Na veel lekken is de kogel door de kerk: Google kondigt de Pixel 8a aan. Het toestel wordt voorzien van onder andere vele AI-opties om bijvoorbeeld foto’s te bewerken en te helpen met berichten samenvatten. Ook real-time vertalen is mogelijk, zoals een Japans bord of Frans menu. Het toestel wordt voorzien van Gemini Nano en is daarmee de eerste in zijn prijsklasse.
Het scherm
De Pixel 8a heeft een 6,1 inch Actua-scherm met een 40 procent hogere piekhelderheid en een verversingssnelheid van 120 Hz. Actua is Google’s eigen naam voor zijn krasvaste schermen sinds de Pixel 8 en dit wordt dus doorgevoerd op de Pixel 8a. Opvallend is de achterkant, die ditmaal een matte cover heeft. De behuizing is van aluminium.
De camera’s
Met zoveel fotobewerkingsopties dankzij AI moet het toestel ook voorzien zijn van camera’s om die foto’s te maken. Verwacht een 6,4 megapixel hoofdcamera (f/1,89) die op 4K video’s kan schieten op 30 en 60 frames per seconde. Ook is er een ultragroothoeklens aanwezig van 13 megapixel (f/2,2) met een blikveld van 120 graden. Zoomen kan tot 8x met Super Res Zoom. De selfiecamera is een 13 megapixel-exemplaar (f/2,2) met een 96,5 graden gezichtsveld.
De chip en AI
Binnenin de telefoon prijkt een Tensor G3-chip die door Google zelf is ontworpen, net als de twee eerdere Tensor-chips. Qua geheugen had je altijd maar één smaak te kiezen, maar dat worden er nu twee: 128 GB en 256 GB opslaggeheugen. Google zegt dat door het toevoegen van deze chip meer AI-toepassingen mogelijk zijn. Zo kun je onder andere rekenen op Best Take (beste opname), waarmee je meerdere groepsfoto’s kunt maken en de gezichten van mensen kunt wisselen voor een eindresultaat waar iedereen tevreden mee is.
Daarnaast is er de Magic Editor (magische editor) om bijvoorbeeld hele objecten uit je foto te wissen of de kleuren aan te passen. De Audio Magic Eraser (magische gum voor audio) is ook aanwezig: die laat ‘ruis’-geluid uit je video verdwijnen, zoals het geluid van skateboardwieltjes over de grond of het ruisen van de wind. Voor het goed weergeven van verschillende huidskleuren is er ook software aanwezig voor ook in je video’s een accurate huidskleur.
Guided Frame, waarmee je als je bijvoorbeeld een visuele uitdaging hebt selfies kan maken, komt ook naar de Pixel 8a. Het is er – net als op de Pixel 8 Pro – ook voor de hoofdcamera, waardoor je telefoon kan herkennen dat er bijvoorbeeld een hond, een document of eten voor je staat om je te helpen een betere foto te maken. Google’s nieuwe zoekmanier Circle to Search komt ook naar de Pixel 8a, waarmee je na een lange druk op de homeknop een object kunt zoeken dat je omcirkelt op je scherm.
De batterij
De batterij van de Pixel 8a is 4492 mAh en Google belooft een batterijduur van meer dan 24 uur met een batterijduur van tot 72 uur met Extreme batterijbesparing. Draadloos opladen is mogelijk.
Veiligheid
Google heeft de Titan M2-beveiligingschip aan dit toestel toegevoegd en belooft daarnaast VPN van Google One zonder hiervoor extra kosten te rekenen. Het bedrijf lijkt vooralsnog dus geen afscheid te nemen van zijn VPN-dienst, al is het wel de vraag of het deel blijft uitmaken van het Google One-abonnement. In ieder geval krijg je op de goedkopere Pixel 8a dezelfde privacy- en beveiligingsopties als op de Pixel 8 en 8 Pro. En er is nog een veiligheidsoptie op een heel ander niveau: als je een auto-ongeluk hebt gehad, dan herkent je smartphone dit en kunnen je noodcontacten gealarmeerd worden als je niet reageert op de melding. Het toestel heeft overigens een IP67-rating, dus een regenbui op de fiets kan het toestel zeker aan.
