AW Poll: ‘kiloknallers’
Het woord kiloknallers heeft een negatieve connotatie gekregen – maar zou anderzijds prima passen bij de Google Pixel 4a en OnePlus Nord. Beide toestellen bevinden zich in het midrange-segment en hebben een adviesprijs die onder de 400 euro ligt. Telefoons worden elk jaar weer iets duurder, zeker in het high-end segment. Zelfs het goedkoopste high-end toestel van OnePlus is niet zo goedkoop meer, met een adviesprijs van 699 euro voor de OnePlus 8. Tegelijkertijd zien we een verschuiving van (duurdere) midrange-telefoons naar het segment tussen de 400 en 600 euro.
De OnePlus Nord is beschikbaar voor een adviesprijs van 399 euro
600 euro was vroeger de prijs van een high-end telefoon; dit komt onder andere door oplopende BOM (Bill Of Materials) kosten. Vroeger hadden telefoons nog veelal LCD-schermen, tegenwoordig zijn het AMOLED-panelen die de klok doen slaan. Verder zijn functies zoals vingerafdrukscanners in schermen en drie of vier camera’s achterop een telefoon gewoongoed geworden. Ook voor telefoons die in het midrange-segment plaatsnemen, is dat een oplopende kostenpost. Wat vroeger tevens vergeten kon worden, waren software-updates. Updates moeten hedendaags vaker en langer uitgerold worden; daar zit een prijskaartje aan.
Nieuwe favorieten
Hogere kosten door extra (onnodige?) functies, sluit echter niet de mogelijkheid tot een goedkopere midrange-telefoon uit. Zowel Google als OnePlus laten dat nu zien, met telefoons die tonen dat er in het midrange-segment niet altijd bespaard hoeft te worden. Met camera’s die concurreren met alle high-end telefoons in de Pixel-telefoon en een hardware-ervaring die net zo vloeiend aanvoelt als op de high-end telefoons met de Nord, kan je prima je portemonnee sparen. Voorlopig lijkt het er nog op dat de lezers geen keuze kunnen maken: resultaten uit onze AW Poll tonen een (bijna) gelijkspel.
In de VS kost de Pixel 4a zo'n 350 dollar, in Europa kost het toestel 340 ,20 euro
Er is wel een winnaar die met 44 procent van de stemmen wist te verzamelen: de OnePlus Nord. Op de tweede plaats, met 1.3 procentpunt achterstand (42,7 procent), staat de Google Pixel 4a. Zonder een oordeel te vellen, is wel vast te stellen dat de toestellen geschikt zijn voor andere doelgroepen. Voor de doelgroep van de Pixel 4a zijn ‘geweldige’ camera’s, goede software en snelle updates van groot belang. Terwijl de OnePlus Nord beter zou scoren op bouwkwaliteit, handige software-opties en een vloeiende gebruikerservaring (hoewel dat op Pixel-toestellen ook altijd goed geregeld was).