Duitsland wil fabrikanten van telefoons dwingen tot 7 jaar updates

Duitsland wil fabrikanten van telefoons dwingen tot 7 jaar updates

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

Zeven jaar, zo lang wil de Duitse overheid dat smartphonemakers beveiligingsupdates blijven uitrollen voor hun telefoons. Dat blijkt uit een plan van de Duitse overheid, en dat voorstel gaat verder dan een plan dat door de Europese Commissie wordt uitgewerkt.

Duits plan smartphone-updates

De voorbije twee jaar zagen we dat smartphonefabrikanten stappen zetten om een beter updatebeleid aan hun gebruikers voor te schotelen. Samsung-telefoons krijgen nu standaard vier jaar lang beveiligingsupdates en drie versie-updates. Anderzijds volgen andere merken zoals OPPO en OnePlus. En er wordt gefluisterd dat Google nog verder zal gaan en zijn Pixel-toestellen vijf jaar lang zal ondersteunen.

De Duitse overheid vindt dat het nog niet snel genoeg gaat, want zij stellen voor dat telefoonfabrikanten hun toestellen zeven jaar lang ondersteunen. Gedurende die tijd moeten ze beveiligingsupdates uitrollen volgens een nieuw voorstel, maar ook reserve-onderdelen beschikbaar stellen, dat zegt Heise Online.

Duitsland wil fabrikanten van telefoons dwingen tot 7 jaar updates

Duitsland gaat hiermee nog een stuk verder dan een voorstel dat door de Europese Commissie dat vijf jaar updates voor klanten garandeert. Smartphonefabrikanten verwerpen het voorstel. DigitalEurope, een collectief dat de smartphone-industrie vertegenwoordigt en waar Apple, Samsung en Huawei van deel uitmaken, wil het liefst een lagere standaard bekomen: drie jaar beveiligingsupdates en drie jaar versie-updates. Verder willen de fabrikanten alleen vervangschermen- en batterijen blijven leveren, omdat andere onderdelen zelden stuk gaan, aldus de bedrijven.

Gerelateerde artikelen

De rol van chipfabrikanten

Het uitrollen van beveiligingsupdates is niet enkel de verantwoordelijkheid van de fabrikanten van telefoons, maar ook van chipmakers zoals Qualcomm en MediaTek. Zodra fabrikanten verplicht worden om hun toestellen langer te ondersteunen, dan zullen zij voor elke individuele chipset die ze uitbrengen langer beveiliging moeten voorzien. Eind vorig jaar stelde Google samen met Qualcomm een systeem voor dat chipontwikkelaars moet helpen om sneller beveiligingspatches uit te rollen, maar dat trad voorlopig enkel in werking voor de Snapdragon 888-processor. Mogelijk zijn er manieren om dit vereenvoudigde updatemodel breder in te voeren.

Wat denk jij, is zeven jaar ondersteuning een redelijk voorstel, of ben jij tevreden als fabrikanten vijf jaar lang je telefoon blijven ondersteunen? Laat het ons weten in de reacties onderaan dit artikel.

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk