Wat hebben Google Glass en Android Wear met elkaar te maken?

Wat hebben Google Glass en Android Wear met elkaar te maken?

Ruud Caris

door Ruud Caris

Laatst geüpdatet

Android Wear

Android Wear is eind maart aangekondigd en is een geoptimaliseerde versie van Android speciaal gemaakt voor wearables zoals smartwatches. Er kunnen apps op getoond worden, maar ook de notificaties worden weergegeven, uiteraard met een degelijke integratie van Google Now. Nu lijken deze functies eigenlijk exact op hetgeen Google Glass doet, het draaien van apps en weergeven van onder andere notificaties. Natuurlijk is er meer, maar misschien hebben deze zaken met elkaar te maken. Natuurlijk is Google Glass per definitie ook een 'wearable': een slim apparaat dat je op je lichaam draagt.

Google Glass-updates

Google Glass, de slimme bril van Google kreeg afgelopen jaar maandelijkse updates, die steeds nieuwe functie en andere verbeteringen brachten. Op het moment van schrijven is de laatste Google Glass-update alweer ruim drie maanden geleden, midden december werd XE12 uitgerold voor de Google Glass Explorers.

De update van januari zou overgeslagen worden, onder andere door de feestdagen, een plausibele verklaring. Eind februari verscheen er een bericht op de besloten community van Google Glass dat de update naar XE13 uitgesteld was, dit zou een grote update zijn en hij was er gewoon nog niet klaar voor. Ze gaven wel alvast prijs dat de update als basis Android 4.4 zou hebben, goed nieuws voor onder andere het accugebruik door de verbeteringen die te vinden zijn in Bluetooth 4.0.

Google Glass op Android Wear?

Nu zou het doorontwikkelen aan XE13 ook te maken kunnen hebben met de integratie of overgang naar Android Wear. In principe verschillen beide systemen in gebruik niet veel van elkaar. De toepassingen zullen wellicht aangepast zijn, maar er zijn veel overeenkomsten. In eerste instantie lijkt de manier van besturen anders, maar eigenlijk komen ze overeen: op Wear-apparaten sleep je naar boven, beneden en opzij op het scherm zelf, op Glass gebruik je precies dezelfde bewegingen op het aanraakgevoelige gedeelte aan de zijkant. Op de afbeelding hieronder zie je de toekomstige mogelijkheden van Android Wear. Deze zijn gelijk aan de mogelijkheden van Google Glass: ook daar is het mogelijk om zelf een (kaarten)interface op te zetten, is het mogelijk om data rechtstreeks vanaf je telefoon te versturen, sensoren uit te lezen en spraakbediening te gebruiken.

Android Wear toekomst

Door al deze overeenkomsten zou het logisch zijn dat Android Wear binnenkort ook op Google Glass zou draaien, misschien al met de update naar XE13. Ook is het mogelijk dat andersom het geval is: Google heeft met de Glass-software al veel ervaring opgedaan met het ontwikkelen van software voor wearables die in het teken staan van contextuele informatie: informatie die je nodig hebt op dat moment en op die plaats. Het zou zelfs zo kunnen zijn dat Android Wear gebaseerd is op de Glass-software.

Het zou in ieder geval wel in Google's strategie passen om het besturingssysteem voor Glass vrij te geven aan andere fabrikanten. Dat werd eerder ook gedaan met Android zelf, met het op Android draaiende Google TV en Google is dit ook van plan te doen bij een speciale Androidversie voor in de auto. Die laatste zou wel eens vergaande overeenkomsten en integratie met Android Wear kunnen gaan krijgen.

Afwachten

Of dit ook echt zo gaat zijn, weten we op het moment dat XE13 uitkomt voor Google Glass. Wanneer dit gaat zijn is vooralsnog niet bekend, maar de verwachting is dat dit niet meer heel lang zal duren. Ook is het mogelijk dat het besturingssysteem van Glass op een later tijdstip gelijk wordt getrokken met Android Wear.

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk