Naar content
Trending apps
 • Google Duo: videogesprekken van hoge kwaliteit

 • Gmail

 • Maps: Navigatie en OV

 • WhatsApp Messenger

 • Messenger: gratis sms'en en videobellen

Trending games
 • Fortnite

 • Minecraft Earth

 • Dr. Mario World

 • Harry Potter: Wizards Unite

 • Breaking Bad: Criminal Elements

Trending smartphones
 • POCO X3

 • Samsung Galaxy Note 20 Ultra

 • Google Pixel 4a

 • OnePlus Nord

 • Samsung Galaxy A51

Nieuwste tablets
 • Samsung Galaxy Tab S6

 • Samsung Galaxy Tab A 10.5

 • Samsung Galaxy Tab S4

 • Samsung Galaxy Tab S3 9.7

 • Asus Zenpad 3S 10

ASUS presenteert goedkope ZenPad-tablets [hands-on]

· 17 augustus 2015

Er zit weinig beweging en vernieuwing meer in de tabletmarkt, maar dat weerhoudt ASUS er niet van om een viertal nieuwe ZenPad-tablets uit te brengen. Sterker nog, het bedrijf probeert met een paar interessante vernieuwingen weer wat vernieuwing in de markt te pompen.

ZenPad, geen MeMO Pad

In zijn nieuwe tabletserie stapt ASUS af van zijn oude tabletlijn, MeMO Pad. De nieuwe serie moet meeliften op het succes van de andere producten in de Zen-reeks, de ZenFone, ZenWatch en ZenBook. 

ASUS brengt in eerste instantie een viertal nieuwe tablets naar Nederland en België in deze nieuwe ZenPad-reeks. Daarbij zitten twee echte budgettablets, een mid-range-apparaat en een high-end-tablet. Afgelopen vrijdag kregen we de mogelijkheid om kort met deze tablets te spelen en kregen uitleg over wat deze tablets nu uniek moet maken.

Foto van nieuwe ZenPad-tablets

ZenPad C 7: opvolger MeMO Pad 7

De ZenPad C 7 is het absolute budgetmodel in de nieuwe serie. Dit apparaatje, dat grotendeels gebaseerd is op de populaire budgettablet MeMO Pad 7, brengt voor een klein prijsje geen bijzondere specificaties. De tablet ziet er wel wat beter uit door zijn metalen rand en is wat dunner en lichter geworden dan zijn voorganger. De achterzijde is gemaakt van plastic, maar dat voelt redelijk aan door de zachte afwerking. Dat de tablet dunner is, komt volgens ASUS onder andere door een nieuwe schermtechniek. Waar schermen normaliter uit 6 tot 7 lagen bestaan, hebben de nieuwe ZenPads een gelamineerd scherm met slechts 2 lagen.

Op het topmodel na, de ZenPad S 8, draaien alle nieuwe ASUS-tablets op een Intel Atom x3-3200-chipset. De C 7 heeft 1 GB aan werkgeheugen aan boord en 16 GB aan opslag. Deze is uit te breiden door middel van een MicroSD-kaart. Het  7 inch-scherm heeft een resolutie van 1024 bij 600 pixels. Om te videobellen is er een 0,3 megapixel-camera aan boord, om foto's op postzegelformaat te maken een 2,0 megapixelcamera. De beeldkwaliteit (en dan voornamelijk de kleurweergave) is behoorlijk slecht, zelfs voor een budgettablet.

Het C7 zal in de kleuren metallic, wit en zwart worden uitgebracht in Nederland en krijg in België ook een rode uitvoering, wellicht om de Rode Duivels te bekoren. De ZenPad C7 krijgt een adviesprijs van 139 euro mee en ligt per direct in de winkels.

Foto van nieuwe ZenPad-tablets

ZenPad 10

De ZenPad 10 is het grote broertje van de C7. Deze 10 inch-tablet heeft wel wat extraatjes, zoals de dual-speakers aan de voorzijde. Omdat grotere tablets vaak in de breedte gebruikt wordt (landscape), heeft ASUS de speakers op de lange zijde boven het scherm geplaatst. Hierdoor wordt het geluid niet geblokkeerd door je handen bij het gebruik. Dat is, zo weten we uit ervaring, bij andere tablets met front-facing speakers wel het geval.

De ZenPad 10 heeft nog een ander voordeel: het apparaat is voorzien van een nieuwe beeldverwerkingschip die het beeld meer contrast moet geven. Helaas tilt deze chip het beeld van de ZenPad 10 niet echt naar een hoger niveau: een resolutie van 1200 bij 800 is echt te laag op een 10 inch-scherm en ook de kleurweergave van de tablet is niet om over naar huis te schrijven. De tablet zelf voelt echter prima aan, maar heeft geen echt bijzondere uitstraling.

De tablet heeft grotendeels dezelfde specificaties als de ZenPad C7, maar heeft 2 GB aan werkgeheugen aan boord en zal naast een 16 GB- ook een 32 GB-uitvoering krijgen. De ZenPad 10 is vanaf nu verkrijgbaar in de kleuren zwart, wit en metallic en heeft een adviesprijs van 229 euro.

Foto van nieuwe ZenPad-tablets

ZenPad 8: speciale covers brengen vernieuwing

Zoals je zou kunnen verwachten is de ZenPad 8 een 8-inch-tablet met daarbij de leukste innovatie van de complete ZenPad-reeks. De achterkant van de ZenPad 8 is namelijk te verwijderen. Dat doe je door, net als bij veel smartphones, de achterkant los te klikken. Dat betekent echter niet dat je de accu van de ZenPad 8 zelf kunt verwisselen, maar biedt wel hele interessante mogelijkheden. Er zijn drie soorten achterkanten. De eerste ligt voor de hand: je kunt je tablet een andere uitstraling geven door een ander kleurtje 'Zen Case' te kiezen.

De andere twee achterkanten zijn echter een stuk interessanter. Er is namelijk een speciale achterkant voor de ZenPad 8 die een eigen accu aan boord heeft. Deze Power Case moet de duur zonder het apparaat op te laden opkrikken naar 14 uur. Wanneer deze speciale achterkant op de tablet zit, wordt het apparaat wel wat zwaar en dik. Het is mogelijk om de achterkant op de tablet te klikken zonder dat de tablet uit hoeft, waardoor je in principe de tablet met nog een tweede accu-achterkant een 'onbeperkte' accuduur kunt geven.

Het derde type achterkant is een cover. Geen 'normale' cover die je vastklikt op de achterkant, maar één die de geluidservaring van de ZenPad 8 flink opkrikt. Deze Audio Cover biedt je namelijk naast de gebruikelijke bescherming ook 5.1-geluid. Dat houdt in dat er geluid vanuit 5 speakers en 1 subwoofer komt wanneer je de tablet op de stand zet. Het geluid klinkt best prima, maar verwacht hier van deze dunne speakers zeker geen bioscoopervaring.

De 8-inch-tablet heeft 2 GB aan werkgeheugen aan boord met 16 GB aan uitbreidbare opslag. De tablet heeft een 5 megapixelcamera aan de achterzijde en een 2 megapixelcamera aan de voorzijde om mee te videobellen. Het weinig indrukwekkende scherm van de tablet heeft een resolutie van 1200 bij 800 pixels.

De ZenPad 8 zal verkrijgbaar zijn vanaf week 35 (volgende week) en komt uit in de kleuren wit, zwart en metallic tegen een adviesprijs van 179 euro.

Foto van de ZenPad 8.

ZenPad S 8: 'premium' met 4:3-scherm

De ZenPad S 8 is het absolute topmodel in de ZenPad-serie. Deze 8-inch-tablet heeft in tegenstelling tot de andere tablets in deze reeks een beeldverhouding van 4:3. 

Het scherm van de ZenPad S 8 ziet er erg goed uit. De hoge schermresolutie (2048 bij 1536 pixels) zorgt er voor dat het beeld van deze tablet een stuk scherper is dan op de andere ZenPads. Door gebruik te maken van een beeldverwerkingstechniek die niet in de andere tablets te vinden is, moet het scherm nog scherper en helderder worden. Of het door het scherm zelf komt, door deze techniek of beiden weten we niet, maar het beeld van de ZenPad S 8 ziet er bijzonder goed uit.

Foto van nieuwe ZenPad-tablets.
Links de ZenPad S 8.

De ZenPad S 8 steekt er ook qua andere specificaties met kop en schouders bovenuit. De Intel Moorefield Z3560 moet een stuk sneller zijn dan de vorigegeneratie Atom-chipset uit de andere ZenPad-apparaten. De S 8 heeft 32 GB aan uitbreidbare opslag, 2 GB aan werkgeheugen en betere camera's dan de andere ZenPads. Het apparaat heeft een 5 megapixelcamera voor selfies en videogesprekken en een 8 megapixel-camera aan de achterzijde.

Om het gewicht van de S 8 onder de 300 gram en de prijs redelijk schappelijk te houden is er voor gekozen om, net als bij de andere ZenPads, de achterkant van de S 8 van plastic te voorzien. Dit plastic heeft een afwerking waardoor het enigszins lijkt op geborsteld metaal met een stukje materiaal dat een leeruitstraling moet hebben. Deze afwerking heeft niet onze voorkeur, maar ziet er zeker niet slecht uit.

De ZenPad S 8 komt eind augustus in het zwart en in het wit naar Nederland en België en krijgt een adviesprijs mee van 279 euro.

Spelfouten, taalfouten of inhoudelijke fouten ontdekt? Stuur dan een mailtje naar de auteur van dit artikel!

Reacties (5)
Bezig met laden van reacties...