Wil je heel veel vertellen maar heb je totaal geen zin om te typen? Dan stuur je waarschijnlijk een spraakbericht. Maar wat als iemand die niet kan luisteren? Google Berichten wil binnenkort zijn transcribeermogelijkheden uitbreiden naar Berichten.
Gesproken berichten
Gesproken berichten zijn handig als je een lang bericht moet overbrengen dat je niet wil uittypen, maar ook als je de juiste toon wilt overbrengen om misverstanden te voorkomen.
Hoewel het zijn nut heeft, kan het ook vervelend zijn omdat je ontvanger soms op een plaats is waar het niet handig is om naar spraakberichten te luisteren en geen oordopjes bij zich heeft. Dat betekent dat hij of zij moet wachten voordat hij of zij de inhoud kan horen. Het goede nieuws is dat als je Google Messages gebruikt, dat kan worden opgelost in een toekomstige update.
Google Berichten
Zoals opgemerkt door 9to5Google in zijn APK teardown, werkt Google aan een update voor Google Messages waar gebruikers de optie krijgen om spraakberichten die ze hebben ontvangen te transcriberen in tekst, waardoor gebruikers hun spraakberichten kunnen zien in plaats van ernaar te luisteren.
Hoewel we de functie nog niet zelf hebben kunnen testen om te zien hoe goed het eigenlijk werkt, merkt 9to5Google op dat het tot nu toe vrij goed lijkt te werken. Het systeem snapt zelfs waar interpunctie moet worden geplaatst, al geldt dat nu vooral voor het Engels. Of dat ook geldt voor Nederlands is onbekend. Natuurlijk kunnen andere factoren de nauwkeurigheid beïnvloeden, zoals de kwaliteit van het gesproken bericht, dus als het ergens is verzonden waar veel lawaai is, kan het lastiger zijn om te transcriberen.
Hoe dan ook, het klinkt alsof het een nuttige functie zou kunnen zijn, al zal dat in eerste instantie zijn voor het Engels. Aan de andere kant werkt de transcribeer-app van Google ook best oke in het Nederlands, dus misschien valt het mee hoe snel de uitrol in andere talen is.
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten
Hiervoor gebruik ik al jaren Google toetsenbord dat een spraakfunctie heeft om te dicteren. De interpunctie spreek je gewoon uit. Als je bijvoorbeeld zegt: “Vraagteken,” plaatst het toetsenbord een vraagteken. Simpel en werkt in alle berichtenapps.
Ook ik heb dat spraakgestuurd typen al eens geprobeerd maar bij mij loopt dat niet zo vlot. Geen idee wat ik fout doe?
@Redactie: ik vind het verwarrend dat ik spraakgestuurd typen op 2 plaatsen kan instellen: ik vind instellingen terug in de GBoard instellingen en dan ook nog eens apart onder “talen en invoer” in het lijstje waar o.a. Gboard in staat bij de invoermethoden. Ik kan daar voor “spraakgestuurd typen” kiezen en daar ook het een en ander instellen. Wat mij vooral verwart, is dat ik niet weet waarom dit niet op eén plek instelbaar is. Ik kan ook niet Nederlands België instellen als primaire taal, waardoor ik op verschillende plaatsen verschillende soorten Nederlands als primaire taal instelde. Dan snap ik dat dit niet goed gaat.
Ik wil gerust de zaak aankaarten, maar moet ik nu bij de mensen van GBoard deze feedback droppen of bij de mensen van Speech service by Google? Verwarring troef, dus.
Op de ene plaats kan je je toetsenbord voorgoed te vervangen door spraakgestuurd typen.
In je gboard toetsenbord kan je op het symbool van een microfoon tikken om op dit moment spraakgestuurd te typen.
Ik heb het over de instellingen > taal en invoer en dan onder invoermethoden of toetsenborden staat Gboard en in die instellingen kan je ook spraakgestuurd typen instellingen verder configureren, o.a. aangeven of je opnamen wil donneren of niet.
@Laura: je vergeet nog een optie: stel dat de ontvanger doof of slechthorend is, ook dan kan het handig zijn om een gesproken bericht te laten transcriberen. Niet iedereen is even goed bekend met livetranscribe, een andere app van Google, en die app is vooral bedoeld om in een gewoon gesprek een helpende hand te bieden. Soms zijn functies in meerdere omstandigheden handig en nuttig en openen ze deuren waar anderen niet aan denken. Mij lijkt het in ieder geval handig.
Hi Katty,
Zeker is dat ook een optie: goed dat je die toevoegt! Kan me voorstellen dat het ook handig is als je een scriptie of artikel schrijft en iemand letterlijk wil quoten. Maar ook als iemand allerlei ingewikkelde knoppencombinaties of menu-uitleggen geeft over je smartphone en je dat liever even rustig naleest, dan kan dat heel handig zijn! 😉