Audio Emoji
De Pixel 8a introduceert Audio Emoji, waarmee je als je belt op een emoji kunt duwen om dat geluid te laten horen, zoals bijvoorbeeld een applaus of een lach.
Updatebeleid van Pixel 8a
Het updatebeleid van de Google Pixel 8a is hetzelfde als dat van de grote zussen 8 en 8 Pro: je kunt rekenen op 7 jaar besturingssysteem-updates en net zo lang beveiligingsupdates.
Specificaties
Google Pixel 8a | |
Afmetingen en gewicht | 15,21 x 7,27 x 0,89 cm, 188 gram |
Behuizing | Aluminium, plastic en glas |
Scherm | 6,1 inch oled, 120Hz, 1080 x 2400 pixels |
Processor | Tensor G3 |
Werkgeheugen | 8 GB |
Opslag | 128 GB of 256 GB |
Camera’s achter | 64 MP hoofdcamera, 13 MP groothoeklens |
Selfiecamera | 13 MP |
Accu | 4492 mAh |
Androidversie | Android 14 |
Kleuren | Obsidiaan, Porselein, Baaiblauw en Aloë |
Adviesprijs | Vanaf 549 euro |
Nieuwe verkooppunten
We hadden het al gespot bij Vodafone en KPN, maar de Pixel 8a is straks niet alleen direct bij Belsimpel en Odido te koop zoals voorheen, maar ook bij Vodafone, KPN en MediaMarkt.
Pixel Tablet
Daarnaast kondigt Google aan dat de Pixel Tablet er nu voor 499 euro is, zonder het dockingstation. Een ontbundeling dus, want eerder was het dockingstation ook altijd deel van de aankoop van een Pixel Tablet.
Google Pixel 8a kopen
De Google Pixel 8a is te koop in de kleuren Aloë (limited edition), Baaiblauw, Obsidiaan (zwart) en Porselein (wit). De adviesprijs start vanaf 549 euro. De 256 GB-variant kost 609 euro.
Je kunt het toestel nu vooruitbestellen en op 14 mei wordt de Pixel 8a uitgeleverd. Deelnemende winkels bieden tot 3 juni korting op de Pixel 8a als je een telefoon inruilt (maar let op: dit geldt slechts bij bepaalde telefoons).
Koop Pixel 8a nu met abonnement (uitlevering vanaf 14 mei):
Koop Pixel 8a nu los (uitlevering vanaf 14 mei):
Goed om te weten: dit artikel is redactioneel. Het bevat enkele gesponsorde linkjes waarvoor Androidworld eventueel een financiële vergoeding ontvangt.
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten
Artikel is goed. Maar krijg nog 8 maanden update en nog 1 jaar beveiliging. Dus wacht op de nieuwe nokia s die er aan komen koop dan weer een nieuwe. Er komen nog goede uit van nokia /HMD
Ik vraag me af of dat toestel groter is dan m’n nokia 7.2 en of dit qua werkgeheugen en accuduur een upgrade is t.o.v. die eerder genoemde nokia. Qua software- en updatebeleid is het dat zeker. Ook mbt. hardware vraag ik me af of het een upgrade zou zijn t.o.v. die nokia.
Het ziet er veelbelovend uit, maar ik wil niet in de fuik zitten van de hype. Eerst maar eens zien hoe het toestel in de praktijk presteert.
Verder heb ik nog 2 vraagjes:
1: Zijn er ook Belgische providers die de pixels verkopen en
2: kan je enkel bij video’s de audiogum toepassen of ook met gewone geluidsopnamen? Dat laatste zou wel handig kunnen zijn als je dan geluiden zou kunnen bewerken die je eventueel met een ander toestel opnam.