De Samsung Galaxy S24 FE nu met Wireless Charger Duo t.w.v. €89,99 cadeau!

Dit nieuwe systeem met AI moet doorbraak zijn voor Google Zoeken

Sebastien Marien
Sebastien Marien
19 mei 2021, 10:25
3 min leestijd
Dit nieuwe systeem met AI moet doorbraak zijn voor Google Zoeken

Lees verder na de advertentie.

Google Zoeken wordt binnenkort vele malen slimmer, want met behulp van kunstmatige intelligentie (AI) zal het straks complexe antwoorden kunnen geven op de meest specifieke vragen. ‘MUM’ heet het nieuwe systeem en het werkt meteen met 75 talen, aldus Google.

‘MUM’ kunstmatige intelligentie

Bij Google krijgen ze soms de vraag of hun zoekmachine niet gewoon ‘af’ is, omdat de zoekmachine wereldwijd erg populair en  gekend is. Daar antwoorden ze dan volmondig “Nee” op. Tijdens Google I/O krijgen we een nieuw systeem te zien dat Zoeken radicaal moet verbeteren. ‘Multitask Unified Model’ heet het, kortweg MUM.

Stel, je hebt in de VS Mount Adams beklommen en je vraagt Google vraagt Google hoe je je best kan voorbereiden om hierna de berg Fiji in Japan te doen. Daar kan Google nu geen sluitend antwoord op geven. Je moet daarbij in zoekopdrachten zelf zoeken naar de temperatuur rond de berg Fiji, de hoogte en andere zaken. Dat zijn een heleboel losse zoekopdrachten, terwijl een klimexpert meteen je vraag goed zou begrijpen. Hij of zij zou Mount Adams en Fiji vergelijken en op basis daarvan een sluitend advies geven.

Complexe antwoorden in 75 talen

Met Googles MUM systeem dat werkt met kunstmatige intelligentie wil Google de rol van de klimexpert oppakken. Google begrijpt de complexiteit van de vraag en toont hoogte-informatie en info over de route op Fiji. Vermits het om voorbereiding gaat kan MUM onderstrepen dat het belangrijk is om je te fysiek voor te bereiden en het juiste materiaal te gebruiken. Omdat je beide bergen noemt, kan Google ook zeggen dat ze grofweg dezelfde hoogte hebben en dat de herfst een regenseizoen is in Fiji. Je hebt dus een regenjas nodig. 

De neurale netwerken van de MUM-AI zijn getraind om 75 verschillende talen te begrijpen, en dat helpt ook om taalbarrières te ontbreken tijdens het zoeken. Stel dat Japanse bronnen online de meest gedetailleerde kennis delen over het beklimmen van de berg Fiji, in dat geval kan MUM daar de nodige informatie halen. Of met andere woorden, MUM is klaar om ook meteen in het Nederlands te worden ingezet.

Interessant is ook dat het nieuwe systeem niet alleen werkt met tekst maar ook media zoals foto’s en video’s kan interpreteren. Nadat Google advies geeft over de voorbereiding van de beklimming van de berg Fiji, kan je dus een foto nemen van je schoenen met de vraag of ze geschikt zijn voor de beklimming. Google kan dan bevestigen dat de wandelschoenen prima zijn.

Beschikbaarheid

MUM is nog volop in ontwikkeling bij Google, maar het bedrijf verwacht dat delen van de de technologie al wel in de komende maanden ingezet kunnen worden. Al zullen we het systeem pas in de komende jaren in werking zien.

Google stelde tijdens I/O ook een systeem voor dat gelekte wachtwoorden automatisch vervangt voor de gebruiker. Kijk jij ernaar uit om altijd een handig en sluitend advies van Google bij de hand te hebben zonder meerdere zoekopdrachten te doen? Laat het ons weten in de reacties onderaan dit artikel. 

Op de hoogte blijven?

Volg Androidworld nu ook op WhatsApp

Download de nieuwe Androidworld-app!

Reacties

0

Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten

21 mei 2021, 4:20

Skynet

20 mei 2021, 11:46

Poeh er wordt van Google op het WEB verwacht dat zij het moraal geweten gaat vormen. Hoe naïef kun je zijn. Het WEB en Dark Web is een groot open riool stelsel gevoed met vooral veel oppervlakkig nieuws. Gebruskeerd door verschrikkelijk veel irritante reclameboodschappen. Daar moet Google een heelmeester gaan spelen. In dat riool krioelt een leger aan trollen en wappies die er alleen maar op uit zijn ons onjuist te informeren. Dit nodigt uit om in het kader van metadata op basis van algoritmes iets te ontwikkelen, waarbij een consument een groene vlag te zien krijgt als hij scrollt op een nieuwspagina. Dat impliceert dat het bericht tenminste 10 keer wordt bevestigd door een groep bedrijven die jaarlijks getoetst en akkoord bevonden zijn, wat hun betrouwbaarheid betreft.
Om je wat dieper te informeren over een bepaald onderwerp, maakt dat Internet jou dat niet echt gemakkelijk en onderweg ligt een hoop gevaar op de weg de boel te manipuleren.

20 mei 2021, 11:15

Geweldig. Googlen op een adequater hoger level

19 mei 2021, 19:56

Vermits?