Samsung 2025? Maak nu kans op een Music Frame t.w.v. €449!

5 beste smartphones, apps, games en gadgets van 2018 volgens Jiri

Redactie Androidworld
Redactie Androidworld
25 december 2018, 16:00
11 min leestijd
5 beste smartphones, apps, games en gadgets van 2018 volgens Jiri

Lees verder na de advertentie.

Smartphones: het beste van 2018

Ik heb enkel gekozen uit de 17 smartphones die ik dit jaar heb getest. Aangezien we pas in oktober met Androidworld België zijn gestart, staan niet al mijn reviews op Androidworld en link ik dus de reviews van mijn collega’s.

1. Huawei Mate 20 Pro

Met voorsprong staat de Huawei Mate 20 Pro op nummer 1 voor mij. Er zijn uiteraard minpuntjes: de vingerafdrukscanner in het scherm werkt nog niet zo goed/snel, ik ben geen grote fan van de software en het toestel is redelijk duur. Maar de Mate 20 Pro blinkt vooral uit bij de belangrijkste zaken: hij heeft een geweldige autonomie, een fantastische triple-camera,  is razendsnel en ziet er ook nog eens heel goed uit. De Huawei Mate 20 Pro is de beste smartphone die in 2018 is uitgekomen en ik kijk al uit naar wat Huawei in 2019 op de markt gaat brengen.

> Review Huawei Mate 20 Pro

2. OnePlus 6(T)

Zonder twijfel is de OnePlus 6 de nummer 2 in mijn lijstje. Ja de 6 en niet de 6T. De vingerafdrukscanner onder het scherm is net zoals de Huawei Mate 20 Pro niet goed genoeg om het als primaire ontgrendeling te gebruiken en de gezichtsherkenning van de OnePlus 6T is super onveilig: tijdens mijn testperiode kon Bart de 6T ontgrendelen met zijn gezicht en het is niet dat wij op elkaar lijken. Ik doe het dan liever met net iets mindere prestaties en ga voor de razendsnelle en heel accurate vingerafdrukscanner aan de achterkant. De OnePlus 6 is, naar verhouding prijs-kwaliteit, de beste telefoon die je kunt kopen. Helaas is die niet meer beschikbaar via de webshop van OnePlus, maar via andere shops kun je hem nog wel krijgen. Is de vingerafdrukscanner onder het scherm geen dealbreaker voor je? dan moet je gewoon de 6T kopen!

> Review OnePlus 6
> Review OnePlus 6T

3. Nokia 7 Plus

Nog zo’n smartphone met een geweldige prijs-kwaliteit verhouding is de Nokia 7 Plus. Dit toestel heb ik het afgelopen jaar verschillende keren aangeraden en al die mensen zijn er uiterst tevreden mee. De camera is niet geweldig, maar presteert zeker goed genoeg voor een smartphone in het middensegment. Verder is het voor zijn prijs een heel snelle telefoon en heeft het een heel goede batterijduur. Nog een groot pluspunt is dat die op Android One draait, waardoor je zeker bent van 2 jaar lang systeemupdates en 3 jaar lang beveiligingsupdates. Ondertussen kan je de Nokia 7 Plus al kopen voor net iets meer dan 300 euro, wat hem nog een veel betere prijs/kwaliteit-verhouding geeft.

> Review Nokia 7 Plus

4. Nokia 5.1 Plus

Mijn laatste smartphonereview van het jaar was die van de Nokia 5.1 Plus, een budgetsmartphone die het op alle vlakken enorm goed doet. Ik kan niet volmondig zeggen dat dit dé beste budgetsmartphone van het moment is. Ik heb namelijk de Moto G6 niet uitgebreid getest, enkel een paar uur kunnen gebruiken. Laurence heeft die wel getest en hij bevestigde mijn eerste indrukken. De grote verschillen zijn de vingerafdrukscanner en camera die sneller reageren op de Moto G6, maar de fotokwaliteit van de Nokia 5.1 Plus is wel beter en die draait ook op Android One.

