AW Poll: AMOLED-schermen zijn wat jullie betreft een must-have

AW Poll: AMOLED-schermen zijn wat jullie betreft een must-have

Jeffrey van de Velde

door Jeffrey van de Velde

Laatst geüpdatet

Een goed scherm?

Goed, als het aankomt op schermen, is haast niet te definiëren. Elke technologie die je verkiest heeft voor- en nadelen. Neem bijvoorbeeld AMOLED-panelen: zeker als je de helderheid hoog instelt, is de kans aanwezig dat je na verloop van tijd ‘ingebrande vlekken’ ziet. Soms gaan zulke nog wel eens weg, terwijl je in andere gevallen een nieuw scherm moet nemen als je er niet mee kan leven. Daartegenover staat dat de (AM)OLED-schermen een oneindig contrast bieden en verzadigde (warme) kleuren.

Foto van de Samsung Galaxy A51

AMOLED hoeft niet duur te zijn, het zit ook in Samsungs midrange Galaxy A51

LCD (Liquid-crystal display), wat in verreweg de meeste televisies en midrange-telefoons gebruikt zal worden, heeft slechtere contrastwaarden en biedt meestal minder verzadigde kleuren. Wel mist het schermtype problemen als ingebrande schermen en zou de helderheid – in theorie – veel hoger uit kunnen vallen. Toch zien we weinig van dat voordeel in de goedkopere telefoons, terwijl duurdere telefoons vaak gebruikmaken van (AM)OLED.

Andere keuzes

Dat zijn echter niet de enige voorwaarden die je kan stellen aan een goed scherm. Vergeet vooral de 90 Hz of 120 Hz-verversingsfrequenties, ondersteuning van een piekhelderheid van meer dan 1.000 nits of bescherming met Gorilla Glass niet. Elke telefoon zal een iets andere samenstelling hebben ; er is voor ieder wat te kiezen. Een high-end telefoon is daarbij niet automatisch de beste keuze.

AW Poll: het beste scherm

Laat het duidelijk zijn dat de uitslag van poll een beeld geeft van wat de stemmers zien als ‘het beste scherm’. Het gaat in de AW Poll die Sebastien dinsdag publiceerde om een gemiddelde. Uit de resultaten kan opgemaakt worden dat AMOLED-schermen als belangrijk gekenmerkt worden. Daarbuiten waren de stemmers erg verdeeld, maar zijn ze het er wel over eens dat alle details samen een scherm vormen die je in high-end telefoons terugvindt.

Foto van de OnePlus Nord

90 Hz-schermen hoeven eveneens niet duur te zijn, zoals de OnePlus Nord heeft aangetoond

Zo wordt het belangrijk bevonden dat schermen (vrijwel) randloos zijn, een 90 Hz of zelfs een 120 Hz-verversingsfrequentie hebben, een hoge resolutie (Full HD of QHD) hebben en tot slot het liefst met Gorilla Glass beschermd zijn. Ondersteuning voor HDR10-beelden en gebogen schermen, blijken specificaties te zijn die minder van belang zijn bij een ‘ultiem scherm’.

AW Poll uitslag

Het blijft voorlopig wachten op een opvolger van (AM)OLED. Ondertussen wordt de kans steeds iets groter dat midrange-telefoons voorzien worden van OLED-panelen. Samsung doet dat al enige tijd, maar lijkt vrijwel de enige fabrikant te zijn die de AMOLED-technologie gebruikt in telefoons onder de 300 euro. Vanaf welk prijspunt zou jij een OLED-scherm verwachten? Laat het weten in de reacties.

Gerelateerde artikelen

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk