naam anders vermoeden, de enige vereiste is dat de leden van een groep in hetzelfde land wonen. Dat wil dus zeggen dat er ook een gezinsbibliotheek aangemaakt kan worden met bijvoorbeeld vrienden die alleen in Nederland of juist België wonen. Deelnemers mogen wel maar lid zijn van één groep en kunnen slechts één keer per 12 maanden van groep wisselen.
Creditcard als betaalmethode is verplicht en minimale leeftijd
De gezinsbeheerder moet de beschikking hebben over een geldige betaalmethode en dat moet bij gezinsgroepen altijd een creditcard zijn. Andere betaalmethoden worden daarbij niet ondersteund, vermoedelijk omdat in de Verenigde Staten een creditcard gebruikt kan worden om een machtiging te geven zodat anderen gebruik kunnen maken van gezinsbetaalmethode. Het toevoegen van gezinsleden gebeurt door de beveiligingscode van de creditcard te bevestigen.
De creditcard wordt een gezinsbetaalmethode die door de gezinsleden gebruikt kan worden. De beheerder kan daarbij instellen of er eerst toestemming gegeven moet worden voordat bepaalde aankopen gedaan kunnen worden. Bij gezinsleden boven de 18 jaar is het alleen mogelijk om in te stellen dat in-app-aankopen bevestiging vereisen.
De minimale leeftijd om een gezinsgroep aan te maken is 18 jaar, maar deelnemers mogen jonger zijn. De minimale leeftijd om een Google-account te gebruiken is officieel 13 jaar (in Nederland 16 jaar). In de Verenigde Staten test Google met Family Link, een manier waarmee ouders toestellen en Google-accounts van (jongere) kinderen kunnen beheren.
(Bijna) alle gekochte apps, games en films
De content die in aanmerking komt voor Google Play Family moet na 2 juli 2016 aangeschaft zijn. Deze komt standaard in aanmerking om te delen met meerdere mensen. Heb je een app daarvoor gekocht, dan ben je overgeleverd aan de ontwikkelaar, die kan aangeven of content voor die datum ook gebruikt mag worden in deze constructie. In-app-aankopen zijn niet te delen.
Om deze gezinsgroepen te beheren, open je de Play Store-app en ga je via account naar Gezin > Gezinsleden beheren. Hier kun je vervolgens mensen uitnodigen of juist verwijderen uit de groep. De content die in een groep beschikbaar is, kun je zien via het tabje 'mijn apps' (of films, boeken of andere content) en dan het tabje voor gezinsgroepen.
Nu ook in Nederland en België
Google Play Family is nu ook beschikbaar in Nederland en België, zo ontdekte Androidworld. De uitrol vindt gefaseerd plaats, hetgeen wil zeggen dat het wel nog even kan duren voordat deze beschikbaar is voor jou. Wij hebben inmiddels wel al van meerdere mensen bevestiging dat deze optie er is. Om dit te checken open je Google Play, ga je naar 'Account' in het zijmenu en kun je bekijken of de optie 'Gezin' hierbij staat.
Wanneer je de optie nog niet ziet, kun je de cache van de Google Play Store-app verwijderen. Dat doe je via de applicatie-instellingen van je toestel.