Niet storen, ben aan het autorijden!
Het blijft een probleem: op je telefoon zitten tijdens het autorijden. Onlangs werd er zelfs door Veilig Verkeer Nederland voorgesteld om een celstraf op te leggen als je op je telefoon zit tijdens het autorijden. Het aantal verkeersongelukken neemt sinds 2014 elk jaar nog toe. Geen pretje natuurlijk, en dus doen techbedrijven hun best om ongelukken te voorkomen.
Zo hebben de Google Pixel 2 en Google Pixel 2 XL een functie waarmee de niet-storen modus automatisch kan worden ingeschakeld. Deze functie moet eerst door de gebruiker worden ingeschakeld. Hierna wordt er gekeken of je aan het autorijden bent of niet. Zo ja, dan worden berichten en notificaties gesnoozed. Je kan nog wel belletjes ontvangen, instructies voor je navigatie en commando's met je stem geven via de Bluetooth-verbinding van je auto.
Onder de motorkap van je telefoon is er kunstmatige intelligentie genaamd Activity Recognition aanwezig. Deze bepaalt of je daadwerkelijk aan het autorijden bent. Door 'low power signals' te gebruiken van meerdere sensoren zoals Bluetooth, Wi-Fi en andere bewegingssensoren berekent Activity Recognition samen met de Android Sensor Hub of dit het geval is. Hiermee wil Google ervoor zorgen dat het uitzoeken of je aan het autorijden bent weinig vertraging oplevert en weinig energie kost.
Deze functie is nu nog alleen voor de bovenstaande twee telefoons te gebruiken, en dat is natuurlijk niet heel veel. Daarom komt Google 'begin volgend jaar' met de Activity Recognition Transition Api. Dit is dezelfde Api die wordt gebruikt om de gehele niet-storen modus tijdens het autorijden te laten werken. Wanneer begin volgend jaar precies is maakt Google helaas niet duidelijk.
Hiermee kunnen we dus ook apps verwachten die gebruik maken van deze Api om ervoor te zorgen dat je zonder afleiding kan autorijden. Denk aan navigatie-apps of andere veiligheidapps. Het is niet bekend wanneer we de eerste applicaties met deze API kunnen verwachten, maar in het eerste kwartaal van 2018 is aannemelijk. Hopelijk brengt Google deze modus ook naar andere toestellen, want veiligheid voor alles!
Bron: Google Blog