Verschillende media melden dat Chrome van alle populaire webbrowsers momenteel de meest kwetsbare is. Er zijn bijna drie keer zoveel kwetsbaarheden voor Chrome gerapporteerd, vergeleken met Mozilla Firefox, de op één na meest kwetsbare browser. Wat is er van waar? We leggen het uit.
Chrome onveilig?
Op verschillende technologienieuwssites kan je momenteel lezen dat Google Chrome de browser die momenteel de meeste kwetsbare browser is van het moment. Dat blijkt uit een onderzoek van Atlasvpn, dat cijfers gebruikt van VulDB. Die laatste is een bekende database die al meer dan 20 jaar een overzicht maakt van beveiligingsproblemen van allerlei elektronisch producten en online diensten.
Als je leest dat er dit jaar 303 kwetsbaarheden voor Chrome zijn gemeld, bijna drie keer zoveel als de 117 kwetsbaarheden van Firefox, dan zal je dat even doen slikken. De kans is namelijk groot dat ook jij een Chrome-gebruiker bent, want volgens recente cijfers van Statista heeft de browser van Google een wereldwijd marktaandeel van meer dan 65 procent.
De denkfout
Maar klopt het dan? Is Chrome de meest kwetsbare en daardoor een onveilige browser? Dat is absoluut niet wat je uit deze cijfers kan concluderen. Dat Google de meeste kwetsbaarheden heeft gerapporteerd, zegt helemaal niets over de beveilig van Chrome. In tegendeel, het duidt er nog wel op dat het team achter Chrome de meeste problemen heeft ontdekt, en dus verholpen. Iets wat nog eerder een positieve zaak is.
Bron: Atlasvpn
Anders zou het omgekeerde betekenen dat de beveiliging van de Opera-browser voor 100 procent waterdicht is, want er zijn dit jaar geen kwetsbaarheden door Opera gemeld. Dat is natuurlijk ondenkbaar, want elk techproduct krijgt te maken met kwetsbaarheden als een logische gevolg van nieuwe functies die worden toegevoegd en nieuwe malware en andere bedreigingen die ontstaan.
Conclusie
Wat kunnen we dan zeggen over dit onderzoek? De onderzoekers gebruiken betrouwbare gegevens, maar het is een foute conclusie als je stelt dat Chrome de meest kwetsbare browser is. Niet alleen is er geen rechtstreeks verband tussen het aantal gerapporteerde kwetsbaarheden en de werkelijke kwetsbaarheid van een browser, maart let ook op het feit dat enkele van deze zogenaamd ‘minder kwetsbare browsers’ zelfs in de kern met de code van Chrome werken. Dat zijn Microsoft Edge en – jawel – Opera in dit geval.
Alternatieven voor Chrome
Dit is alles wil natuurlijk niet zeggen dat gebruikers helemaal geen reden hebben om een alternatief voor Chrome uit te kiezen, want bezorgdheden privacy kunnen een goed motief vormen om de overstap te maken. Dit zijn onze favoriete privacyvriendelijke browsers. En dit is zijn volgens ons de beste browsers in het algemeen.
Samsung Internet is verder ook een uitstekend alternatief voor gebruikers van Samsung-telefoons, en de browser kan sinds kort je bladwijzers uit Chrome importeren. Wat is jouw favoriete browser? Laat het ons weten in de reacties onderaan dit artikel.
Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws over beveiliging op je telefoon? Download dan onze Android-app en volg ons op Facebook, Instagram, YouTube, Telegram en Twitter.
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten