Samsung Galaxy S24: nu met hoge korting!

Let op: de bewegingssensor van je telefoon kan jou afluisteren

Sebastien Marien
Sebastien Marien
2 januari 2023, 13:30
2 min leestijd
Let op: de bewegingssensor van je telefoon kan jou afluisteren

Lees verder na de advertentie.

Onderzoekers zijn erin geslaagd om telefoongesprekken op smartphones af te luisteren door data te analyseren die de bewegingssensor heeft opgevangen. Deze afluistertechniek die ‘EarSpy’ heet, kan misbruikt worden in malware.

EarSpy-afluistertechniek

Kwaadwillenden gaan steeds op zoek naar nieuwe manieren om gevoelige gegevens te verkrijgen van smartphone- en pc-gebruikers. Het is daarom goed dat beveiligingsonderzoekers inspanningen leveren om hackers een stapje voor te blijven. Onderzoekers van de Texas A&M-universiteit, het New Jersey Institute of Technology, de Temple-universiteit uit Philadelphia, de universiteit uit Dayton en de Rutgers-universiteit uit New Jersey zijn erin geslaagd om met een nieuwe manier telefoongesprekken af te luisteren. 

De bewegingssensor die in je telefoon zit, is zo nauwkeurig dat hij makkelijk trillingen kan waarnemen, zelfs als die worden veroorzaakt door het geluid dat je telefoonspeaker maakt. EarSpy, zo is de techniek gedoopt. De onderzoekers hebben de ruwe bewegingsdata van tijdens telefoongesprekken omgezet in spectogrammen. Deze onthullen informatie van telefoongesprekken met een verbazingwekkend mate van nauwkeurigheid. 

Met EarSpy konden onderzoekers in 98 procent van de gevallen herkennen of je gesprekspartner een man of een vrouw is. Verder kon de precieze inhoud van een gesprek in 56 procent van de gevallen worden achterhaald en het was in 92 procent van de situaties mogelijk om een persoon te identificeren op basis van zijn stem.

Mogelijk misbruik

De onderzoekers gebruikten voor hun testen een OnePlus 7T die werkt op Android 11 en een OnePlus 9 die op Android 12 draait. Op telefoons met nieuwere Android-versies is het lastiger om de benodigde toestemmingen te verkrijgen en daardoor worden trillingen op een minder nauwkeurige manier omgezet in geluid.

Toch blijft de techniek een risico vormen, want als je telefoon door malware is geïnfecteerd, dan kan zo’n malafide-app altijd te toestemming vragen om je bewegingsdata in te kijken. Gebruikers zullen daar geen probleem in zien. De onderzoekers roepen nu smartphonefabrikanten op om de bewegingssensors zo in smartphones te plaatsen dat ze zich ver genoeg bevinden van bronnen die trilling veroorzaken. Daarnaast moet de geluidsdruk tijdens telefoongesprekken beperkt blijven.

Eerder hebben we besproken we hoe je malware op je telefoon kan herkennen en we schreven over een app die je kan gebruiken om te controleren of een malafide app op jouw smartphone is geïnstalleerd.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws over beveiliging? Download dan onze Android-app en volg ons via Google Nieuws en op TelegramFacebookInstagram en Twitter.

Op de hoogte blijven?

Volg Androidworld nu ook op WhatsApp

Download de nieuwe Androidworld-app!

Reacties

1

Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten

3 januari 2023, 15:16

In geval van twijfel, voor een zeer belangrijk gesprek kan je op voorhand altijd de Sensors uitschakelen in Developer Options. Zoek naar:
Quick settings developer tiles.