Naar content
Trending apps
 • Inbox by Gmail

 • Maps: Navigatie en OV

 • WhatsApp Messenger

 • Messenger

 • Facebook

Trending games
 • Ghostbusters World

 • Asphalt 9: Legends - 2018’s New Arcade Racing Game

 • Pokémon Quest

 • PUBG Mobile

 • Super Mario Run

Trending smartphones
 • Huawei Mate X

 • Xiaomi Mi 9

 • Samsung Galaxy S10 Plus

 • Google Pixel 3 XL

 • Nokia 9 PureView

Nieuwste tablets
 • Samsung Galaxy Tab A 10.5

 • Samsung Galaxy Tab S4

 • Samsung Galaxy Tab S3 9.7

 • Asus Zenpad 3S 10

 • Sony Xperia Z4 Tablet

App van de week 45: ISS Detector van Nederlandse bodem

· 06 november 2011

Eerder schreven wij al over de app Satellite AR en de app over de neerstortende satelliet. Wie met deze tools alsnog elke keer het International Space Station mist, zal met de vandaag besproken app er niet meer omheen kunnen. ISS Detector doet precies wat de naam al aangeeft. Het internationale ruimtestation wordt vijf minuten van te voren aangekondigd wanneer jij daar om gevraagd hebt.

Het ISS

Omdat ik voor een techsite schrijf die niet over alle gadgets gaat, leg ik nog maar even uit wat het ISS is. ISS staat voluit voor International Space Station en is sinds 20 november 1998 met de lancering van de Zarya-module de grootste samenwerking in de ruimtevaart ooit. Het ISS is vanaf 2 november 2000 permanent bewoond. Ons Nederlandse astronaut André Kuipers gaat er in december weer heen. Onze Belgische vrienden hebben er in 2009 Frank De Winne gedurende twee maanden als gezagvoerder mogen leveren. Dat is bijzonder want hij was de eerste niet Amerikaanse of Russische gezagvoerder van het ISS. Het moge duidelijk zijn dat het ISS een enorm project is. Door zijn omvang is hij vanaf aarde ook regelmatig goed te zien. Het ISS heeft een inhoud van 1300 m3 en een buitenwerkse maat van 88 meter breed en 108 meter lang en 43 meter hoog. Dit is vergelijkbaar met 1,5 keer de breedte van een voetbalveld en 1 keer de lengte. Hij zou dus mooi staan midden in de Amsterdam Arena. Dit brok metaal hangt op zo'n 407 kilometer boven ons hoofd en raast met 28000 km/u over ons heen. Genoeg feitjes om je voor te stellen hoe groot dit object is. Als hij tijdens zonsondergang of opkomst over Nederland komt, kunnen wij hem zien omdat hij met zijn zonnenpanelen het zonlicht terug reflecteert. ISS Detector van de ontwikkelaar RunaR (ook bekend van RegenDetector) waarschuwt je wanneer je naar boven moet kijken. Best of Science maakte een mooie video om te zien hoe groot het ISS van binnen is:

 http://www.youtube.com/watch?v=H8rHarp1GEE

Iridium

Iridium is de naam van een atoom met normaliter 77 elektronen. Het Iridium-programma was bedoeld om 77 satellieten in de ruimte te krijgen die voor satelliet-telefonie zouden gaan zorgen. Deze satellieten kunnen soms zelfs overdag zichtbaar zijn. ISS Detector maakt gebruikt van dit fenomeen maar later meer hierover. Wikipedia zegt er het volgende over:
De satellieten van het Iridium netwerk bevatten drie gepolijste antennes. Een antenne staat gericht in de bewegingsrichting van de satelliet. Het kan voorkomen dat een van de twee andere antennes zodanig gepositioneerd wordt dat gedurende een korte periode licht van onze zon weerkaatst wordt in de richting van de aarde. Als men op de juiste plaats op aarde staat kan men deze oplichting zien als een flits. Deze flitsen hebben helderheden die kun nen oplopen tot magnitude -8 (in uitzonderlijke gevallen zelfs tot -9,5), hetgeen zelfs overdag kan worden waargenomen. Door het grote aantal satellieten komen deze "Iridiumflitsen" regelmatig voor en doordat de baan van de satellieten vrij precies bekend is zijn ze ook voorspelbaar. Hoewel dit effect ook kan optreden bij andere satellieten komt dit in overgrote meerderheid voor bij de satellieten van het Iridiumnetwerk.