> Review Nokia 5.1 Plus

5. Samsung Galaxy Note 9

De laatste in het rijtje is de Samsung Galaxy Note 9. Het is zonder twijfel één van de beste smartphones die dit jaar is uitgekomen. Zoals altijd is het scherm fantastisch, zijn de prestaties weer top en heeft hij een geweldige camera. Bij Samsung-telefoons ben ik toch altijd een beetje teleurgesteld in de batterijduur, maar de Note 9 wist daar eindelijk verandering in te brengen! Helaas heb je voor dezelfde prijs ook de Huawei Mate 20 Pro die, behalve het scherm dat zo goed als gelijk is, het op alle andere puntjes net iets beter doet.

> Review Samsung Galaxy Note 9

Apps: het beste van 2018

In 2018 zijn er veel apps uitgebracht, onderstaande lijst is een verzameling van apps die ik dagelijks, of veel gebruik. Misschien zijn ze niet allemaal in 2018 zelf uitgebracht, maar in het afgelopen jaar zijn ze wel voorzien van de nodige updates.

1. Nova Launcher Prime

Tijdens de eerste week dat ik een smartphone test, laat ik de telefoon zoals de fabrikant hem mij toestuurt. Zo kan ik een objectieve mening vormen over de software die er standaard op staat. Na die week is het alle remmen los en tot het uiterste personaliseren. De allereerste app die ik dan installeer is Nova Launcher Prime. Deze launcher geeft mij zoveel mogelijkheden dat de grootste software-frustraties van bepaalde smartphones snel vergeten zijn. Gebaren toevoegen, app-iconen veranderen, Google nieuws-feed, enzovoort. Je hebt ook een gratis versie van de app, dus niets houdt je tegen om deze eens te proberen.

2. Swiftly Switch Pro

De tweede app die ik dan installeer is Swiftly Switch. Deze applicatie tovert een klein menu tevoorschijn als je vanaf de zijkant van je scherm naar binnen veegt. In dat menu staan dan zeven apps die ik dagelijks gebruik, zodat ik snel naar die app kan gaan. Geen app-drawer meer openen, of zoeken tussen mijn onlangs geopende apps en zo blijft mijn startscherm ook minder opgevuld. Je hebt ook de mogelijkheid om recente apps te openen en snelle functies toe te voegen, maar die twee mogelijkheden gebruik ik niet. Die heb ik al via Nova Launcher ingesteld. Deze applicatie heeft ook een gratis versie, dus probeer maar eens.

3. Google Pay

Telkens er een functie uitkomt in Nederland of in België, dat niet in het andere land beschikbaar komt, krijgen we het te horen in de redactie-chat: “Ja, maar jullie hebben wel Google Pay”. Aangezien ik klant ben bij BNP Paribas Fortis, kon ik als eerste vorig jaar Android Pay gebruiken. Dit jaar transformeerde Google de dienst tot Google Pay en mag het dus mee opgenomen worden in het lijstje. Boodschappen doen, op restaurant gaan, shoppen, … bijna overal waar ik ga kan ik betalen met mijn smartphone en dat doe ik dan ook bijna altijd. Ondertussen ondersteunen bijna alle banken Google Pay, dus voor alle Belgen: probeer het eens, het maakt je leven veel gemakkelijker. Ik hoop voor onze Nederlandse lezers en collega’s dat zij dit ook snel gaan kunnen!

4. Hydro Coach Pro

Er was een tijd dat ik amper dronk, misschien zelfs nog geen 500 ml op een dag, tenzij ik ging sporten. Aangezien dat niet erg gezond is, heb ik een aantal jaar geleden beslist om wat meer te drinken, maar ik merkte dat wanneer ik er geen aandacht voor had, dat ik terug veel minder dronk. Tot ik Hydro Coach ontdekte. Deze app heeft begin dit jaar een serieuze transformatie ondergaan. Hydro Coach stuurt je meldingen wanneer het tijd is om te drinken. Je duidt aan hoeveel je ongeveer hebt gedronken en als je goed bezig bent moedigt de app je aan. Hiermee kom ik gemakkelijk aan mijn 1,7 liter water per dag, dat mijn lichaam nodig heeft om gezond te blijven. Ik gebruik de Pro-versie, maar je kan de app ook gratis gebruiken.

