Samsung Galaxy S24: nu met hoge korting!

Deelt Pixel 9 uitzonderlijk veel van je data met Google? Google reageert

Laura Jenny
Laura Jenny
10 oktober 2024, 20:35
2 min leestijd
Deelt Pixel 9 uitzonderlijk veel van je data met Google? Google reageert

Lees verder na de advertentie.

Deze week verscheen er een rapportage waarin te lezen was dat Google Pixel 9 uitzonderlijk veel persoonlijke data zou delen. Google reageert nu op de aantijgingen en laat weten dat dit niet accuraat is.

Pixel 9 Pro

Het artikel werd gepubliceerd door Cybernews en hierin stond dat vooral de Pixel 9 Pro een databundel naar Google zou sturen. Dat zou elke 15 minuten gebeuren met daarin bijvoorbeeld je locatie, telefoonnummers, netwerkstatus en e-mailadres. Volgens de rapportage zou er hiertoe geen toestemming worden gevraagd en wordt er geen gebruikgemaakt van goede anonimisering van de data. 

Nu blijkt dat mogelijk toch iets genuanceerder te liggen. Dit datapakket zou niet een typisch Pixel 9-ding zijn: het gebeurt op alle Android-toestellen. Sterker nog, iPhones zouden ditzelfde doen. Dit soort data wordt gedeeld om allerlei redenen en bij sommige telefoonmakers voor veel meer, mogelijk meer nog dan op Pixel 9. Google zegt bovendien dat de rapportage technische details verkeerd opvat en geeft aan dat de data voor legitieme diensten op alle mobiele apparaten benodigd is. 

Google

Google schrijft: “Gebruikersbeveiliging en privacy zijn topprioriteiten voor Pixel. Je kunt het delen van gegevens, app-machtigingen en meer beheren tijdens het instellen van het apparaat en in je instellingen. Dit rapport mist cruciale context, interpreteert technische details verkeerd en legt niet volledig uit dat gegevensoverdracht nodig is voor legitieme diensten op alle mobiele apparaten, ongeacht de fabrikant, het model of het besturingssysteem, zoals software-updates, functies op aanvraag en gepersonaliseerde ervaringen.” Hier lees je bovendien meer over welke data er wordt verzameld door Google.

Soms is software een zwarte doos: bedrijven zijn er niet altijd volledig transparant over, wat mede komt door bijvoorbeeld concurrentie. Ook is het de vraag in hoeverre overheden die hierover regels maken ook de juiste strenge controles kunnen doen. Privacy en software blijft een onderwerp dat veel vragen en onzekerheden oproept.

Wat vind jij: denk je dat het rapport het bij het juiste eind heeft, of ga je uit dat wat Google zegt klopt? Deel het in de reacties.

Op de hoogte blijven?

Volg Androidworld nu ook op WhatsApp

Download de nieuwe Androidworld-app!

Reacties

2

Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten

11 oktober 2024, 15:02

Had er iemand iets andere verwacht van Google. Dit is hoe het bedrijf werkt. Daarom is Google ook zo groot en machtig geworden. Dat andere fabrikanten het ook doen is geen excuus en diep triest genoeg . Voor grote multinationale ondernemingen is winstmaximalisatie het enige wat telt. Aan privacy van gebruikers, het milieu en de arbeidsomstandigheden van werknemers hebben ze gewoon schijt. Het is de hoogste tijd dat de Europese Unie hier paal en perk aan gaat stellen.

11 oktober 2024, 12:05

Als bedrijven als google zo vaag zijn in hun antwoorden, door bijvoorbeeld “software
-updates, functies op aanvraag en gepersonaliseerde ervaringen” in één zin te noemen, terwijl het eerste en het laatste nog wel erg verschillende doelen hebben, kies ik de kant van het rapport van Cybernews. Het wijzen naar andere telefoons, apps en ecosystemen is ook een zwaktebod natuurlijk. “jamaar, hunnie doen het ook”…