Er bestaan op deze wereld heel veel Android TV-producten die volledig geïnfecteerd zijn met malware. Een kwalijke zaak, maar Google heeft nu een methode getoond waarmee je kunt checken of dat ook voor jouw Android TV geldt. Tenminste: vooral waarmee je kunt checken of ze officieel een Google-licentie dragen.
Android TV
Er zijn online allerlei Android TV-kastjes te koop, maar het probleem is dat die helemaal niet zo officieel zijn. Google benadrukt dat dit niet hetzelfde is als het Android TV OS dat het zelf uitbrengt. In een blog schrijft Google: “We hebben onlangs vragen ontvangen over tv-boxen die zijn gebouwd met het Android Open Source Project en die op de markt worden gebracht als Android TV OS-apparaten. Sommige daarvan kunnen ook worden geleverd met Google-apps en de Play Store die niet door Google zijn gelicentieerd, wat betekent dat deze apparaten niet Play Protect-gecertificeerd zijn.”
Google laat het daar niet bij, het legt uit hoe je kunt ontdekken waar je mee te maken hebt: “Om je te helpen bevestigen of een apparaat is gebouwd met Android TV OS en Play Protect-gecertificeerd is, biedt onze Android TV-website de meest actuele lijst met partners. Je kunt ook deze stappen uitvoeren om te controleren of je apparaat Play Protect-gecertificeerd is.” Heeft je apparaat geen Play Protect-certificering, dan kan Google geen gegevens verschaffen over beveiliging. Je zal dan contact moeten opnemen met de fabrikant van dat apparaat.
Officiële partners
In Nederland zijn de partners Nvidia, Philips, Sony en Mi. Zij maken producten die officieel gelicenseerd zijn door Google. Koop je het van een ander merk, dan mist die licentie waarschijnlijk en kun je er niet vanuit gaan dat het veilig is, zo stelt Google. Of Google hier extra vragen over krijgt door het nieuws dat momenteel rondzingt over Android-producten die al geïnfecteerd uit de fabriek komen, dat is niet bekend, maar het rommelt wel de laatste tijd.
Heb jij Android TV van een officiële partner, of juist niet? Laat het nu achter in de reacties.
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten
Nou, dat is ook weer een last van mijn schouders. Met mijn mooie Xiaomi Mi TV. (Niet dat ik er echt van wakker had gelegen).
Overigens is dat lijstje met te vertrouwen merken wel opvallend kort.
Dus ik ga met mijn KPN+ box of mijn Nokia Streamingbox bij de leverancier te biecht of deze wel veilig is. Ik denk dat alles wat wel door Google gecertificeerd is, ook geen garantie biedt. Om zo maar te zeggen ‘de pot verwijt de ketel dat hij zwart ziet’.
Neen wat ICT technologie betreft, durf ik op alle ICT producten (hard en software) een garantiecertificaat te plakken, dat het product onveilig is. Slecht met een handleiding in de orde van grootte van een encyclopedie, loop je geen ernstig risico op het product wel te gebruiken.
100% veiligheid bestaat uiteraard niet. Het is een kwestie om het risico te beperken. Met een Android/Google TV box via Aliexpress & Co. verhoog je het risico op Mal- en Spyware.
Heel heel heel lang geleden ben ik begonnen met een MK808B android stick (wat een drama was dat zeg). Daarna heel even een mxq box gehad wat ook niet veel was voor ik eindelijk verstandig werd en een Nvidia Shield tv kocht die ik nog steeds gebruik.
Er is (helaas) niks beter dan de Nvidia Shield. Ik zou graag een Shield 2 willen zien. Heb deze al 8 jaar namelijk
En, kom je in het gebruik van de Nvidia wel eens dingen tegen die je niet zo tof vindt?
Hiermee en Tcl verkopen ook tvs met Google tv of is dat dan weer anders?
Ik heb ook een tcl, en tcl staat in de lijst op de site van Android tv. Dus is de “veilige” versie die erop draait.
Hi Vallinny, Google TV en Android TV zijn verschillend, al scheelt het steeds minder.
Philips.