G Suite heet nu 'Google Workspace', dit gaat er allemaal veranderen

G Suite heet nu 'Google Workspace', dit gaat er allemaal veranderen

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

Google Workspace

G Suite is niet meer, en welkom Google Workspace. Apps als Google Documenten, Gmail, Meet en Agenda vallen nu voor de betalende, zakelijke gebruikers onder de vleugels van het nieuwe Workspace. Google komt met nieuwe functies voor zijn verschillende kantoordiensten die vooral draaien om slimme integraties van de verschillende apps. Google kijkt daarvoor vooral naar de desktopversie van de apps, en het bedrijf spreekt over het einde van het klassieke kantoor zoals we het vandaag kennen. Dat weet The Verge.

Efficiënter werken

De eersten beginselen van Workspace hebben we eigenlijk al gezien met de integratie van Googles Meet-dienst voor videovergaderingen in Gmail. De bedoeling is dat je bij minder handelingen een nieuw tabblad hoeft te openen.

Je kan bijvoorbeeld rechtstreeks in Google Chat, de dienst waarmee je in contact blijft me collega's, een nieuw Google Document maken. Zo hoef je niet eerst naar Documenten te gaan om dan een link te openen. Verwijs je in dat document naar een presentatie, dan kan je een preview van die diavoorstelling rechtstreeks bekijken vanuit Documenten zonder Presentaties te openen. In Google Chat zal je ook meer kunnen met '@-vermeldingen', want die zal je ook in een document kunnen plaatsen om meteen de juiste mensen erbij te betrekken. Helemaal onderaan dit artikel vind je drie gif's die alvast een paar van deze integraties tonen.

Nieuwe icoontjes

Het is uiteraard niet de bedoeling dat je al je werk gaat verrichten vanuit één tabblad waarin Google Chat of Gmail is geopend, maar de verbeteringen moeten er wel voor zorgen dat je vlotter kan werken zonder onnodige extra stappen. Momenteel hebben we nog geen overzicht van alle verbeteringen en integraties die ons te wachten staan en voorlopig blijven de veranderingen voor de mobiele apps erg beperkt. We kregen al een integratie van Google Meet in Gmail en Google Tasks kreeg ook recent een plaatsje in Agenda. Over andere updates voor de mobiele apps is nog niets bekend.

Verder is het opvallend dat Google ook aan de icoontjes van zijn diensten heeft gesleuteld, en we krijgen de bekende Google-kleuren te zien. De grootste verandering, dat moet gezegd, is er voor Gmail, want het envelopje maakt plaats voor een meer minimalistisch logo met de letter 'M'.

Beschikbaarheid

Google stelt dat het de eerste nieuwe functies van Workspace vanaf vandaag zal uitrollen voor zakelijke gebruikers. Al zullen de grootste verbeteringen pas arriveren in de komende weken en maanden. Later zullen de verbeteringen ook doorvloeien naar de apps voor niet-zakelijke gebruikers, maar we krijgen nog niet te horen vanaf wanneer dat het geval gaat zijn.

Het lijkt erop dat Google met Workspace nu echt de strijd heeft verklaard aan Microsoft Office, dat eerder ook al nieuwe verbeteringen aankondigde die gebaseerd waren op integraties tussen zijn diensten. Je kan op onderstaande gif's tikken om alvast met een aantal integraties kennis te maken.

Een integratie van documenten, Sheets en Presentaties in Gmail. Tik op de gif om hem af te spelen

De integratie van Presentaties in Documenten. Tik op de gif om hem af te spelen

Google Meet-vergaderingen neem je in elk tabblad met je mee. Tik op de gif om hem af te spelen

Gerelateerde artikelen

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk