Samsung 2025? Maak nu kans op een Music Frame t.w.v. €449!

Cyanogen: nieuw logo, nieuwe beleving

Sander Tuit
Sander Tuit
5 april 2014, 9:24
3 min leestijd
Cyanogen: nieuw logo, nieuwe beleving

Lees verder na de advertentie.

Cyanogen

Het begon allemaal met ontwikkelaar Steve Kondik die in mei 2009 een paar kleine aanpassingen had gedaan aan de systeemsoftware van zijn T-Mobile G1, het eerste officiële Androidtoestel. 

In september vorig jaar maakte het team achter CyanogenMod bekend verder te gaan als bedrijf. Daarvoor had men 7 miljoen dollar bij investeerders losgepeuterd. Dat investeerders in de rij stonden om geld te steken in Cyanogen is niet zo vreemd: met meer dan 8 miljoen gebruikers was het aangepaste besturingssysteem groter dan Windows Phone op dat moment. 

Vorig jaar werd een nieuw logo onthuld met daarin de robot Cid als mascotte. Deze mascotte wordt door Cyanogen zelf niet meer gebruikt, maar wordt ‘aan de community gegeven’. Waarschijnlijk zullen we deze bijvoorbeeld nog op het CyanogenMod-forum tegenkomen.

Betekenis

Volgens de makers van CyanogenMod zit er een diepere betekenis achter het nieuwe logo, maar de uitleg is wat mij betreft een beetje rommelig. De afbeelding hieronder laat in ieder geval de drie kernprincipes van Cyanogen zien, de principes die voor de ultieme smartphonebeleving moeten zorgen.

Het midden van het logo staat voor customization, aanpasbaarheid dus. We weten van CyanogenMod dat er altijd veel opties en mogelijkheden geboden worden. Zo hebben verschillende versies van CyanogenMod de mogelijkheid om thema’s te gebruiken. De tweede ‘pilaar’ die we terugvinden in het nieuwe logo is security, beveiliging. Het Cyanogen-team is snel met het fixen van beveiligingsproblemen en Steve Kondik liet al jaren terug weten de gebruiker de keuze te geven tussen een geroot en een ongeroot toestel. Het hebben van roottoegang biedt namelijk beveiligingsrisico’s. Het derde gedeelte van het logo staat voor open source. De broncode van Android is vrijelijk beschikbaar en Cyanogen geeft de wijzigingen die door zijn ontwikkelaars gemaakt worden ook voor iedereen vrij.

Het rommelige wat mij betreft komt van de overige uitleg: het centrum staat voor ‘het belang van de gebruiker’. De ‘c’ staat voor dat ‘het bedrijf’ (company) en de ‘community’ samengebracht worden. Deze twee werken samen aan een mooi, open besturingssysteem zonder restricties. Dan is er nog de pijl die vooruit gericht is en die laat zien dat er wordt gewerkt aan grotere en betere dingen. Verder moet het merk je een gevoel geven van ‘gereedschap’ en ‘bouwen’, het aandraaien van schroeven wanneer je aan een bouwsel werkt. Deze schroeven laten ook zien dat het project in beweging is, dat de keuzes die jij maakt waarschijnlijk zullen verschillen van die van de buurman. Ik moet eerlijk zeggen dat dat niet per se meteen het gevoel was dat ik bij het logo kreeg, maar een schroef wil ik nog best in het logo zien.

Beschikbaarheid

Ondanks de marketing-praat, lijkt het er op dat Cyanogen goede zaken doet. Dat de aangepaste Android-versie mee wordt geleverd op een speciale editie van de Oppo N1 was een eerste stap en het uitbrengen van de OnePlus One met CyanogenMod lijkt dan ook een flinke stap vooruit. Doordat Google Cyanogen toestemming heeft gegeven om de officiële Google-applicaties, zoals de Play Store en Gmail, mee te leveren, is duidelijk dat Google Cyanogen ook serieus neemt. 

Wanneer we het nieuwe Cyanogen-logo op toestellen gaan zien, is nog niet duidelijk. Het vermoeden is dat de OnePlus One de eerste smartphone zal zijn die voorzien wordt van het nieuwe logo. De vraag is wel of de naam CyangenMod gebruikt zal blijven worden. In het verleden heeft het Cyanogen-team aangegeven dat de naam niet genoeg aanspreekt bij niet-technische gebruikers. Wellicht zullen toekomstige systeemsoftwareversies uitgebracht worden onder de naam Cyanogen, maar daar is het aankondigingsartikel niet duidelijk over. 

Lees meer over

Op de hoogte blijven?

Volg Androidworld nu ook op WhatsApp

Download de nieuwe Androidworld-app!

Reacties

8

Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten

5 april 2014, 19:01

Ik vind het nieuwe logo wel leuk. Alleen inderdaad een beetje vaag waar het logo voor staat. Ik dacht eerst dat die ”C” in het logo gewoon voor Cyanogenmod stond.

5 april 2014, 17:10

Cyaan betekent blauw. Pruisisch blauw. Giftige gassen en kleurstoffen. Zie verder in de encyclopido.

5 april 2014, 16:10

Logo doet me een beetje denken aan dat van de Nintendi GameCube…

5 april 2014, 13:49

Half on topic: als ik met de app Cyanogenmod Installer mn sgs3 root en flash, flasht ie dan vanzelf de nieuwste CM11 of een oudere versie? En update ie ook vanzelf wanneer er een nieuwe versie komt?
Dank

5 april 2014, 12:52

Ach, miljarden, miljoenen. Mensen weten gewoon niet wat een miljard is *zucht*

Het is dus 7 MILJOEN. Om een vb te geven: FB kocht Instagram voor $1 miljard, Whatsapp voor $19 en Oculus VR voor $2 miljard dollar.

http://www.theverge.com/2013/9/18/4742828/cyanogen-raises-7-million-to-build-the-best-version-of-android

5 april 2014, 12:20

Er zijn sites die zeggen dat het niet 7 miljard naar 7 miljoen is.

Trouwens dus hun zetten aan tot het kwijtraken van je garantie?

5 april 2014, 11:54

Ik vind het logo van Nationale Nederlanden toch mooier

5 april 2014, 11:29

Ik vind t mooi! Goed over nagedacht.