Naar content
Trending apps
 • Google Duo: videogesprekken van hoge kwaliteit

 • Gmail

 • Maps: Navigatie en OV

 • WhatsApp Messenger

 • Messenger: gratis sms'en en videobellen

Trending games
 • Fortnite

 • Minecraft Earth

 • Dr. Mario World

 • Harry Potter: Wizards Unite

 • Breaking Bad: Criminal Elements

Trending smartphones
 • POCO X3

 • Samsung Galaxy Note 20 Ultra

 • Google Pixel 4a

 • OnePlus Nord

 • Samsung Galaxy A51

Nieuwste tablets
 • Samsung Galaxy Tab S6

 • Samsung Galaxy Tab A 10.5

 • Samsung Galaxy Tab S4

 • Samsung Galaxy Tab S3 9.7

 • Asus Zenpad 3S 10

Alternatief voor Google Discover

SQUID is officiële nieuwsfeed op Huawei-telefoons, exclusief interview

· 26 februari 2020

SQUID is de nieuws-app die deel zal uitmaken van het EMUI 10-startscherm op telefoons met Huawei Mobile Services zoals de Mate 30 Pro. Androidworld had een exclusief gesprek met hoofdredactrice Lotta Dinkespiel die alles vertelt over de integratie en samenwerking met Huawei.

Huawei's nieuwsfeed

Androidworld testte recent de Mate 30 Pro van Huawei die komt met Huawei Mobile Services (HMS). Huawei heeft de afgelopen maanden volop gewerkt aan zijn Android-ecosysteem zonder Google en de Chinese gigant ging daarom op zoek naar alternatieven voor vertrouwde diensten.

Eén ervan is de nieuwsfeed, waarover we eerder schreven, die het oude Google Discover-scherm vervangt als onderdeel van de nieuwe Huawei Assistant. Je vindt de nieuwsfeed door volledig naar rechts te vegen op het startscherm van EMUI 10 en hij is ook te zien in de Huawei Browser als je een nieuw tabblad opent. De nieuwsverzamelaar - ook wel aggregator genoemd - die Google Nieuws vervangt, is SQUID. Dat is een Zweeds bedrijf dat is gevestigd in Stockholm.

Wat is SQUID?

SQUID is beter bekend dankzij de Android-app waarmee je nieuws leest over onderwerpen dat die voor jou relevant zijn. Het bedrijf heeft als doel om een beter overzicht te geven van het belangrijke nieuws, en SQUID richt zich daarbij ook specifiek op jongeren die eerder geneigd zijn om nieuws uit minder betrouwbare bronnen te vernemen via sociale media.

Beelden SQUID

Lotta Dinkespiel is hoofdredactrice bij de nieuwsaggregator SQUID. Beeld: Niki Litzén

"SQUID is al geïntegreerd in de Huawei-vlaggenschepen, de Mate 30 en de Mate 30 Pro." Aan het woord is Lotta Dinkespiel, de hoofdredactrice van nieuws-app SQUID die praat met Androidworld. "Als Huawei  de Assistant ook uitrolt naar zijn andere apparaten, dan zullen ook die met onze app werken", legt ze uit.

Zo werkt het

Het sterke aan de SQUID-app is dat je zelf onderwerpen kan aanduiden die voor jou belangrijk zijn en vervolgens houdt de app rekening met die voorkeuren in de nieuwsfeed. Al kan je op Huawei-telefoons momenteel nog geen onderwerpen selecteren, dat stelden we recent vast tijdens onze testperiode met de Mate 30 Pro. De nieuwsfeed toont wel relevant Nederlands nieuws, maar geavanceerde functies ontbreken. Het is nog niet duidelijk of we die onderwerpselectie in de toekomst mogen verwachten. 

Beeld van de app

De nieuwsfeed op de Huawei Mate 30 Pro

"Op het startscherm tonen we aanbevolen nieuwsartikelen uit de belangrijkste nieuwscategorieën", verduidelijkt Dinkespiel. "Gebruikers kunnen aangeven wanneer ze een artikel niet interessant vinden en het is ook mogelijk om bepaalde bronnen uit te sluiten in je nieuwsselectie", aldus de hoofdredactrice.  

