Het Europees Parlement heeft een akkoord bereikt over de digitale identiteit. Het gaat om een manier om je officieel te identificeren met je paspoort, maar dan via je smartphone. Het heet officieel de Europese digitale identiteit, ook wel eID.
eID
De eID maakt het mogelijk om je bij overheden en bedrijven te identificeren met je smartphone. Zo kun je in een hotel je eID laten zien op het apparaat dat je toch al in je handen hebt. Er komt bovendien een eWallet bij kijken, een soort digitale portemonnee waarin je bijvoorbeeld diploma’s, medische gegevens en een digitaal rijbewijs kwijt kunt.
Klinkt allemaal handig, maar niet iedereen is even happig op dit plan. Zo heeft onze eigen Tweede Kamer er een stokje voor proberen te steken, maar daar deed de Eerste Kamer niets mee. Er zijn zorgen over hoe de data wordt opgeslagen en of er wel betrouwbare technologie is om dit te ondersteunen. Geen heel ongegronde redenen: we zien het bij de grootste bedrijven ter wereld ook soms finaal verkeerd gaan met hoe de data wordt behandeld.
Europees Parlement
In Brussel menen ze dat dit de toekomst is in een wereld waarin burgers toch al vaak hun identiteit digitaal inzetten. We kennen dat in Nederland ook met apps zoals de Berichtenbox van MijnOverheid. DigID is ook een digitale identificatietool, maar ook daarmee zijn in het verleden flinke problemen opgetreden qua onveiligheid ervan. Hierdoor wordt er toch door de overheid zelf (ook al heeft die ook ooit gekozen voor DigID) getwijfeld aan de gevaren achter zo’n eID.
Het plan is er nog niet helemaal doorheen. Het Europees Parlement en de lidstaten moeten nog stemmen over het plan, maar de verwachting is dat dat verder geen problemen oplevert. Als dat eenmaal gedaan is, dan is de wet wel definitief, maar moet de invoering nog plaatsvinden.
Wat vind jij van zo’n eID? Goed ID, of niet echt? Deel je mening in de reacties bij dit artikel.
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten
Het is handiger een apparaat te hebben dat veel functies combineert. Je kunt er mee betalen, internetten, je identificeren, klantenkaarten gebruiken, navigeren, bellen en nog veel meer.
Sommige mensen vinden dit niet nodig, maar ik vind het juist erg praktisch. Ik hoef maar één ding mee te nemen en als ik het kwijtraak of het wordt gestolen, kan ik het makkelijk terugvinden of blokkeren. Vroeger was dat veel lastiger en koste het veel tijd en moeite om alles weer op in orde te hebben.
https://ec.europa.eu/digital-building-blocks/wikis/display/EIDCOMMUNITY/Estonia
Slecht plan, de zegel welke achter eID hangt is DigiD. Inmiddels weten we dat deze absoluut niet veilig is voor hackers. dit buiten de storingen en het feit dat de overheid directe toegang heeft tot privacy gevoelige data. Het is overigens niet nu dat de EU hier mee komt. Speelt al jaren en is ook terug te vinden in de Staatscourant. Estland draait al enige jaren op proef met eID. Laat je niet foppen , het zijn geen plannen is een voldongen feit . We zitten niet voor niets in een transitie of is het crisis ? Ondertussen weet ik vanaf 2020 het verschil niet meer tussen een Crisis of transitie.
Paspoort blijft echt wel bestaan. Maar het binnen loodsen van nieuw volk moet ze maar is aan banden leggen. Als je hier in Nederland niets te zoeken heb blijf dan weg want het is veel te vol hier.
Dat meen je niet, echt?
Als leerling hacker weet ik dat alles dat digitaal is altijd te hacken valt. Het kan moeilijker gemaakt worden en kan lange tijd in beslag nemen, maar het resultaat is altijd het zelfde. Hoe meer digitaal gebeurt hoe onveiliger alles zal zijn. Heeft de wereld nog steeds niets geleerd?
