Samsung Gear S2: rond AMOLED scherm
Samsung kwam als één van de eerste grote techbedrijven met een smartwatch. De Samsung Galaxy Gear kwam wat overhaast uit, vermoedelijk om te voorkomen dat Apple eerder met een smartwatch zou komen. Na een paar maanden was het al tijd voor een opvolger in de vorm van de Gear 2 en Gear 2 Neo. Samsung gebruikte bij deze smartwatches steeds een ‘standaard’ vierkant scherm. De Gear S was de eerste smartwatch met een gebogen scherm en 3G aan boord, zodat deze ook zonder smartphone gebruikt kan worden.
Bij de Samsung Gear S2 stapt de Zuid-Koreaanse fabrikant over naar een rond scherm. Het bedrijf had al een tijdje terug een oproep gedaan aan ontwikkelaars om nieuwe, ronde apps te ontwikkelen voor zijn eigen platform, waardoor we al op de hoogte waren van de plannen van het bedrijf. Samsung gebruikt in zijn Gear S2 een Super AMOLED-scherm, wat zorgt voor een schitterend, kleurrijk beeld. De schermresolutie van 360 bij 360 pixels zorgt in ieder geval voor overtuigende beelden. Het scherm van de Gear S2 ligt een stukje onder het glas. Op foto’s kan dat wat storend overkomen, maar in de praktijk valt het nauwelijks op en is het in ieder geval niet storend.
De Gear S2 komt in twee uitvoeringen: één met een moderne uitstraling en één met een klassieke uitstraling. Beide versies hebben hun charme, waarbij de moderne versie wel wat groter overkomt, maar zeker niet misstaat. Beide smartwatches zijn gemaakt van roestvrijstaal.
Intuïtieve bediening
De Samsung Gear S2 heeft een bijzondere manier van bediening. Waar bij de meeste andere smartwatches gebruik gemaakt wordt van een combinatie van (druk)knoppen en touch-bediening, heeft de Gear S2 een draaibare bezel (rand). Door deze ronde rand te draaien scroll je bijvoorbeeld door menu’s en lange e-mails. Samsung gaf nog even een sneer naar Apple, dat het met de Apple Watch mogelijk maakt te scrollen door aan de ‘digitale kroon’ te draaien. Volgens Samsung is dat gepriegel, maar helemaal eerlijk is dit commentaar niet: Apple’s digitale kroon is gemaakt om er met je wijsvinger langs te scrollen.
Het scrollen met de Gear S2 werkt erg intuïtief en ziet er in combinatie met de ronde icoontjes van Tizen goed uit. Samsung heeft ook een nieuwe knop aan de Gear S2 toegevoegd. Het bedrijf verwees naar de terugknop op Android-toestellen: ‘wat zou Android zijn zonder zijn terugknop?’. De Gear S2 heeft naast een homeknop waaraan verschillende functies kunnen worden toegevoegd nu dus ook een terugknop die de navigatie op het apparaatje zeker een stuk handiger maakt.
Android Wear en Tizen
De eerste Samsung Galaxy Gear had niet voor niets de toevoeging ‘Galaxy’. Deze toevoeging wordt bij Samsung gebruikt voor alle Android-apparaten en deze eerste Galaxy Gear draaide op een door Samsung aangepaste versie van Android. Doordat deze versie niet voldoende geschikt gemaakt was voor wearables, waren de prestaties en accuduur matig.
Ten tijde van het uitbrengen van de Gear en Gear 2 (eind 2013, begin 2014) was er wat frictie tussen Samsung en Google, onder andere omdat Samsung zich zorgen maakte om Google en Motorola. Samsung was en is namelijk erg afhankelijk van Android en er waren steeds (ongefundeerde) geruchten dat Google van plan zou zijn Android alleen voor Motorola-toestellen te gebruiken. Voor Samsung, dat op het gebied van Androidsmartphones toen ook al een enorm marktaandeel had, was de relatief onontwikkelde wearablesmarkt een goede plaats om zijn eigen besturingssysteem, Tizen, te pushen. De Gear 2 draait dan ook niet op Android Wear, maar op Tizen.
Door de intuïtieve bediening en prima presterende chipset in de Gear 2 draait Tizen erg soepeltjes op deze smartwatch. Het touchscreen reageert onmiddellijk en bij onze korte testperiode was nergens sprake van haperingen en startten apps snel op.
Een besturingssysteem voor apparaten als smartphones en smartwatches valt of staat bij de beschikbaarheid van apps. Dat weet Samsung ook en dat was dan ook de reden dat het bedrijf alvast ontwikkelaars de mogelijkheid gaf om voor ronde schermen te ontwikkelen. De lijst van apps die nu beschikbaar zijn voor de Gear S2 was echter weinig indrukwekkend. De belangrijkste toepassingen, zoals fitnesssoftware en veel watchfaces, zijn in ieder geval wel beschikbaar. Samsung zal ontwikkelaars echter er van moeten overtuigen een Tizen-app te ontwikkelen. Apple heeft traditiegetrouw geen moeite ontwikkelaars te overtuigen voor zijn systeem te ontwikkelen en Android Wear lijkt momentum te krijgen, ook omdat veel Android Wear-apps een verlengstuk zijn van de toch al ontwikkelde Android-apps van grote bedrijven. Wat betreft Tizen is het vooralsnog even afwachten.
Video
Hieronder vind je onze video met onze eerste indrukken van de Samsung Gear S2.
Beschikbaarheid
De Samsung Gear S2 zal vanaf oktober in de winkels liggen. De klassieke versie met zwartelederen bandje krijgt een adviesprijs van € 399 en de moderne versie krijgt een adviesprijs mee van € 349. De smartwatch werkt met alle toestellen met Android 4.4 (KitKat) en minimaal 1,5 GB aan werkgeheugen.
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten
Zeer mooi horloge. De bediening is ongeëvenaard. Draagcomfort hoog. Eyecatcher voor iedereen.
Tip: heb ‘m bij t mobile gekocht met 70 euro korting. Zij hebben de 20 % korting op assecoires als je drie assecoires koopt. Je koopt de gear s2 en 2 screenprotectors ( die je daarna voor mijn part weg gooit) en je hebt de korting !!
Redactie
Ik hoor verhalen dat dit horloge niet met iedere android smartphone zou werken. Weten jullie daar meer over?
Is dit alleen voor touchwiz of?
Mooi bedacht, de draaibare rand. Wel erg veel geld voor een klokje draaiend op tizen. Lijkt ook erg groot, kan aan mij liggen natuurlijk. Vooralsnog zie ik hier geen “winner” in. Hoe zit het met watchfaces voor tizen?
Ontwikkelaars lopen er niet warm voor, omdat Android (en ik denk ook Android Wear en Tizen) apps massaal illegaal aangeboden worden. Betaalde apps worden overal gratis aangeboden en op Twitter worden deze illegale praktijken schaamteloos gepromoot. Google doet er niks tegen en minacht daarmee zijn ontwikkelaars.
Dan bedenk je je als ontwikkelaar wel twee keer voordat je je kostbare tijd hierin stop.
Ben helemaal geen Apple fan, maar dat is daar veeeeel beter geregeld.