Consumentenbond waarschuwt: 'koop geen Samsung Galaxy S7' [update]

Consumentenbond waarschuwt: 'koop geen Samsung Galaxy S7' [update]

Claudia Rahanmetan

door Claudia Rahanmetan

Laatst geüpdatet

Advies van de Consumentenbond

De Consumentenbond adviseert mensen om geen Samsung Galaxy S7, Samsung Galaxy S7 Edge of een Samsung Galaxy J3 2016 te kopen, omdat de kans bestaat dat ze vanaf maart al geen software-updates ontvangen.

De Consumentenbond benadrukt dat de software-updates belangrijk zijn vanwege nieuwe functionaliteit, maar ook vanwege oplossingen voor beveiligingsproblemen. Wanneer deze updates niet worden uitgerold, zijn de eigenaren van deze toestellen kwetsbaarder voor mogelijke beveiligingsproblemen. Overigens worden ook niet-geüpdatete toestellen in veel gevallen beschermd door de in Android ingebouwde malwaremaatregelen van Google.

Reactie van Samsung

Samsung-woordvoerster Cella Sin reageert op het advies van de bond: "We ondersteunen hem tot minimaal maart. We ondersteunen nieuwe toestellen altijd minimaal twee jaar. Dat betekent niet dat we daarna stoppen met het uitgeven van updates."

Volgens de bond hebben consumenten niks aan deze uitspraak. Er worden geen garanties gegeven over updates die na maart plaatsvinden, al is de stelling van de Consumentenbond dat Samsung stopt met het uitgeven van beveiligingsupdates na het verstrijken van deze periode niet juist, zo leert de ervaring met oudere Samsung-vlaggenschepen. De frequentie van de updates neemt in ieder geval wel af.

Rechtszaak

Dit is niet de eerste keer dat de Consumentenbond Samsung terecht wijst. In januari van 2016 spande de Consumentenbond een kort geding aan tegen Samsung vanwege het update-beleid van het Zuid-Koreaanse bedrijf. Samsung zou zich volgens de Consumentenbond schuldig maken aan oneerlijke handelspraktijken en te weinig informatie vrijgeven over lekken in Android. Samsung liet toentertijd weten het jammer te vinden dat er gekozen was voor die weg. Een Amsterdamse rechtbank oordeelde toen dat er niks aan de hand was en wees dit geding toen af.

In november volgde er een bodemprocedure van de bond tegen Samsung. Wederom vanwege het update-beleid. Volgens de Consumentenbond moet het bedrijf toestellen tot minimaal twee jaar na aankoop voorzien van updates, of tot vier jaar na introductie.

Veel onduidelijkheden

Het is niet fijn om als consument niet te weten waar je met een Androidsmartphone aan toe bent. Fabrikanten zijn niet altijd even duidelijk over wanneer bepaalde updates worden uitgebracht. Wel wordt hier aan gewerkt. Samsung geeft sinds 2015 extra informatie over updates op productpagina's van de toestellen. Daarin laat het bedrijf zien tot wanneer consumenten in ieder geval updates mogen verwachten.

Google biedt ook duidelijkheid als het gaat om beveiligingsupdates. Het bedrijf voorziet Pixel- en Nexus-apparaten ten minste drie jaar lang van beveiligingsupdates vanaf het moment waarop het apparaat voor het eerst beschikbaar was, of ten minste achttien maanden lang vanaf het moment waarop de Google Store het apparaat voor het laatst heeft verkocht, afhankelijk van wat langer is.

De Consumentenbond wil dat Samsung zijn toestellen tot twee jaar na aankoop voorziet van updates, of tot vier jaar na introductie. Vooral ook omdat het niet uitrollen van met name beveiligingsupdates kan leiden tot mogelijke misbruik van kwaadwillenden.

Andere fabrikanten

Dat Samsung, als veruit de grootste fabrikant van Android-toestellen, door de Consumentenbond wordt aangepakt is niet zo verwonderlijk. Het bedrijf kan hierin als voorbeeld voor andere fabrikanten gelden.

Opmerkelijk is wel dat de bond in zijn communicatie andere fabrikanten buiten beschouwing laat. Zo zijn de Huawei-toestellen in het midden- en lage segment momenteel ook erg populair en worden deze lang niet altijd van beveiligingsupdates voorzien. Er zijn naast Samsung en Google nagenoeg geen Android-fabrikanten die consumenten duidelijkheid geven over de minimale update-termijn.

Transparantie

Dat de Consumentenbond hun pijlen richt op het updatebeleid van smartphonefabrikanten is een goed streven. Voor fabrikanten is het belangrijk dat ze de klant meer informatie geven over beveiligingsupdates en Androidupdates en ook over het tijdsbestek waarin deze updates gegarandeerd worden uitgerold.

Of de Consumentenbond hun eis over het van updates voorzien van Samsungtoestellen tot twee jaar na aankoop of tot vier jaar na introductie, ingewilligd krijgt is onduidelijk. Een Amsterdamse rechtbank heeft het dus al eerder naast zich neergelegd.

*Update 17:15 uur: Officiële reactie van Samsung: "Wij garanderen consumenten dat wij onze smartphones tenminste twee jaar vanaf de productintroductie in Nederland met softwareupdates ondersteunen. Wij zijn een van de weinigen in de markt die deze garantie geven. Deze garantie van twee jaar betekent niet dat we bijvoorbeeld bij de Samsung Galaxy S7 die in maart 2016 geïntroduceerd is, in maart 2018 stoppen met de ondersteuning van dit toestel. Zo hebben wij dit jaar de Samsung Galaxy S6 uit 2015, S5 uit 2014 en S4 uit 2013 van updates voorzien. De Samsung Galaxy S6 heeft begin december nog een update gehad."

Bron: Consumentenbond, via: NOS

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk