Naar content
Trending apps
 • Google Duo: videogesprekken van hoge kwaliteit

 • Gmail

 • Maps: Navigatie en OV

 • WhatsApp Messenger

 • Messenger: gratis sms'en en videobellen

Trending games
 • Fortnite

 • Minecraft Earth

 • Dr. Mario World

 • Harry Potter: Wizards Unite

 • Breaking Bad: Criminal Elements

Trending smartphones
 • Samsung Galaxy Note 20 Ultra

 • Google Pixel 4a

 • OnePlus Nord

 • Samsung Galaxy A51

 • Poco F2 Pro

Nieuwste tablets
 • Samsung Galaxy Tab S6

 • Samsung Galaxy Tab A 10.5

 • Samsung Galaxy Tab S4

 • Samsung Galaxy Tab S3 9.7

 • Asus Zenpad 3S 10

AW Stats: Android in Nederland (week 28)

· 16 juli 2010

De mensen van Google produceren al een tijdje overzichtjes met mooie statistieken over de fragmentatie van het Androidplatform wereldwijd. Omdat wij zelf erg geïnteresseerd zijn in die cijfers voor Nederland, hebben we besloten om ook een aantal grafieken te maken. In dit artikel nemen we onze statistieken voor week 28 met jullie door!

Platformversies in Nederland

Als je benieuwd bent naar de platformversies internationaal, wil ik je graag verwijzen naar de AW Stats van vorige week. Dit omdat Google nog geen nieuwe internationale platformdata heeft vrijggeven.

De data voor de grafieken hieronder zijn allemaal door ons verzameld aan de hand van bezoekers van onze website en gebruikers van de Androidworld Reader.

De beelden

In de grafiek hieronder vinden we de percentages van de verschillende Androidversies van de toestellen van onze lezers vanaf week 1 van dit jaar, tot deze week.

In de grafiek hieronder zien we de platformversies van 1 juli tot en met 7 juli.

En hieronder vinden we de grafiek met platformversies van deze week (8 juli tot en met 14 juli).

Cijfers en discussie

Bij al onze grafieken moeten we vier kanttekeningen plaatsen. Ten eerste gaat het om het aantal bezoeken (en niet unieke bezoekers). Over het algemeen kunnen we aannemen dat het aantal bezoeken niet heel veel varieert per Androidversie. Ten tweede, de piek in bezoeken van gebruikers met Android 1.5 in week 24 is voornamelijk te danken aan het feit dat er veel nieuws was omtrent de HTC Hero-update naar Android 2.1.

Ten derde, de categorie 'overig' bevat niet alleen Android 1.0 en Android 1.1, maar ook toestellen die gebruik maken van inofficiële firmware die niet goed te identificeren is. Een gedeelte van de groei die de 'overig'-categorie door heeft gemaakt vanaf week 14, is te danken aan howto's voor het upgraden van de HTC Hero naar inofficiële versies van Android 2.1.

Als laatste zijn er, zoals Martijn in de reacties van vorige week vermeldde, ook inofficiële firmwareversies die zich identificeren als hogere firmwareversie of zelfs als ander telefoonmodel. Dit zou onze grafieken iets kunnen vertekenen.

Week 27Week 28
Android 2.22,14%2,52%
Android 2.169,58%68,76%
Android 2.0.10,14%0,11%
Android 2.00,09%0,09%
Android 1.611,83%12,41%
Android 1.55,04%5,04%
Overig11,15%11,06%
Geen echt schrikbarende verschuivingen deze week. Relatief gezien neemt het gebruik van de grotendeels 'overbodige' Androidversies af. Dat deze versies, waaronder Android 1.5, Android 2.0 en Android 2.0.1 nog steeds gedraaid worden ligt grotendeels aan het feit dat de toestellen nog niet geüpdatet zijn. Dat het relatieve gebruik van Android 1.6 toe is genomen heeft te maken met de relatieve groei van het gebruik van Sony Ericsson-toestellen (die allen op 1.6 draaien) en de update van de eerste Samsung Galaxy naar Android 1.6.

Fabrikanten in Nederland

Met de statistieken van de Androidworld Reader kunnen we ook andere interessante data vinden: de verschillende toestellen die gebruikt worden in Nederland.

De beelden

In onderstaande grafiek zien we de fabrikanten van de meestgebruikte Androidtoestellen van Nederland, bijgewerkt tot en met deze week.

In onderstaande grafiek vinden we de marktaandelen van de fabrikanten van Androidtoestellen in de periode van 1 juli tot 7 juli.

En bovenstaande grafiek kunnen we vergelijken met de grafiek hieronder die de marktaandelen van de fabrikanten bevat voor deze week.

Cijfers en discussie

We moeten bij deze data wel vermelden dat deze mogelijk niet representatief zijn voor de gehele groep Androidgebruikers in Nederland. Mogelijk wordt de Reader meer (of juist minder) gebruikt door power-users. Vooralsnog gaan we er maar even vanuit dat deze grafiek in ieder geval redelijk representatief is.
Week 27Week 28
HTC84,45%83,04%
Motorola3,48%3,63%
Samsung1,86%1,99%
LG0,81%0,82%
Sony Ericsson8,82%9,24%
Onbekend0,58%1,29%

Ook in marktaandelen van de Androidfabrikanten is er weinig gebeurd deze week. Het lijkt er op dat door de introductie van de Xperia X10 mini, Sony Ericsson wel weer een kleine stijging in aandeel heeft doorgemaakt. Hetzelfde lijkt te gelden voor Samsung, dat door de Galaxy S weer populairder aan het worden is.

Relatief gezien worden er minder HTC-toestellen bij ons gespot. Aangezien de Androidtaart steeds groter wordt, betekent dit niet dat er in absolute zin minder HTC-toestellen verkocht en gebruikt worden.


Ondanks dat onze broninformatie niet 100% perfect is, hopen we toch een aardig beeld van de spreiding van de verschillende Androidtoestellen en Androidversies in Nederland te kunnen geven. Komende weken zullen we proberen deze data zo goed mogelijk aan te vullen, zodat we een mooi overzicht van de Androidtoestellen in Nederland kunnen blijven geven!

Spelfouten, taalfouten of inhoudelijke fouten ontdekt? Stuur dan een mailtje naar de auteur van dit artikel!

Reacties (12)
Bezig met laden van reacties...