Google is niet alleen een bedrijf dat veel met zijn huidige diensten, met Android en met AI bezig is. Het doet ook veel research en soms komen daar interessante bevindingen uit. Zo blijkt nu dat noise-cancelling oordopjes zonder de toevoeging van extra hardware kunnen worden omgezet in een hartslagmonitor.
Audioplethysmografie
In een post laat Google weten: “Dit artikel presenteert Audioplethysmografie (APG), een nieuwe hartbewakingsmodaliteit voor hoofdtelefoons met actieve ruisonderdrukking (ANC). APG zendt een ultrasoon sonderingssignaal met lage intensiteit uit via de luidsprekers van een ANC-hoofdtelefoon en ontvangt de echo’s via de ingebouwde feedbackmicrofoons. We stelden vast dat, aangezien het volume van de gehoorgangen lichtjes verandert door de vervorming van de bloedvaten, de hartslagen deze ultrasone echo’s moduleren.”
In iets minder ingewikkelde taal: de oordopjes sturen signalen en daardoor ontstaan echo’s, die echo’s worden opgevangen door de microfoon van de oordopjes en daardoor kan er iets worden gezegd over de hartslagvibraties. Het mooie is dat dat signaal niet kan worden gehoord. Sterker nog, het kan ook tijdens het muziek luisteren.
Hartslag meten met oordopjes
Het is dus ook niet zo dat je het oordopje ineens op je borst moet houden: je houdt hem gewoon in je oor en dankzij wiskundige modellen en een speciale signaalverwerkingslijn kun je dan de hartslag meten, zegt Google. Het heeft hiervoor een veldstudie van acht maanden uitgevoerd met 153 deelnemers. Het wilde deze Audioplethysmografie onder allerlei omstandigheden evalueren.
Ook verschillende huidskleuren en als het oortje niet helemaal goed het oor afsluit zijn geen probleem voor de technologie. Heel goed, dat Google meteen checkt of dit inderdaad voor iedereen werkt. In het verleden is veel technologie namelijk teveel op alleen witte mensen uitgeprobeerd, waardoor in de praktijk bleek dat vooral zwarte mensen niet zo makkelijk van tech gebruik konden maken, zoals bij gezichtsscans om de telefoon te unlocken.
Of deze techniek nu in Pixel Buds wordt geïmplementeerd, dat is nog onbekend.
Zou jij er wel oren naar hebben? Deel het in de reacties.
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten
Laat gaan. Als je niks anders met je leven wil, ga je deze techniek ontwikkelen. Ik vind ANC op in-ears doorsnee genomen middelmatig als je het vergelijkt met ANC op over the ear headphones. Richt daar de aandacht maar op. Dan trek je volle zalen en doe je wel iets nuttigs met je leven.
Ben benieuwd of het bij mijn Sony ever ear gaat werken ook.
Heeft ANC
Misschien ook een grote disclaimer plaatsen bij de betrouwbaarheid hier van! Het is uiterst bedenkelijk en vooral een commercieel onzin verhaal. Leuk maar vooral voor de verkoop!
Zou grappig zijn om dan te zien hoe bepaalde muziek van invloed is op je hartslag. Dat je hartslag verhoogd bij opzwepend muziek of bij nummers die je verschrikkelijk vindt.
En wat dacht je van podcasts beluisteren? Stel dat je podcasts beluisterd die een soort hoorspelen zijn, zoals b.v. “wraak” of “bijna dood” en je vindt een stuk spannend, grappig, … erotisch, … dan zou Google ook je hartreacties kunnen zien.
Ik vraag me af of Google ook met hartcentra samengewerkt heeft en hun metingen en bevindingen hebben gecheckt met de methoden die in dat soort centra gebruikt worden om hartonderzoeken te doen.