Afwerking smartphones
Smartphonedesigns evolueren de helde tijd en het meest duidelijk voorbeeld daarvan is de evolutie van schermranden naar brede 'notch', en uiteindelijk naar pop-up-camera en een kleine scherminkeping. Er wordt al gefluisterd over de selfiecamera onder het scherm die als volgende evolutie zal gelden, maar die lijkt nog ver van ons verwijderd.
Toch is er ook aan de achterzijde van telefoons veel veranderd. In de beginjaren zagen we dat duurdere telefoons vooral van metaal werden gemaakt en voor goedkopere toestellen gaven fabrikanten de voorkeur aan glas. Samsung was ook een van de fabrikanten die lang bij de plastic achterkant trouw zweerde tot de Galaxy S6 voor het eerst glas op de achterkant kreeg. Langs de ander kant zagen we dan weer dat LG experimenteerde met een afwerking van kunstleer met de G4.
Ondertussen is glas bij de meeste midrange- en premium-telefoons de norm geworden. Glas is niet alleen blinkend en opvallend, maar het maakt ook draadloos opladen mogelijk en fabrikanten vermijden verbindingsproblemen die een metalen behuizing kan veroorzaken. Het grote nadeel van glas is dat het eerder glad en breekbaar is, maar sommige fabrikanten slagen erin om voor extra grip te zorgen. Verder zien we ook dat het sterke en krasbestendige keramiek zijn opkomst maakt in het hogere segment, maar die telefoons zijn dan weer doorgaans wat zwaarder. Plastic wordt nog steeds gebruikt en in sommige gevallen willen fabrikanten op die manier de prijs drukken. Dat zagen we bijvoorbeeld bij de Pocophone F1.
AW Poll
De afwerking van de achterkant van een telefoon is ook niet alles, maar anderzijds neem je een telefoon wel dagelijks in de hand en ook het oog wil wat. Wij willen graag van jou weten welke afwerking jij verkiest. Je kan uitleggen waarom je die keuze hebt gemaakt in de reacties onderaan dit artikel.