5. Google Nieuws

Vroeger gebruikte ik Google Nieuws & Weer, maar rond mei heeft Google deze app gemigreerd met Play Kiosk en heet de app nu Google Nieuws. Het toont me het nieuws gebaseerd op mijn interesses en het is dan ook dé app die ik gebruik om up-to-date te blijven met het laatste nieuws. Sinds kort heeft die ook een offline-reader, een donker thema en werkt de app samen met Google Assistent.

Games: het beste van 2018

1. Fortnite

Jup, ik ben een Fortnite gamer! Vooral op de PlayStation 4 Pro, maar soms start ik het spel ook eens op mijn smartphone. Erg goed ben ik niet, vooral het bouwen blijft een groot probleem. Maar ik schiet redelijk goed, dus haal ik vaak het einde van het spel wel en heb ik ook al een paar wins achter mijn naam staan. Het spel is enkel beschikbaar via de website van Epic Games zelf. Voor tips om deze game te installeren, kun je hier terecht.

2. Asphalt 9: Legends

Racen doe ik ook graag, zo heb ik 3 games die er bovenuit steken: Riptide GP, NFS en Asphalt. Die laatste bracht dit jaar een nieuwe game uit en dat is dan ook het racespel dat ik het meest speel: Asphalt 9: Legends. Het werkt net ietsje anders dan de vorige Asphalt-games, omdat er een nieuw handelingsmodel is en het spel heeft ook ietsje moeilijkere circuits. Maar het is zeker allemaal te doen en blijft gewoon een erg leuke racegame.

3. Monument Valley 2

Monument Valley 2 is de opvolger van de waanzinnig mooie puzzelgame Monument Valley, dat ik jarenlang heb gespeeld. Eind vorig jaar kwam dan het vervolg en dan heb ik het ergens begin dit jaar gekocht voor 5,49 euro. Eigenlijk net iets te duur, maar aangezien ik het eerste spel voor 0,10 euro kon kopen tijdens een uitverkoop en dat veel te weinig vond voor hoe goed die was, was het me dit wel waard. Je moet twee personages van plaats A naar plaats B krijgen door de wereld waar ze in zitten te verschuiven. Het vergt soms wat denkwerk, maar erg moeilijk is het niet. Je moet trouwens het eerste deel niet gespeeld te hebben om deze te kunnen spelen.

4. PUBG

Omdat het even duurde eer Fortnite beschikbaar was op de smartphone, heb ik dit jaar ook veel PUBG gespeeld. Dat deed ik ook voornamelijk om de smartphones die ik testte op de proef te stellen. PUBG is grafisch een heel zwaar spel en dat is dus ideaal om te zien of smartphones voldoende kracht hebben om 3D-spelletjes vlot te spelen. Sinds het uitbrengen van Fortnite op mobiel, speel ik voornamelijk dat. Maar PUBG mocht zeker niet ontbreken in mijn lijstje van beste games.

5. Threes

Het spel Threes bestaat al jaren, maar ik blijf het enorm graag spelen, dus mag het niet ontbreken in mijn lijst. De bedoeling van het spel is om een zo hoog mogelijk cijfer halen door cijfers bij elkaar op te tellen. 1+2 wordt 3 en vanaf dan mag je enkel gelijke cijfers optellen 3+3 wordt dan 6 en dan heb je dus een 6 nodig om nar 12 te geraken. Het hoogste cijfer dat ik behaalde was 768, wie doet beter?!

Threes Android Trailer

Gadgets: het beste van 2018

1. Bose QC 35 II

Mijn favoriete koptelefoon van dit jaar is de Bose QC 35 II. Die werd in op het einde van 2017 gelanceerd, maar ik heb hem pas sinds begin dit jaar, dus dan telt dat. Deze noise cancelling-koptelefoon is een zaligheid om mee te reizen. Redacteurs zoals wij zitten vaak in de trein of in het vliegtuig om naar persconferenties te gaan en om dan ongestoord verder te kunnen werken, is een koptelefoon met ruis- en achtergrondonderdrukking heel handig. Sony heeft ook een hele goede – met een naam die bijna niemand kan onthouden – maar die heb ik niet getest, dus daar kan ik moeilijk over oordelen.

