Android Q Beta: volledig donker thema aanwezig maar niet voor iedereen

Android Q Beta: volledig donker thema aanwezig maar niet voor iedereen

Claudia Rahanmetan

door Claudia Rahanmetan

Laatst geüpdatet

Android Q Beta

De eerste bètaversie van Android Q is gisteren gelanceerd en inmiddels hebben we op de redactie al heel wat nieuwe features kunnen ontdekken die in deze bèta uitvoerig getest zullen worden. Zo is het eerste dat mij opviel na het opstarten van mijn Pixel 3 XL dat er een volledig donker thema te zien is. Volledig wil zeggen dat elk onderdeel van Android zwart gekleurd is, van de (snelle) instellingen tot de notificaties en de volume-sliders. Opvallend genoeg is dit bij de Pixel 2 XL van Sander niet het geval en dat heeft een reden.

In Android Pie kun je in de instellingen via Weergave > Geavanceerd het toestelthema aanpassen. Hier kun je zowel handmatig een licht of een donker toestelthema instellen of automatisch. Deze laatste baseert de keuze op de kleurstelling van de wallpaper. Deze instelling is overigens wel beperkt. Het thema wordt namelijk niet systeembreed doorgevoerd maar alleen op de appdrawer, de mapjes op het homescreen en het menu met snelle instellingen. Android Q Beta heeft dus wel een volledig donker thema alleen is de instelling waarmee je kan schakelen tussen licht en donker thema verdwenen. Je kan dus niet meer schakelen tussenbeide.

Android Q donker thema

ADB

Nu had ik in Android Pie een donker thema geselecteerd en Sander een licht thema. Bij het installeren van Android Q wordt deze instelling automatisch overgenomen. Wil je dus het donkere thema in Android Q testen? Dan zul je voordat je Q installeert, het toestelthema in Android Pie op donker moeten zetten.

Wil je alsnog wisselen van thema? Dan zul je dit via ADB moeten doen. Een andere optie is er vooralsnog niet.

> Inschakelen: adb shell settings put secure ui_night_mode 2

> Uitschakelen: adb shell settings put secure ui_night_mode 1

> Automatisch: adb shell settings put secure ui_night_mode 2

Donker thema in Android M

Het donkere thema in Android Q zorgt ervoor dat elk venster en elke Google-dienst een donker tintje krijgt maar dat werkt vooralsnog niet overal even goed. Check Google Foto's en het deelmenu eens hieronder:

De komst van een nachtthema of donkere modus is al jaren iets waar we met smart op wachten. In Android M zagen we de mogelijkheid voor het eerst onder de ontwikkelaars-instellingen. Hier was het mogelijk om een licht, donker of automatisch thema te selecteren.

Video van vroeger

Android Q Beta installeren

Android Q Beta kan nu gedownload worden door eigenaren van de eerste, tweede en derde generatie Pixel-telefoons. Wil je er ook alvast mee aan de slag? Dan kun je hier terecht voor alle instructies. Alle nieuwe functies in deze bètaversie van Android Q worden momenteel getest. Dat wil nog niet zeggen dat ze in de uiteindelijke versie terecht komen.

Related articles

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk