Burgernet, het samenwerkingsinitiatief tussen burgers en de politie, heeft aangekondigd dat het vanaf 1 september zijn communicatiemethoden aanpast. Zo zal Burgernet voortaan enkel nog berichten via hun app versturen over zoekacties betreffende inbraken, berovingen, vermiste personen en andere situaties waarbij de hulp van het publiek wordt ingeroepen. Hierdoor komen meldingen via sms- en spraakberichten te vervallen.
Burgernet volgen via de app
Vanaf de genoemde datum zal de app het voornaamste kanaal zijn voor burgers die willen bijdragen aan politieonderzoeken en zoekacties. Voorheen was er de mogelijkheid om te kiezen tussen app-, sms- en spraakberichten, maar deze keuze wordt nu beperkt tot de app.
In 2022 hadden al 1,3 miljoen burgers de Burgernet-app op hun telefoon, en maandelijks sluiten ongeveer 15.000 nieuwe deelnemers zich aan. De recente aankondiging van het stopzetten van sms- en spraakberichten heeft geleid tot bijna 200.000 downloads van de app. Om de overgang soepel te laten verlopen, zal op 31 augustus een afsluitend sms-bericht naar elke deelnemer worden gestuurd, met een bedankje en het verzoek om de Burgernet-app te installeren.
Voordelen van de app
De politie noemt een aantal voordelen op van het gebruik van de Burgernet-app:
- Een app-bericht kan heel gericht verstuurd worden naar mensen in een bepaald gebied. Daarvoor wordt toestemming gevraagd in de app. Wie dat niet wil, kan een vaste locatie opgeven.
- In een sms kan een beperkt aantal tekens worden gebruikt. Dit leidde soms tot gebruik van afkortingen die zorgden voor verwarring of berichten waren te beknopt. De app heeft die beperking van tekens niet.
- In een app-bericht kunnen foto’s en video’s worden meegestuurd.
- Vanuit de app kunnen berichten gedeeld worden in sociale media en WhatsApp, wat handig is voor bijvoorbeeld buurtpreventiegroepen. Hiermee vergroten we het bereik van een Burgernetactie.
- Sms-berichten zijn niet anoniem, de app is dat wel.
- AMBER alert-berichten, die de politie verstuurt als een kind vermist en in levensgevaar is, worden ook standaard via de Burgernet-app verstuurd.
Je kunt de Burgernet-app downloaden via de knop hieronder. Ben jij van plan om dit te doen? Laat het ons weten in de reacties.
Bedankt voor de tip, BurgerPat!
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten
Ook ik zit niet te wachten dat ik mijn locatie permanent aan moet laten staan, ook de cirkel ben ik niet blij mee want ik woon niet in andere plaatsen die ik er dus bij gaat krijgen, weg met dat ding.
Hoeveel plaatsen liggen er in een cirkel van een 1 kilometer?
Locatie is alleen noodzakelijk als je melding wilt op de plaats waar je bent. Dit is natuurlijk wel een belangrijke functie want je kan niet uitkijken in een cirkel waar je op dat moment niet bent.
Bij 1Km. haal ik niet mijn woonplaats en dat vind ik wel belangrijk dus als dan 5Km. neem heb ik inderdaad mijn hele woonplaars maar dan krijg ik gratis, Pernis, Hoogvliet, Botlek en Spijkenisse erbij, waar ik niet op zit te wachten, daarom, bedankt overigens voor je reaktie.
Maak er melding van in de Playstore.
Misschien kan je de cirkel verschuiven door een andere postcode te gebruiken waardoor er een plaats afvalt.
Dat zal niet helpen, dan krijg ik Delft, Pijnakker etc erbij maar een melding in de Playstore is een idee, bij ING werkt dit enorm maar andere app’s zie ik nooit een reaktie. Ook als je naar de app maker schrijft wat ik vaak van een app heb gedaan zie je nooit wat terug.
Ben benieuwd of ik ook berichten buiten de cirkel krijg. ?
“Sms-berichten zijn niet anoniem, de app is dat wel”
Dat is dus een bewering die niet valt te controleren. We hebben immers totaal geen zicht op wat die app precies allemaal doet.
Jammer. Nu is men ‘verplicht’ de app te gebruiken. Geef mij maar persoonlijk de ouderwetse manier.