De Samsung Galaxy S22 Ultra wordt volgens de laatste geruchten uitgerust met Gorilla Glass DX+. Een extra stevig glas dat ervoor moet zorgen dat cameralenzen minder snel krassen. Daarnaast moet het glas ook zorgen voor betere foto’s. Hoe werkt dit precies?
Meer licht, betere foto’s
Je kent Gorilla Glass waarschijnlijk al van het glas op je smartphone. Meer dan een miljard smartphones hebben dit sterke glas namelijk geïntegreerd. Het is een gehard glas dat er voor moet zorgen dat jouw smartphone niet meteen in duizend stukjes breekt als je hem laat vallen. Meer over Gorilla Glass lees je in dit artikel.
Afgelopen juli kondigde Corning met Gorilla Glass DX en DX+ een nieuw soort Gorilla Glass aan. Het was toen nog niet bekend welke toestellen hier gebruik van gingen maken, maar een paar maanden later was de primeur aan de Galaxy Z Fold 3. De S22 Ultra zal volgens de geruchten ook dit glas gaan krijgen, en Samsung zou dit SuperClear Lens noemen. Dit moet er, volgens Corning, voor zorgen dat de cameralenzen van de smartphone beter beschermd zijn tegen krassen en dat de lenzen in staat worden gesteld om meer licht door te laten. Corning heeft dit voor elkaar gekregen door, zo zeggen zij zelf, het glas uitgebreid in het lab te testen en de samenstelling van het glas zo te veranderen dat het meer licht kan doorlaten. Hoe ze dit trouwens precies gedaan hebben is (nog) niet bekend. Het bedrijf beweert verder dat het maar liefst 98% van het licht doorlaat. Ter vergelijking: coatings op andere smartphonelenzen laten zo’n 92% van het licht door.
Hoe werken cameralenzen?
Om te begrijpen hoe dit werkt, is het handig om te weten hoe cameralenzen werken. We leggen het hieronder even kort uit.
De lens van een camera is een van de meest belangrijke delen van de gehele cameraset-up. Een sensor kan nog zo goed zijn en het aantal megapixels nog zo hoog, maar als de lenzen het licht niet goed doorgeven houd je toch een matige foto over. Licht komt namelijk als eerste aan bij de lens en deze ‘stuurt’ het vervolgens door naar de sensor. Het licht wordt dus door de lenzen van je smartphone naar de camerasensor geleid en dat het op een goede manier de sensor bereikt. Dit licht wordt vervolgens gebruikt om een beeld te maken. Algoritmes (AI) zullen vervolgens het beeld voltooien. Smartphonelenzen zijn in principe een verzameling van glazen of (voornamelijk) kunststoffen elementen. Glas is in het algemeen beter in staat om licht door te laten.
In de praktijk
Dat cameralenzen door de Gorilla Glass DX (+) meer licht doorlaten is natuurlijk goed nieuws,want hoe meer licht de sensor namelijk kan opvangen des te beter de foto’s kunnen worden. Ook is het goed nieuws dat er wordt geïnvesteerd in cameralenzen, aangezien dit een van de meest belangrijke delen van een camera is. Dat Gorilla Glass in theorie het goed doet is echter één, de praktijk is een belangrijke tweede. We zijn erg benieuwd of we verschil kunnen gaan merken, maar de hoop is er!
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten
Dit ging volgens mij alleen om de hoofd 108mp camera toch?