Review

Nu we weten wat het ISS is begrijpen we dat hij bij bepaalde tijden te zien moet zijn. Door het golvende spoor wat hij trekt over de aarde is dit nooit een vaste tijd of richting. Om te kunnen weten waar je het ISS gaat zien heb je een meting nodig. RunaR maakt deze meting elke keer als het ISS weer in beeld moet komen. Deze waardes zijn uitgedrukt in een aantal mogelijk onhandige eenheden.

Weer

Een voorwaarde om het ISS in de lucht te vinden is helder weer. De waarde van het weer wordt door de app meegegeven met een wolkje of een maantje of alles hier tussenin.

Magnitude

Daarnaast krijg je de waarde 'Mag' mee, deze waarde staat voor Magnitude. Dit wordt in de astronomie gebruikt om de lichtwaarde van een object aan te geven. Hieronder vind je een klein lijstje van bekende waarden:
hemellichaammagnitude
Zon-26,5
Mercurius-1,3 tot 2,7
Venus-4,4 tot -3,3
Maan (vol)-12,5
Mars-2,1 tot 1,8
Vesta (helderste planetoïde)6,4 (maximaal) tot 8,4
Jupiter-2,0 tot -1,2
Saturnus-0,2 tot 0,6
Uranus6,1 tot 6,3
Neptunus7,7 tot 7,8
Pluto13,8
Sirius (helderste ster)-1,46
Bron: Wikipedia: Magnitude
Als het ISS een waarde mee krijgt tussen de -1 en de -6 is het veelal de moeite waard om eens te kijken. Bij lagere waarden is het ook vaak al goed te zien maar dan komt het ISS voor een leek al snel over al een bewegende ster.

Elevation

Dan is er de waarde 'Elevation'. Deze waarde geeft aan vanaf welke hoogte aan de hemel het ISS zichtbaar zou moeten zijn. Elevation 0? is de horizon, tussen elevation 10? en 40? moet je een open zicht tot de horizon hebben wil je iets zien. Boven de 40? is de kans dat je het ISS vrijwel boven je ziet erg groot. Op het bijgeleverde kaartje in de app kan je zien waar in de hemel het object in beeld zou moeten komen.

Start direction, End direction

Het ISS maakt een golvende beweging over de aarde. Hij reist van West naar Oost en van boven naar beneden. Omdat de golf bij elk rondje een aantal honderden kilometers naar het westen verschuift is het niet altijd zo dat het ISS exact uit het Noord Westen of het Zuid Westen komt. De richting waar het ISS in beeld komt kan variëren tussen Zuid-West en Noord-West. Op de kaart hieronder kan je erg goed zien waarom dit zo is. In de app geeft RunaR dit aan met 'Start direction' in de waarden SW (225?), WSW (250?), W (270?) ,WNW (290?), NW (320?). De 'End direction' kan ook in S (180?) of SSW (205?) liggen.
Bron: Spaceflight Nasa
Nu alle waarden bekend zijn kunnen we kijken naar het tweede scherm. Hier heb je gedetailleerde informatie van de passage. Bovenin telt een klok af vanaf in dit geval 19 uur. Op dat moment moet Iridium 53 te zien zijn. Het is naar alle waarschijnlijkheid op dat moment bewolkt en als hij wel zichtbaar is is hij erg fel. De Elevation is 53? die dus zorgt voor een heldere flits recht boven ons hoofd. Op de cirkel is goed te zien waar wij het in onze hemelkoepel kunnen waarnemen.

Screenshots

[galleryold id="101739" link="file" columns="4" orderby="title" exclude="101744,101762,101743,101745,101813,101819"]

Conclusie

De app geeft alle informatie die je nodig hebt om het ISS of een Iridium flare te zien. De applicatie is goed uitgewerkt en voorziet volledig in zijn functie. Zelf zou ik graag op een naam van een Iridium-station willen klikken om er meer over te lezen zoals bijvoorbeeld de lanceerdatum en activatiedatum. ISS Detector is een mooie app die elke in wetenschap geïnteresseerde gebruiker gewoon op zijn toestel moet hebben.
Versie:0.99beta
Omvang/SD-kaart:944k /Nee
Prijs:Gratis
Getest op:LG Optimus 3D (2.2.2)
Marketrating:[rating:5/5]
Ons eindoordeel:[rating:4.5/5]
[qrcode name="com.runar.issdetector"]Hoe installeer ik deze app op mijn telefoon?

Spelfouten, taalfouten of inhoudelijke fouten ontdekt? Stuur dan een mailtje naar de auteur van dit artikel!

Reacties (9)
Bezig met laden van reacties...