Het is geen geheim dat een besturingssysteem als Android honger heeft naar data. Zijn het niet de apps of de websites die je gebruikt en bezoekt, dan is het wel het besturingssysteem dat je in de gaten houdt. Een Zwitserse startup, Apostrophy AG, ontwikkelt daarom een alternatief voor zowel Android als iOS: AphyOS.
Android-alternatief AphyOS
AphyOS is een besturingssysteem dat gestoeld is op privacy en beveiliging. Het alternatief biedt Android-achtige opties aan, en geeft je als gebruiker veel meer zeggenschap over je eigen data. De basis van het systeem is het Android Open Source Project (AOSP), maar dan zonder het Google Mobile Service-pakket.
Het AphyOS deelt dezelfde codebasis als GrapheneOS, waardoor die qua doel en functionaliteit overeenkomen. Het Zwitserse alternatief wil echter een stapje verdergaan door de focus ook op netneutraliteit te leggen. Dat dit project ontstaan is uit Zwitserland, een land met zeer strenge privacywetten, is dan opeens niet zo gek meer.
Apostrophy
Helaas is het zo dat AphyOS momenteel nog niet op een Android-apparaat te installeren is. Het bedrijf wil namelijk gaan samenwerken met grote fabrikanten, om het systeem zodoende aan de man te brengen. Het idee is dat gloednieuwe smartphones voorzien worden van dit OS; niet dat iedereen dit kan installeren als custom rom.
Hoewel het doel natuurlijk tof is, is het ook heel moeilijk om op deze manier een voet tussen de deur te krijgen. Want je moet niet alleen fabrikanten overhalen jouw systeem te gebruiken, maar vervolgens ook nog die apparaten zien te verkopen. En dan heb je nog de uitdaging met betrekking tot het verschepen, et cetera.
Op het moment van schrijven zegt Apostrophy AG al samen te werken met een aantal Europese fabrikanten, waardoor de plannen dus in elk geval uitgevoerd kunnen worden.
Ben jij bereid om over te stappen op een gloednieuw systeem als dat betekent dat je meer zeggenschap hebt over je data?
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten
Een prachtig idee maar het gaat moeilijk worden om fabrikanten en consumenten te overtuigen. Bovendien vereisen bank en overheidsapps vaak Google services dus ook die zullen overtuigd moeten worden. Ik denk ook dat apps van bijvoorbeeld Meta, Microsoft, Google en andere Big Tech data graaiers zitten te wachten op een besturingssysteem dat meer privacy biedt aan gebruikers. In 2010 had dit met steun van de Europese Unie een succes kunnen worden maar nu helaas niet meer. De groep gebruikers die echt in privacy geïnteresseerd is wordt steeds kleiner. In enquêtes zeggen mensen dat zij privacy belangrijk vinden maar hun apps op de telefoon bewijzen het tegendeel. Je kunt niet privacy serieus nemen en tegelijkertijd Facebook, Instagram, WhatsApp, Tik Tok, Google Maps en Chrome, Google Foto’s en Drive, Gmail, Microsoft Office en Zoom etcetera op je telefoon hebben staan.
Ik zou eerst willen zien hoe zo’n toestel met dat besturingssysteem presteert op vlak van toegankelijkheid. Vele blinden b.v. geven de voorkeur aan ios-toestellen, ik ben ooit met android begonnen om met het fenomeen smartphone kennis te maken, … Dus toegankelijkheid speelt voor mij een rol. Ook is de prijs van belang en ook wil ik weten of ik dan bepaalde apps nog kan gebruiken of niet. Laat die plannen dus eerst maar eens wat vorm krijgen en concreter worden, dan zien we wel.
De “Punkt MC02” is de eerste smartphone met AphyOS (GrapheneOS). Ben benieuwd.
Ja ik zou dat doen.
Het is dat ik nu m’n toestel moet rooten en allerlei moeite moet doen om up to date te blijven en daar geen zin meer in heb, anders had ik nu ook meer afgeschermd.