Ingang strenge telecomwet
Na jaren van onduidelijkheid over de maandelijkse kosten van een smartphoneabonnement, consumenten die rechtszaken aanspanden tegen telecomproviders en de mislukte poging tot opstellen van een gedragscode over de Wet Financieel Toezicht (WFT) door providers en de overheid, is op 1 januari 2017 een strengere telecomwet ingegaan. Die verplicht aanbieders van telecomabonnementen duidelijk aan te geven hoeveel je maandelijks voor je abonnement betaalt en hoeveel voor de smartphone die je er vroeg 'gratis bij kreeg'. Consumentenabonnementen met een telefoon ter waarde van minimaal 250 euro worden nu ook gezien als een koop of afbetaling, waardoor degene die het abonnement neemt, wordt opgenomen in het BKR-register. Dat kan ervoor zorgen dat hij/zij later tot duizenden euro's minder hypotheek kan lenen. Telecomaanbieders zijn vanaf 1 mei bovendien verplicht een inkomenstoets bij de klant te doen, en mogen bij een negatieve uitslag geen abonnement verstrekken.
Coolblue stopt met telecomabonnementen
De nieuwe, strengere telecomwet heeft als doel de consument te beschermen maar verandert dus een hoop. Niet alleen voor de klant, maar ook voor de aanbieder. Dat kan een provider als T-Mobile of Vodafone zijn, maar ook een externe verkoper als Belsimpel of Coolblue. Die laatste laat daarom vandaag via een advertentiepartner weten op 1 februari te stoppen met het verkopen van smartphoneabonnementen. De retailer zegt in een e-mail;
'Met ingang van 1 februari 2017 kiezen we ervoor om te stoppen met de verkoop van telecomabonnementen in de huidige vorm. Dit betekent concreet dat alle telecomabonnementen van de site zullen verdwijnen. Alle bestellingen die voor 1 februari zijn geplaatst leveren we uiteraard gewoon uit. Ook blijven we klantvragen gewoon servicen die tijdens de looptijd kunnen ontstaan.
Coolblue noemt de nieuwe telecomwet de reden voor het besluit. 'Door deze toegenomen complexiteit verwachten wij niet het serviceniveau te garanderen zoals klanten dat van ons gewend zijn'. Om logistieke- en serviceproblemen te voorkomen, stopt Coolblue daarom met het aanbieden van smartphoneabonnementen. Alhoewel het niet in de e-mail genoemd wordt, lijkt de winkelketen wel losse smartphones te blijven verkopen. Androidworld heeft deze vraag uitgezet bij Coolblue en zal bij een antwoord dit artikel van een update voorzien.
Update 15:00: Een woordvoerster van Coolblue bevestigt dat de retailer stopt met het aanbieden van telecomabonnementen, maar doorgaat met de verkoop van losse toestellen.
Denk jij dat er meer partijen meegaan in Coolblue's besluit? En wat vind je van de vernieuwde telecomwet?
Bedankt voor de tip, Martijn!