Verschillen met Google Nieuws

Het Zweedse bedrijf is een nieuwsverzamelaar of aggregator net als Google Nieuws, maar toch zijn er veel verschillen, aldus Lotta Dinkespiel. "Anders dan Google Nieuws zetten we meer in op onze relaties met nieuwsuitgevers. Niet alleen raadplegen we meer bronnen, maar we zorgen ook dat alle onderwerpen behandeld worden door de beste bronnen. Je komt niet enkel naar SQUID voor het belangrijkste nieuws, maar ook om nieuws te volgen over je favoriete voetbalclub bijvoorbeeld."

De SQUID-app kan ook artikelen tonen volgens een mobiele versie of een aangepaste leesmodus

Het is de taak van Lotta Dinkespiel om als hoofdredactrice de samenwerkingen met nieuwsbronnen aan te gaan. Het bedrijf deelt bij zo'n samenwerkingen ook een van zijn winst met de uitgevers om ook de lokale media te ondersteunen. "We weten dat Google Nieuws soms een moeilijke relatie heeft met de pers, en wij kiezen bewust voor een andere aanpak", maakt ze duidelijk.

Beelden SQUID

De onderwerpselectie uit de SQUID-app ontbreekt op Huawei-telefoons

Omgaan met feedback

Dinkespiel stelt dat het de eerste keer is dat SQUID een dergelijke, belangrijke integratie krijgt in de software van smartphones. "Dit is een grote stap voor ons als bedrijf, want veel meer gebruikers zullen nu van ons product kunnen genieten", aldus de hoofdredactrice. "Ik ben er me van bewust dat we nu veel meer feedback naar onze richting zullen krijgen, maar we kijken ernaar uit om met die feedback vanuit onze app en de applicatiewinkels aan de slag te gaan".

Als we de reviews van SQUID in de Google Play Store bekijken, merken we dat het bedrijf inderdaad waarde lijkt te hechten aan feedback. We lezen hoe een gebruiker in het tabblad 'esports' irrelevant nieuws te zien kreeg. Meteen reageert een SQUID-medewerker dat hij de selectie handmatig zal filteren om de nieuwsselectie te verbeteren.

beeld van SQUID

"Meestal doet ons algoritme het goed, maar we doen regelmatig controles en soms moeten we manuele aanpassingen maken", Legt Lotta Dinkespiel uit. "Het is soms een uitdaging om dat ook nog eens voor de verschillende landen te doen, maar zo zorgen we ervoor dat de nieuwsselectie goed is, en het belangrijkste nieuws steeds vooraan wordt geplaatst. Onze app is veel meer dan een algoritme. We zijn in de eerste plaats een groep mensen." 

Samenwerking met Huawei

De hoofdredactrice is er naar eigen zeggen van bewust dat de Europese afkomst van SQUID voor Huawei  een rol heeft gespeeld in de keuze voor een samenwerking. "Ik weet het niet met zekerheid, maar als je het nieuws volgt omtrent de handelsoorlog en dergelijken, dan is de keuze voor een Europees bedrijf wel logisch", maakt Dinkespiel duidelijk. "SQUID zal ook enkel beschikbaar zijn bij software die op toestellen uit Europa en Zuid-Amerika werkt", aldus de leidinggevende voor content. De nieuws-app zal daarmee niet draaien op de Chinese versie van EMUI. 

Toch wil ze ook benadrukken dat de samenwerking tussen beide bedrijven ook logisch is vanuit hun bedrijfsfilosofie. "In een zeker opzicht spreken we dezelfde doelgroep aan, want zowel Huawei als SQUID maken producten die erg gegeerd zijn door jonge mensen, gemiddeld tussen 18 en 35 jaar. "Ik merk dat veel gebruikers in die doelgroep - ook mijn kinderen -  amper kranten lezen, en alles wat wij doen om ze aan het lezen te krijgen, maakt mij gelukkig", aldus de hoofdredactrice.

Lotta Dinkespiel kan nog niets vertellen over toekomstige ontwikkelingen van de integratie in EMUI, maar het bedrijf zal nauw blijven samenwerken met Huawei.

Huawei Mate 30 Pro

De nieuwste artikelen over SQUID App Nederland

Fraaie nieuws-app Squid houdt je op de hoogte

Spelfouten, taalfouten of inhoudelijke fouten ontdekt? Stuur dan een mailtje naar de auteur van dit artikel!

Reacties (0)
Bezig met laden van reacties...