Er is een groot generatieverschil als het gaat om digitale veiligheid. Mensen die niet met de digitale wereld zijn opgegroeid, begrijpen en zien de gevaren vaak niet of wat ze ertegen kunnen doen.
Diefstal is van alle tijden, ook voor de digitalisering van veel zaken. Het voordeel nu is dat je een back-up kunt maken. Als je vroeger je portemonnee kwijtraakte, was je alles kwijt en moest je veel tijd en moeite besteden om alles opnieuw aan te vragen.
Terug naar de Fax dan maar ?
Ik vind het inderdaad niet bepaald een goed idee t.o.v de veiligheid. Bovendien kan je ook gewoon een foto maken van je ID als je hem digitaal wil hebben.
Foto van je ID of paspoort is niet geldig helaas.
Ga het niet gebruiken !.. dat digd is over gegaan naar de app , kunnen wij niet gebruiken in het buitenland , het werkt niet , achteraf ben ik blij dat ik nu alles verwijderd heb, dat gaat over in dat ID , had de gewone digd met gebruikersnaam en wachtwoord, was altijd prima nooit een probleem mee gehad , Toedeledokie met die troep!…
Goed plan als extra mogelijkheid.
Er is in het verleden ook veel mis gegaan met het gewone paspoort dus dat zal nu niet anders zijn. Aldoende leert men.
Weer een stapje dichterbij wat ze willen en mensen zien het nog steeds niet.
Dat schrijf ik ook niet. Ik heb getypt gelijk kan hebben. Ik heb niet getypt ik heb gelijk.
Wie zeg dat jij gelijk hebt of gaat krijgen?
En dat zegt? Dat ik geen gelijk kan hebben net als andere die zoals mij denken?
Men was ook anti auto vroeger, de bakpas was men ook op tegen en zo zijn er genoeg voorbeelden van dingen die mensen nu niet meer kunnen missen.
Je ziet het pas als je het door hebt.
Stel je niet zo aan
Ik stel me niet enkel vragen over de veiligheid van de gegevens, maar ook over de toegankelijkheid voor personen met een leesbeperking. Als ik b.v. kijk hoe itsme =Belgische app nu werkt, vrees ik het ergste. Bij itsme is het probleem dat ik m’n pincode niet kan ingeven, omdat ik het invoervak én klavier van itsme om die pincode in te geven niet kan zien met talkback. Itsme voert allerlei securityproblemen aan, maar voor Ios krijgen ze dat wel opgelost en voor talkback niet. Als dit probleem zich ook met die Europese app voordoet, stranden mensen die talkback gebruiken al bij de voordeur. Als je de vingerafdruk als alternatief hebt voor die pincode en daar loopt iets mis mee, waardoor je je pincode moet gebruiken om vingerafdruk te heractiveren of bij het instellen van de app op een nieuwe smartphone je je pincode moet ingeven, … gaat dat een gesukkel worden als dat toegankelijkheidsprobleem identiek is aan dat bij Itsme.
Ja dat klopt
@cowboyspeedy: dat is dus m’n gehele punt: Als je niet je vingerafdruk of pincode kan gebruiken, zit je vast. Ik deel je mening.
En hoe ga je dat dan doen met je vingerafdruk doen als je mobiel hem niet volledig kan herkennen,? Want mijn mobiel kan ik niet met mijn vingerafdruk activeren omdat hij hem niet voor de 100% kan herkennen
Excact… ?
Totdat ze een chip in je bovenarm stoppen?
Voorlopig wel, dat denk ik ook en net als de digitale Euro ( dat is helemaal erg ) niet verplicht totdat……..
Ik vermoed, dat het gewone paspoort of identiteitskaart naast smartphone nog blijft bestaan en gelden?
En hoeveel mensen hebben geen smartphone, ik ga hem echt niet gebruiken.