2. Chromecast V3

Hoewel ik een smart tv heb, werkt die internetontvanger heel slecht, waardoor YouTube of Netflix kijken bijna onmogelijk was. Ik had er meer problemen mee dan wat anders. Oplossing: de Google Chromecast. Op  Black Friday heb ik de nieuwste generatie van de Chromecast gekocht en ik ben er heel tevreden over. Hij werkt stabieler en sneller dan de vorige generaties. Dit maakt dat YouTube, Netflix, Stievie en VRT NU streamen geen enkel probleem meer is. Een dikke aanrader voor iedereen die geen smart tv heeft, of waarvan de netwerkfunctie niet goed werkt.

> Review Chromecast V3

3. Google Home Mini

De Google Home Mini werd vorig jaar in oktober al uitgebracht, maar is sinds afgelopen zomer ook bij ons te koop en het spreekt ondertussen ook de Nederlandse taal. Dat werkt nog niet perfect, maar wel goed genoeg om het dagelijks te gebruiken om bijvoorbeeld muziek af te spelen, de lichten te bedienen, updates over het weer te krijgen en het vertelt me dagelijks wat er op mijn agenda staat. Als Belg is het wel nog eventjes wachten op de Vlaamse ondersteuning, maar voorlopig doet die al heel veel van wat ik vraag.

> Google Assistent in het Nederlands: dit moet je weten
> Google Assistent in België: “Hey Google, hoe zit het met dat Vlaams?”

4. Samsung Galaxy Watch

Onlangs mocht ik ook de nieuwe smartwatch van Samsung testen. De Samsung Galaxy Watch is de opvolger van de Gear S3, die ik zo goed vond dat ik hem zelf heb aangeschaft. De Galaxy Watch heeft nog steeds het probleem dat er minder apps beschikbaar zijn tegenover Googles Wear OS. Dat komt omdat het op Tizen 4.0 draait. Alle noodzakelijke apps zijn er en degene die ik mis hebben meestal een even goed alternatief. Verder is de Galaxy Watch voor mij de koning der smartwatches, want hij werkt veel sneller en vlotter dan eender welke smartwatch, heeft een geweldige batterijduur en ziet er heel chic uit.

> Review Samsung Galaxy Watch

5. Nuki Smart Lock V2

Vorig jaar kon ik de eerste generatie van het Nuki Smart Lock al testen en dit jaar kwam daar de tweede generatie van uit. Ik ben enorme fan van dit systeem, want het slimme deurslot is erg makkelijk in gebruik. Bij de geboorte van mijn dochter was ik een aantal zaken thuis vergeten, maar kon ik eenvoudig een virtuele sleutel delen met mijn neef (die achter de hoek woont), zodat hij mij die spullen kon komen brengen. Zo moest hij niet eerst in het ziekenhuis passeren en dan weer terug naar ons huis, om dan weer naar het ziekenhuis te komen met de spullen.

> Review Nuki Smart Lock (eerste generatie)

Op de hoogte blijven?

Volg Androidworld nu ook op WhatsApp

Download de nieuwe Androidworld-app!

Reacties

5

Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten

27 december 2018, 3:05

Google shill tot en met

26 december 2018, 1:16

De meeste banken ondersteunen Google Pay in België ???????

Volgens https://support.google.com/pay/answer/7351439?hl=nl alleen:
BNP Paribas Fortis en KBC. Ook Fintro en Hello-Bank.
Al ooit gehoord van CBC, N26 en Revolut? Ik niet.

Misschien staan de andere banken niet te springen op mee te doen met Google Pay omdat ze toch al de bancontact-app ondersteunen.

26 december 2018, 0:43

Wie is Jiri?! ?

25 december 2018, 20:09

Mooie lijstje.
Hey jiri, what’s the weather going to be like today?

25 december 2018, 19:37

Hi Jiri, Tell me a joke!