Google verwijdert apps die onnodig toegang hebben tot sms'jes en belgeschiedenis

Google verwijdert apps die onnodig toegang hebben tot sms'jes en belgeschiedenis

Claudia Rahanmetan

door Claudia Rahanmetan

Laatst geüpdatet

Apps verwijderen

Het gaat in dit geval om apps van derden die gebruik maken van gegevens vanuit sms en de belgeschiedenis die daar helemaal niks mee te maken hebben. Berichten-apps en dialer-apps zoals Dashdow SMS en Contacts Phone Dialer: drupe vallen hier dus niet onder. Deze apps hebben voor hun functionaliteit namelijk toegang tot deze gebruikersdata nodig. Alle andere apps die deze toegang willen hebben tot deze gevoelige data, zullen uit de Play Store worden verwijderd. Dit meldt Google op het Android Developers Blog.

Project Strobe is onder andere de aanleiding voor het aanscherpen van deze regels met betrekking tot toegang tot bepaalde gegevens. Begin 2018 startte Google met Project Strobe een onderzoek naar toegang van derden tot Google-accounts en Android-apparaatdata. Ook bekeek men de filosofie met betrekking tot datatoegang vanuit apps. Eén van de onderdelen van het project was het bekijken van API die te maken hadden met Google+ en hieruit zijn een aantal datalekken naar voren gekomen. Mede hierdoor heeft Google besloten het sociale netwerk stop te zetten.

Waarschuwing voor ontwikkelaars

Google is al vanaf oktober bezig om app-ontwikkelaars van de verscherpte maatregelen op de hoogte te brengen. Zij hebben tot en met 9 maart de tijd om hun app aan te passen of een uitzondering aan te vragen. De populaire taken-automatiseer-app Tasker bleek onlangs de dupe te zijn geworden van het nieuwe beleid. Gelukkig heeft Google de ingediende uitzondering van Tasker goedgekeurd.

Related articles

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk