VodafoneZiggo is slachtoffer geworden van een groot datalek. Het gaat over een lek die afkomstig is van softwareleverancier Nebu die het marktonderzoeksbureau Blauw als klant heeft. Wat nu te doen?
Datalek en samenwerking met Blauw
Afgelopen dinsdag kwam onder andere de NOS met het nieuws dat de Nederlandse Spoorwegen slachtoffer is geweest van een datalek. Dit lek was niet ontstaan bij de NS zelf, maar bij een softwareleverancier van marktonderzoeksbureau Blauw uit Rotterdam. Door het datalek hebben kwaadwillenden toegang kunnen krijgen tot het netwerk van de softwareleverancier.
Bij de NS konden onbevoegden hierdoor gegevens inzien van deelnemers van diverse klanttevredenheidsonderzoeken. Gegevens als e-mailadressen en telefoonnummers kwamen hiermee op straat te liggen. Deze zelfde soort gegevens zijn van klanten van VodafoneZiggo op straat komen te liggen, zo meldt het AD.
Meerdere bedrijven
Maar liefst veertien partnerbedrijven van Blauw zijn getroffen. Waaronder dus de NS en VodafoneZiggo. Deze laatst genoemde heeft – zoals ook moet – er direct melding van gedaan bij de Autoriteit Persoonsgegevens. Ook geven ze aan dat ze samen met de softwareleverancier en Blauw een onderzoek in gaan stellen. Blauw zegt zelf dat er al een onderzoek loopt om te kijken welke gegevens er specifiek gelekt zijn of beschikbaar waren voor kwaadwillende. Ook meldt het bedrijf dat er de nodige acties zijn genomen om het lek te kunnen dichten.
Er zijn – zover op dit moment bekend is – geen wachtwoorden of financiële gegevens gelekt. Zoals eerder gemeld gaat het dus wel om telefoonnummers en e-mailadressen. Er wordt door de partijen dan ook aangeraden om je e-mail, sms’jes en andere berichten goed in de gaten te houden en alert te zijn voor eventuele phishingberichten.
Nu worden deze valse e-mails steeds beter en kwaadwillenden weten er hierdoor steeds vaker in te slagen om gegevens van mensen te stelen. Gelukkig zijn er wel een aantal tips en tricks die je kunnen helpen bij het herkennen van phishingberichten. Meer hierover lees je in dit artikel.
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten
Zorgen dat je er niet over struikelt
Ja ja te veel allescweervuit handen geven aan AI. Dan krijg je dit
Je hebt echt geen idee waar je het over hebt hè….